вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Battalia – отлична българска настолна игра!
Battalia – отлична българска настолна игра!

Battalia – отлична българска настолна игра!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Изминалата събота имах възможността да пробвам най-новата българска игра, която скоро се очаква да излезе на пазара – Battalia. Тя е дело на Александър и Леда Герови, които също така са собственици на Фантасмагория. 

Аз бях част от тестова група, която имаше за цел да тества дали правилата са ясно и добре написани. След това изиграхме една игра. Днес искам да ви кажа за моя опит с Battalia. 

Това не е ревю, нито е подробно описания на играта, просто искам да изкажа първоначалното ми впечатление от една сериозна настолна игра на световно ниво. Опа… спойлер. 

Както и да е, когато седнах на масата не знаех почти нищо за играта, освен илюстрациите, които Сашо беше постнал онлайн. Честно казано, не съм впечатлен от името, нито от темата, но това е единствено мое мнение, защото стандартните фентъзи теми вече са ми не само скучни, но и леко са започнали да ме дразнят. За щастие, в тази игра това не е от такова значение, защото играта не е особено тематична, както повечето дек билдъри. 

Въпреки,= че ако ме познавате, знаете, че аз обичам темите в игрите и искам всичко да е тематично свързано с механиките, понякога харесвам и сравнително абстрактни игри. Вярно е, че не мога да нарека Battalia абстрактна, вярно е, че в играта няма почти никакъв „флейвър“, но все пак едва ли ще бъдете въвлечени дълбоко в темата. 

Няма да говоря за качеството на компонентите, защото това не беше финална версия, но като цяло илюстрациите и детайлните фигурки говорят за професионален подход към производството и към претенциозно позициониране на световния пазар. С други думи –  за Battalia не можете да кажете – „хубава, като за българска“. 

10968363_1778620825695534_5453384831750271377_n

Геймплей

В основата си, това е стандартен дек билдър с малко собствени детайли, които освежават жанра. Във втората си основа – това е игра с поставяне на плочки (в този случай – карти). В третата си основа – това е американски тип игра с битки и завземане на градове… Освен тези неща, има още много допълнителни правила, които променят геймплея по един или друг начин. С други думи – това е смесица от няколко различни механики. Някои хора не обичат това и го наричат мешавица. Лично аз го смятам за оригинално, а и аз обичам многотията. 

Дек билдър, смесено с ходене по карта (dudes on a map)  съм го виждал единствено в Mage Knight. Само че онова е най-сложната игра, която някога съм играл. Battalia съвсем не е сложна. Дори можете да обясните правилата на някого за десетина минути. В играта просто има много неща – има месо

Дек билд частта е нещото, на което ще обръщате най-много внимание. Ще купувате единици, а с тях ще купувате артефакти и ще се биете. Артефактите са много силни и счупени…  в добрия смисъл. Аз не обичам добрия баланс, а смелите решения – нещо да изглежда твърде силно, ги приемам с отворени обятия. В тази игра, всеки артефакт ще ви се струва твърде силен, особено ако имате няколко копия от него в тестето. 

Всяка единица или артефакт има цвят и ще се стараете да се сдобивате с единици от еднакъв цвят. Ето защо ако при изтеглената ръка имате три или повече единици от еднакъв цвят ще можете да теглите определен брой допълнителни карти. Ако пък нямате, винаги можете да направите мълиган. Тоест, можете да изхвърлите ръката си и да теглите нова. Да, точно така – мълиган всеки ход. В началото ми се струваше, че това е твърде силно, но се оказа, че за цяла игра се направи само два-три пъти. Това е защото играчът избира или мълиган или кохорта (ако имаш от еднакъв цвят да теглиш допълнителни). 

Нещо много интересно, което открих в дек билдинга е, че всички единици са ценни. В повечето дек билдъри, след време по-слабите единици стават излишни. В Battalia обаче ако си пълниш тестето само със силни единици, тогава ограничаваш действията си, защото основните неща като строене на пътища, купуване на артефакти и дори правене на по-ниско ниво градове изискват първо ниво единици. Все още не знам дали това е добро или лошо, но във всеки случай е интересно и прави строенето на тестето по-деликатно и внимателно.

Стига за дек билдинга – каква е целта? 

Целта на играта е да правите или завземате градове и да ги подобрявате до последно ниво. Играта свършва, когато някой има 5 града четвърто ниво или когато картата се напълни с плочки (в случая карти) с терен. 

Тук е и единственото ми оплакване с играта. Battalia продължава твърде дълго – отне ни 3 часа и още не бяхме завършили, когато се наложи да си тръгна. Разбира се, това беше първата ни игра и вероятно можем да снижим времето до 2 часа следващия път. Като за дек билдър е твърде много… от друга страна Mage Knight продължава 3-4 часа, така че и това го има. Във всеки случай няма да скучаете. Винаги има какво да направите, винаги има какво да планирате. Тестето ви ще ви позволява да правите интересни комбинации, а изхвърлянето на карти, които вече не искате не е толкова трудно. 

В играта има и значително количество време, в което ще чакате да ви дойде вашия ход, но това е проблем, който се среща в абсолютно всички дек билдъри. Но! Повечето дек билдъри са най-добри с двама или трима точно заради големия даун тайм (време за изчакване), но в Battalia това не е точно така. Въпреки че не съм играл играта с двама или трима, усещам, че ще е най-добра с четирима. Това се дължи основно на движението по картата и строенето на замъци и пътища. По-вълнуващо е и по-непредвидимо, когато по картата се разкарват няколко различни гада, от колкото само един и той да си прави нещо самичък в другия ъгъл. С други думи – добро взаимодействие, но с доста време между ходовете. 

Открих и още един малък потенциален проблем. Единиците се купуват с провизии. Провизиите са карти, които влизат в тестето ви само, когато си купувате единици. Ако изхвърлите всичките си провизии сте яко закъсал. Нямате провизии за единици, а единиците са единствените, които ви дават провизии. С други думи, трябва да се внимава и да си пазите провизиите, въпреки че в повечето подобни игри обикновено има механики, които да оправят този проблем. Примерно, да се ползват други карти за провизии или нещо друго. Не знам дали Сашо е открил начин да се справи с това или просто ще разчита на хората да не правят грешки, но съм сигурен, че това може да доведе до фрустриращи моменти.

Заключение

Battalia е отлична игра на световно ниво и определено има оригинални неща в нея. Това е геймърска игра с много месо и дълбочина, но със сравнително прости и изчистени правила. Основните две механики са „строене на тесте“ и „слагане на плочки“, но с движение по пътища и пичове по картата. Всяка механика съм я виждал в други игри, но всичко смесено образува една приятна и хомогенна сплав, която работи перфектно. Няма текст никъде, освен по правилата и отнема един-два хода да свикнете със символите, но след 20 минути игра вече ще знаете какво правите и към какво се целите. Преиграваемостта е доста голяма, защото не зависи от броя на картите, а от тяхното комбиниране и най-вече от взаимодействието между играчите. Играта е агресивна и награждава нападателните и уверените играчи. Битките се печелят трудно и няма награда за победителя, но това някой да загуби фигурката си може да е жизнено важно, защото фигурки не се изкарват толкова лесно. От друга страна, дори и да нямате фигурки, винаги можете да си подобрявате инфраструктурата и градовете. 

С други думи, останах повече от приятно изненадан и жестоко ви препоръчвам да си купите играта веднага щом излезе на пазара. Знам, че аз ще го направя. 

P.S.

Съжалявам за липсата на снимки, но от месец ми е развален телефона, с който снимам всичко…

За повече информация, можете да следите фейсбука на Фантасмагория, като кликнете на бутоните отдолу.

Фантасмагория Battalia Facebook

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers