четвъртък, май 30, 2024
Заглавна страница » Какво е настолна игра?

Какво е настолна игра?

За настолните игри и хората 

Настолните игри са игри, които са съставени от различни компоненти, обикновено карти, дъска за игра, фигурки и зарове. Зависи каква е играта.

Настолните игри са естественото продължение на книгите игри. Основното предимство пред книгите игри е социалният елемент, защото докато книгите игри са основно за един, в някои случаи двама играчи, настолните игри могат да стигнат до обикновено 5,6. А в някои случаи и до 68.

У нас, основните представители на настолните игри са Монополи и Скрабъл, което е тъжен факт, защото по света от много години се играят много по-интересни и разнообразни игри. Тези по-интересни игри се наричат „съвременни настолни игри“. В нашия сайт говорим предимно за тях. 

Германия е меката на настолните игри. Там играенето на съвременни настолни игри се е превърнало в култура и неотменна част от живота на жителите. Всяка година в Есен се организира огромно изложение на настолни игри, което се посещава от стотици хиляди за три-четири дена. В щатите също е популярно хобито, но кое хоби не е популярно там. От скоро и останалата част от Европа започва да се запознава с игрите, като основни сили за производство и разпространение са Франция, Испания, Англия, а от скоро и Полша. Въпреки, че последната година и в България се забелязва известно съживление.

Всяка година, хиляди нови настолни игри виждат бял свят. Ако някой е изпуснал нещо, може да посети www.Boardgamegeek.com, което е най-големия световен портал за списъци, ревюта и класации на игри. В момента в сайта можете да намерите 68 185 игри. 

Настолните игри могат да бъдат много видове и за много различни случаи.  От дълбоки стратегически игри, които отнемат часове игра, през бързи ролеви игри с хвърляне на много зарове и симулиращи видео игри, до забавни парти игри, които са интересни единствено когато играете с повече от 5 играча.

Често задавани въпроси

 

Настолните игри не са ли само за деца?

Категорично не. Това е все едно да кажете, че шахът е само за деца. Защото шахът е класическа настолна игра от абстрактен тип.

Покерът също е настолна игра с карти. Просто е много известна.

Разбира се, има много игри, които са предназначени за деца. Но има и такива, които са 13+, да не говорим за сериозните икономически игри. Освен това съществуват игри, в които има директна конфронтация с играчите и правене на схеми и мръсни номера. Тези игри не са за деца, както и за голяма част от играчите по принцип.

На какво могат да научат децата ни този тип игри?

Тук трябва да внимаваме какво играем с децата. Точно заради игри, които могат да ги научат  да бъдат лоши с другите и да лъжат.

Разбира се, ако купуваме подходящи за тях игри, децата мога да се научат на спортсментство, спазване на правила, как да се държиш като победител, как да се държиш като загубил и как да контактуваш с другите. За този случай препоръчваме кооперативни детски игри. Също така децата могат да развият съобразителност, наблюдателност, а често и естетически вкус (много игри имат уникално красиви изображения). Игрите още могат да ги научат на работа в екип, на завършване на дадена задача и да ги откажат от отказването

 А настолните игри не са ли само за задръстеняци?

Съвсем не. Ще се изненадате, когато някой извади на масата Ticket to Ride. На пръв поглед гледате пластмасовите влакчета и си казвате „Как стигнах до тук?!” После обаче започват да ви обясняват правилата и изведнъж осъзнавате как нещата започват да се изясняват и че все пак ще угодите на приятелите си като направите

една врътка. „Само за 5 мин! …Само за 10 мин…Само за 1 час. Супер, а още една?” Във всеки един от нас има основна нужда за социален контакт. Уверявам ви, че докато гледате телевизия или докато шумът от дискотеката заглушава вашия глас, няма да имате достатъчно успешен разговор. И със сигурност няма да се забавлявате толкова.

 А не е ли по-добре да се напием, от колкото да играем тъпи игри?

Сега си представете, че вашите деца ви зададат същия въпрос.

Колко струват настолните игри?

Няма да ви лъжем. Скъпи са. Между 50 и 200 лева. Поне в България. Особено игрите на големите компании или тези с повече компоненти. Затова всяка игра трябва много внимателно да се избира. Проверявайте ревютата на нашия сайт, посетете сайтовете на нашите приятели и гледайте видеа в интернет. Не купувайте с лека ръка. Както знаете, не винаги може да се разчита на хубавата шарена кутия.

Как мога да си избера хубава настолна игра?

Пак казвам, проверявайте внимателно всичко, което пишем на нашия сайт. Ако не намирате информация, можете да се свържете с нас, ние ще ви упътим доколкото можем. Защото игрите са много различни една от друга и може да се случи да дадете 160 лева и в крайна сметка да не ви хареса играта.

Какво не му е наред на Монополито?

Тъпо е.

Какви игри са подходящи за човек, който за пръв път пробва настолни игри?

Има категория, която се нарича „Семейни игри”. Препоръчвам да започнете с тях. Ticket to Ride, Smallworld, 7 wonders. Тези игри могат да се намерят в България и са много подходящи за начинаещ геймър. За по индивидуални случаи можете да ни пишете.

Каква игра мога да извадя на парти, без да ме е срам?

Resistance, Avalon, Wolverine и всякакъв друг вид парти игри. Не случайно има такъв раздел в настолните игри.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Facebooktwitter
Big Box Gamers