четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dice Fishing: Roll and Catch – Кукичка за геймъри
Dice Fishing: Roll and Catch – Кукичка за геймъри

Dice Fishing: Roll and Catch – Кукичка за геймъри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

„Пушурлък“ (push your luck) идеите винаги са ме привличали. Dice Fishing е точно това – една идея, съдрана до такова ниво, че е останала само на здравите си кости. И честно казано, има прекрасен и… правилен… скелет.

Е, на този скелет е сложена една гъзарска прозрачна шапка, която само подчертава прекрасното голо теме на черепа. Говоря за механика, която ми е дори по-любима и от усещането за така наречения „пушурлък“ – наддаване.

Всеки играч получава по 7 зара – пет стандартни шест стенни, един двайсет стенен и един десет стенен.

В средата на масата се обръща карта с рибка, която дава определени точки за този, който успее да я спечели/улови.

Картите се печелят с мятане на зарове. Всяка една има някакви условия – например – трябва да хвърлите поне 17, като три от заровете са 1,2 и 3.

Само че не хвърляте едновременно (в повечето случаи). Вместо това всеки залага зад параван с колко зара смята, че може да се справи с предизвикателството. След това всички махат параваните си и който е сложил най-малко – той има шанс пръв да хвърли зарове. Ако той не успее е следващия и така, докато някой не спечели рибата. Ако никой не я спечели, тя се прилага към следващата риба и така следващия път някой ще спечели две риби.

Двата специални зара (Д10 и Д20) могат да се използват по три начина. Вие избирате как да ги ползвате преди да ги хвърлите.

  • Ползвате ги като нормални зарове
  • Ползвате ги като възможност за „рерол“ (ако е четно е два пъти, ако е нечетно – веднъж)
  • Ползвате ги като възможност за добавяне на +/- 1 (ако е черно +/- 2)

Щом ги ползвате обаче, заровете имат един ход, в който трябва да си починат, преди да можете да ги ползвате отново.

И това е играта. Продължава около 20 минути и предизвиква множество смехове и уау моменти. Чудно.

Заключение

Dice Fishing се вписва перфектно в категория, която обичаме да наричаме „филъри“. Това са игри, които запълват дупка между две по-тежки игри за почивка, или пък ги разцъквате, докато чакате останалите от компанията. Според мен е добър завършек на вечерта, защото тя не напряга, а независимо кой спечели, всички ще останат доволни. Да, всичко тук е въпрос на шанс, но от вас зависи колко голям е този шанс – дали искате да рискувате с малко зарове и да имате пръв възможност за печалба или пък просто хвърляте всичко „all in” и се надявате никой да не ви отмъкне рибата. И това е.

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз и елементарен геймплей
  • Множество обрати и УАУ моменти
  • Можете да играете с всеки, дори с деца

МИНУСИ:

  • Яростно мятане на зарове = яростна зависимост от шанса
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers