неделя, юли 14, 2024
Игри с реалистични теми

Игри с реалистични теми

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Омръзнаха ли ви елфите и роботите? Ами зомбитата? В такъв случай, това е статията за вас. Днес ще ви представим игри, които са се инспирирани от реалния живот и са построени върху реалистични неща в актуален, исторически, икономически, материален и всякакъв друг план. Тук няма да откриете фентъзи предложения, нито такива с космически кораби. Ще ви докажем, че не е задължително в една игра да смазваш гоблини и да отмъкваш съкровища, за да бъде тя забавна. Вие си избрахте и ние, както винаги, послушахме!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Suburbia

Честно казано, аз съм играл дооста игри с реалистични теми, но две ми бяха фаворити – Legacy: Testament of Duke de Crecy и Suburbia. Колкото и да се изкушавах за първата, не мога да не препоръчам игра от моя личен топ 10 все пак. Suburbia е игра, в която играчите строят квартали от общ град, като поставят плочки пред себе си и всяка нова сграда, която сложат в квартала си активира някакво умение и взаимодейства с всички околни плочки или с тези на противниците. Няма да се уморя да повтарям, но аз съм предимно тематичен играч и всичко в тази игра лъха на тема. Механиките са изчистени и прости, но тази игра определено може да се използва и като образователен елемент сред малко по-големите деца за това, как ефективно може да се построят неща, които да работят оптимално и да бъдат ефективни. Също така може да се научат и на това какво представляват различните видове сгради, администрации и общински паркове и това как те се интегрират в съвременния град… Всъщност, това може да служи не само на децата ни, но и на малко по-големи…кхъ…кхъ… Петър Диков… кхъ…

За подробно ревю, кликнете на бутона отдолу!

Ревю на играта: Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Cornish Smuggler

Оказа се, че за разлика от Деян,  аз не съм играл толкова много игри с реалистични теми – дори даже се броят на пръсти. След определено време разсъждения, се досетих, че всъщност една от тези малко игри ми e направила впечатление и искам да ви я препоръчам – Cornish Smugglers.

В Cornish Smugglers, играчите поемат ролята на контрабандисти в Корнуол през 18 век. Играчите ще трябва да изградят своя мрежа от подчинени контрабандисти в Корнуол, ще транспортират и укриват стока в различни хранилища и мазета на кръчми, ще трябва да подкупват властите и естествено да пречат на останалите играчи в техните начинания.

В началото всеки играч започва само със своя кораб и една стока. Много бързо след това (обикновено след първата продажба), играчите вече ще започнат да изграждат своята мрежа и да пренасят повече и повече стока през океана. Интересен елемент в играта е представянето на стоката. Дървени тетронимота, които играчите трябва да нареждат в своя кораб (малко като пъзел) и друго интересно хрумване е как всеки друг контрабандист, който добавяте към вашата мрежа има специално умение, че дори понякога специално помещение за укриване на стока.

 

Признавам си, играта не е една от най-добрите, защото се „движи бавно“, има прекалено много действия за правене, което води до парализа понякога, също така свършва много изведнъж, което може да ядоса някои играчи. Но въпреки това, рисунките, специалния саундтрак на играта и действията ви в нея, могат наистина да ви накарат да се почувствате като „старовремски“ контрабандисти!

Видео ревю на играта: Видео ревю


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

League of Six

League of Six е един от най-силните ми избори за реалистична игра – съвсем реалистично си е да се борите за възможността да си продадете стоките на пазара и да си пречите по каквито начини можете с всички останали играчи, да си водите бодигардове за подкрепа при проблем с друг търговец, за да го изритате от „вашия“ град. Не е само реалистично, ами и забавно и леко хаотично. Всичко това води до резултата, че никога не знаете какво ще се случи този или следващия ход и това прави играта много преиграваема и интересна лично за мен.

DSC00099

Препоръчвам тази игра за най-добра игра с реалистична тема от игрите които съм играл, защото тук просто няма как да ви стане скучно по време на игра. Точно когато се чувствате силни, някой решава да ви срита и да ви вземе хубавото пазарно местенце, а вие трябва да отидете в някакво доста бедно на ресурс провинциално градче (за този ход). Както се казва, ще се борите за наградите си със зъби и нокти (както и бодигардове, разбира се) и победата ще ви е толкова сладка, че дори и за миг няма да съжалите за двата часа, които сте отделили за изиграването.

Ревю на играта: Ревю


Ивайло Драганов препоръчва:Kolejka

Kolejka

Играта „Kolejka“ (чете се „колейка“ и означава „опашка“) вече съм я препоръчвал като образователна игра. Ще си позволя да го направя и още веднъж, но този път с акцент върху темата. Защото тази игра е уникална именно с темата си, отразяваща действителността от късните години на социализма в Полша. Централно място в играта заема чакането на опашка пред магазини, с цел сдобиване с материалните блага на плановата икономика.

Механиките в играта много добре пресъздават недостига на стоки и несигурността, а всички действия представляват реални случки – пререждане в опашката, спекуланти и черен пазар, милиционерски проверки. Историческият климат се подсилва много от графичното оформление, започвайки още от кутията – оформена като пакет, завит в амбалажна хартия. В книжката с правилата е поместена обширна историческа част, която може да въведе в темата дори и хора, незапознати с нея. Много ми харесва, че върху картите с продукти са използвани снимки на истински стоки, дори една от тях е туристически пътеводител за Българското Черноморие. Към играта има и малко разширение(„Ogonek“), което добавя още някои исторически моменти – например военното положение от 1981г. и съпътстващия го сух режим.

Мисля, че в „Kolejka“ има много паралели с живота в нашата страна от онова време, затова я препоръчвам и като средство за връзка между поколенията.

kolejka-board-game

Снимка: BoardGameGeek.com


Това бяха нашите предложения за игри с реалистични теми, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers