неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Vikings – игра с поставяне на острови
Vikings – игра с поставяне на острови

Vikings – игра с поставяне на острови

Знаете ли как обикновено човек като мен попада на игра, за която после ще твърди със сигурност, че много му харесва? Ами случайно. Точно така стана и с Vikings и за да не я пропуснете вие случайно, реших да ви кажа какво представлява и с какво ме впечатли.

Във Викинги вие ще имате за цел да създадете свое островно владение и да го защитавате от други нападащи ви викинги. Играта е дело на дизайнера Michael Kiesling, разпространявана е от Z-Man и излиза през 2007 година. Може да се играе от 2 до 4 души и продължава около час. Едно уточнение преди да продължа – тази игра няма нищо общо със сериала Vikings, освен може би… ами… викингите. О, и още едно уточнение, за малко да забравя. В следващите редове ще прочетете какво представлява основната игра. Освен нея има и вариант „за напреднали“, който няма да разглеждам тук.

Компоненти

  • Игрална дъска
  • Маркер за първия играч(много готин викингски дракар)
  • 8 маркера за играчите
  • 4 „родни земи“
  • Монети
  • Платнена тобричка
  • 78 викпъли в шест различни цвята(това са викингски мийпъли!)
  • 76 плочки
  • Правила

Компонентите са с добро качество и от към тях нямам оплаквания. Дебел картон, мийпъли с рогати шлемове, хубави рисунки, не много грабващи окото, по-скоро изчистени, но тематични.

 

 

Как звучи, а какво е всъщност…

Добре де, в описанието в началото може би го направих да изглежда малко по-интересно отколкото е. Викинги определено е най-вече евро игра и в нея няма никакви реални битки или грабежи. Всеки от вас ще трябва да събира точки, като поставя плочки и викпъли на тях (Какво? Звучи ви познато? Не, няма как да е така.). Просто нали? Е да, ама не е, и то въобще!

В средата на масата има едно голямо колело, което се върти и на него има написани цени. На колелото има едно поле, което има 0 като цена и ако вземете плочката, която не струва нищо, то колелото се завърта до следващото заето поле. Около колелото има 12 места – за един викпъл и за една плочка с част от остров или кораб. Ако искате да вземете викпъл и остров/кораб, трябва да платите цената им. Викинга винаги върви в комплект с плочката си. След като го вземете го поставяте близо до „родната си земя“, като следвате няколко прости правила. След като поставите острова поставяте и викинга на него. Ще има случаи, когато това няма да е възможно и в този случай ще трябва да си набавите специален вид викинги, които по-късно ще могат да превозят останалите без домове викинги. Освен лодкарите останалите викпъли биват – войни, които ви пазят от чужди кораби; благородници, които ви носят точки; скаути, които също дават точки, но по малко по-различен начин; златари, които дават пари и рибари, които имат за цел да изхранят викингите ви. Рибарите са изключително важни, тъй като ако нямате достатъчно храна, ще загубите точки накрая.

Източник на изображението е BoardGameGeek

Плочките от своя страна биват начало, среда, край на остров и кораб. Корабът е единствената плочка, която може да ви навреди, няма как обаче да не вземете кораби. Разбира се, ако имате войни, които да ви пазят от тях, корабите дори са плюс, защото носят пари или точки и то всеки рунд. Това което става, ако нямате кой да ви пази е, че корабите блокират плочките под себе си, като по този начин ви спират да печелите от тях. Тематично, ако трябва да го обвържем – крадат от вас, защото сте незащитени.

След като на няколко пъти споменах вече точките е може би моментът да кажа, че в играта има „малко“, „голямо“ и крайно точкуване. При малкото се взима само злато от златарите, а при голямото се смятат всички точки, които получавате от викингите си. При крайното се смята храната, кой има най-дълъг остров, най-много завършени острови и финалните точки.

Напред! Към парите и славата… или трябва да кажа – към парите и точките!

Vikings е игра с поставяне на плочки, в която вие ще правите острови и поставяте мийпъли на тях, които ще ви носят точки и пари. Звучи доста като Каркасон и доста прилича на него, но с малко по-различни правила. Въпреки това обаче играта има съвсем различно усещане, когато се играе. Първата разлика, която ще забележите е, че трябва доста повече да мислите тук. Най-вече за в бъдеще – ще ви трябват ли пари, кои плочки ще ви оставят, ако вземете тази, която сте си харесали, ще ви трябват ли войни, ако дойдат кораби можете ли да си позволите да нямате войни и така нататък и така нататък. Във Vikings ще ви се наложи също да ползвате всички начини за набавяне на точки. Няма да можете да спечелите, ако разчитате само на войните си или на благородниците си. Различните викинги са зависими едни от други, което е страхотно според мен и придава дълбочина на играта. Също така ще трябва да не забравяте да поглеждате какво правят и противниците ви, защото единственият начин да им пречите е като им вземете плочката, която са си харесали или мийпъла, който им трябва (ако някой има 3 кораба на границата си и няма с какво да се защитава, не му оставяйте войни). Като изключим това играта е напълно безконфликтна, дори корабите, които идват и ви „нападат“ са по-скоро на играта, а не на някой от противниците ви.

Това е и един от минусите на играта  – липсата на интеракция между играчите. Нея буквално я няма, освен ако не забършете това, което трябва на някой друг. Другият много голям недостатък е, че играта се намира изключително трудно у нас, а дори и да я намерите струва прекалено много за това, което е.

И третият, и най-малък според мен недостатък е тематиката. Искам да кажа, харесва ми, но не е много силна в играта, по-скоро е просто поставена. Спокойно можеше да е и нещо друго. Благородници, които строят замъци и пътища например… не, чакай…

Въпреки тези си недостатъци обаче Викинги е много интересна игра, със солидни механики и възможност за добър брой преигравания. Ако и вие като мен харесвате подобни игри, пробвайте я щом имате възможност, няма да сгрешите!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Един коментар

  1. Играх играта само веднъж, и то само с двама, но мога да кажа, че не съм съвсем съгласен за това с интеракцията като за евро игра – особено с двама (предполагам и с 3-ма) може доста да повлияеш на другия ако вземеш остров който му трябва, или според парите които има да вземеш нещо така, че да му ограничиш много избора, както и да вземеш пръв важна Power карта. С 4-ма предполагам е доста по-хаотично, а и с 2-ма правиш много големи острови, по-малко ограничен си, въобще както показва и BGG играта е най-добра с 3-ма човека. За останалите неща съм съгласен, играта е доста интересна но има недостатъци и на цената която се намира в момента не смятам, че си струва (ако все пак се намери изгодно не трябва да се изпуска).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers