вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bunny Farm – Подозрително копие с моркови
Bunny Farm – Подозрително копие с моркови

Bunny Farm – Подозрително копие с моркови

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако трябва да се опише тази игра с едно изречение, то е следното – Мачи Коро, но с по-добър контрол.

Трудно е да се говори за Bunny Farm, без в центъра на това ревю да не е Мачи Коро. Играта изглежда почти копие на една от най-популярните фемили френдли игри със зарове.

Започвам от там – аз СЪМ фен на Мачи Коро. Но… заради темата, и най-вече заради първото разширение. Bunny Farm е като спин оф на базовата игра на Мачи Коро.

Темата е в заглавието – вие сте зайци и си правите ферма за моркови.

Фокусът се върти около няколко сгради, които си купувате и ви дават разни умения. Всяка сграда дава различни точки. Щом някой събере определено количество точки – мигновено печели.

В средата на масата са наредени няколко купчини сгради, като всяка купчинка е с еднакви сгради. След всеки ваш ход можете да похарчите моркови (валутата в играта), за да си купувате сгради. Но! Как се печелят моркови?

Ето това е различната част от Мачи Коро, която прави Bunny Farm по-балансирана и поне малко по-предвидима. Не ме разбирайте погрешно – отново имате мамата си джаса шанс от хвърляне на зарове, но поне имате шанс да намалите вероятностите.

Всеки играч има собствени 5 полета за сеене на моркови, като в началото 2 от тези полета са закрити. По време на хода си засявате 5 карти, като не можете на едно място да слагате повече от една карта. Тогава къде ще сложите другите две в началото на играта? Ами… върху полетата на другите играчи. Тук можете, а и често ще искате, да засявате чуждите полета.

Въпросните карти, които засявате са с числа от 1 до 8. След като засеете картите имате избор. Или да хвърлите два зара (нестандартни 6 стенни) и какъвто е сборът, всички си жънат тези полета. Или решавате всички играчи да хвърлят по един зар и вие си избирате с чий зар ще си комбинирате вашия. След това си делите пожънатото.

А какво жънете? Всички карти, чиято най-горна карта показва въпросния сбор. Колкото карти има там – толкова моркови получавате.

И това е основният принцип на играта. Достигнахме до извода, че ако играете с по-малко от 4 играчи, почти никога няма да искате да хвърляте в комбинация с някой друг – просто шансът е почти същия, като да хвърляте сам, но залогът е по-голям.

Има и специални умения… сортъф…

Заключение

Гледайте сега – компонентите са чудесни, темата е свежарска, а играта работи добре. Механично дори е по-стабилна от базовия Мачи Коро. Трудно ми е да съдя игра, която е почти копие на вече доказала се съвременна класика.

За мен Bunny Farm е добра игра, но се изчерпва бързо, точно както и Мачи Коро. Това, което може да я извади от бързото забравяне е стабилно разширение, което да добави нови и по-разнообразни сгради.

Както е в момента, Bunny Farm остава стерилна след няколко игри и започва сериозно да се повтаря.

Съжалявам, че не можах да издържа и три изречения без да не спомена Мачи Коро, но си мисля, че и когато играта е била правена е било нещо подобно.

ПЛЮСОВЕ:

  • Готина тема
  • Добри компоненти
  • Балансирано Мачи Коро

МИНУСИ:

  • Все пак е рип оф на Мачи Коро

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers