неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри с вълнуваща кулминация
Игри с вълнуваща кулминация

Игри с вълнуваща кулминация

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Днес ще поговорим за игри, изпълнени с напрегнати моменти. Игри, в чиито край всички играчи са на върха на пръстите на краката си. Тръпнат със студена пот и тракат със зъби, защото финалния момент е толкова вълнуващ, че след като всичко свърши, често има викове, „Уау“ моменти или обръщане на масата.  Колкото и напрегнато да изглежда в този момент обаче тези игри се помнят с дни, а понякога и с месеци. Това са игрите с вълнуваща кулминация. 


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Witness

Самото заглавие на темата предполага игри със състезания и съм съгласен, че повечето такива игри предизвикват подобни кулминации. Pitch Car, Rush ‘N Crush, Camel Up са чудесни примери за това. Само че за мен победителят безспорно е Witness. Това е игра, в която играчите кооперативно се опитват да разрешат криминални случаи. Всеки от тях има информация, която само те знаят. На подобен на развален телефон принцип, те тайно си предават информацията един на друг, като всеки път като получат нова информация, те трябва да я запомнят и отново трябва да я предадат. Чак след това могат да си запишат. Вълнуващите моменти са два. Първият е моментът, в който след като всеки си е записал информация, се прочитат няколко въпроса, които са свързани със случая. Първият „Уау“ ефект е, че въпросите понякога са толкова изненадващи, че на пръв поглед нямат нищо общо с информацията, която имате. Трябва да прецените какво означава всичко и как да наредите собствения си пъзел от объркана информация. Съвсем кулминацията идва обаче от прочитането на верните отговори (решаването на случая). Колкото и да сте сигурни във вашите отговори, винаги слушате внимателно всичко, заглушени от звука от гризането на собствените ви нокти. Може да се случи така, че сте били заслепени от собствения си усет за правота и тотално да сте оплескали всичко. Тогава ви идва да обърнете всичко! Но ако пък сте познали, ето това е истинско вълнение! Препоръчвам Witness с колкото ръце можете да си представите!

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Lords of Xidit

Препоръчвал съм ви Lords of Xidit в още няколко категории през изминалите статии, но днес искам да ви я препоръчам заради ефекта, който играта постига при финалното си оценяване.

По време на играта, играчите събират различни ресурси – злато, репутация и слава. Накрая на играта, точкуването се извършва по тези 3 ресурса, по предварително определен начин, плюс елиминации. Примерно, първо се оценява златото. Този (тези) с най-малко злато отпада за сравнение. После този с най-малко репутация и накрая за последния ресурс остават 2-ма играчи, като този с повече от съответния се обявява за победител. Интересно нали? Също така е и доста емоционално. Разбира се, всеки играч може да следи „прогреса“ на другите играчи, но повярвайте ми, не става. Накрая се оказва, че всички сте с разлика от 1-2 ресурса и разбира се, винаги се оказва, че имате повече от втория и третия ресурс за оценка, но отпадате още на първия критерий:D

По време на точкуването, освен че ще „мерите“ точките, бъдете сигурни, че ще има радостни възгласи, както и значително количество мрънкане. 😀

Повече за играта: Ревю на Lords of Xidit

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Forbidden Island

Forbidden Island е кооперативна игра, в която събирате артефакти, копаете пясък като ненормални и бягате като такива. В общи линии, играта е доста простичка и върви доста спокойно, без особено напрежение, НО! Малко по-късно идва моментът, в който целите са почти изпълнени и изведнъж водата полудява и започва да залива острова със страшна сила. Представете си остров с 24 плочки, по които обикаляте. Хубаво. Сега си представете, че всеки ход средно по 3 плочки от тези излизат от игра и още две остават наводнени и са на косъм да излязат. Добре. Добавете сега и факта, че не можете да спечелите ако някой от вас се удави. Или пък не успеете да вземете някой артефакт…  или водата стане прекалено буйна. Картинката вече трябва да ви е ясна – в края на играта напрежението е максимално. Всеки се бори за оцеляване, всичко потъва и става все по-невъзможно да се измъкнете от водната стихия. Това е моментът, в който усещате тих пристъп на паника, свързан с това, че 40-те минути, които сте отделили, за да се преборите с играта ще доведат до неуспешен краен резултат. А в повечето случаи се случва точно това. Дори не в повечето – в почти всички.


Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва: 

Cosmic Encounter

В Cosmic Encounter вие сте извънземно с империалистически стремежи, което е хвърлило око на планетите на съседите си. Има един проблем обаче, сами вие нямате достатъчно мощ, за да превърнете целите си в реалност и за това ще трябва да убедите тези същите други извънземни, които искате да покорите, да ви помогнат.
Целта на играта е да направите свои колонии на 5 чужди планети, като не е необходимо да сте единствения, който има колония на тази планета, за да ви се счита за точка. Първият, който има пет колонии веднага печели играта. Особеното тук е, че всеки, който ви помогне да завладеете планета също създава своя колония на тази планета.
Вероятно вече виждате защо Cosmic Encounter е моят избор за днешните препоръки. Почти няма да има игра, в която поне двама или дори трима от играчите да не са с по четири точки. Накрая настъпва страшно надлъгване, играчи не са канени за атаки, канените не искат пък да помогнат… Става хаос, докато някой комбинирайки внимателно планиране, специалните сили на извънземното си и подлият си(със сигурност) план успее да изтръгне победата от пръстите на останалите.

Вярно, ако повече от един човек се окажат едновременно с 5 точки, те си делят победата, но нека бъдем честни, кой иска да дели победата си?

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Discworld-Ankh Morpork

Преди Disc World-Ankh Morpork, целта на всички настолни игри, които бях играл беше да се съберат най-много точки за победа или да се стигне до определен брой точки. В тази игра обаче целите на всеки играч са различни – събиране на пари, контрол на определен брой територии, причиняване на висок брой беди или просто да оцелеете до края на играта (докато тестето с карти свърши). Не само това, но и играчите имат различна цел, която другите не знаят. Самата игра е сравнително лека, тематична, хаотична с много „take-that” елемент (или с други думи прецакванe – което като цяло не харесвам в по-дълги игри), но тук този елемент е точно на мястото си. Играта започва бавно, но след като играчите се разпръснат по териториите и хванат по някоя сграда става забавата. Тестето карти е от 2 половини, като втората (която идва след средата на играта) е пълно с по-силни карти и такива със случайни събития. Случайните събития са най-различни гадости като пожари, експлозии (разруващи ценните сгради), дракон, мистериозни убийства, потоп (убиващи или местещи агенти) и други като бунтове, инвазия на тролове или демони!  Тоест от лек хаосът става доста сериозен. Настъпва напрегнато дебнене кой от играчите каква цел има и дали е близо до изпълнението й, и дали си струва да не направите най-добрия за вас ход, за да спрете някой друг. Вълнението от това да изчакаш хода си след като целта ти е изпълнена и дали някой няма да я развали или да спечели точно преди твоя ред определено води до вълнуваща кулминация!

Може да закупите играта от:BigBag.bg


Това бяха нашите предложения за игри с вълнуваща кулминация, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers