неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Go with the Flow – игра с пирати, акули, удавници… И тук-там съкровища
Go with the Flow – игра с пирати, акули, удавници… И тук-там съкровища

Go with the Flow – игра с пирати, акули, удавници… И тук-там съкровища

Обожавам морето! И същевременно се страхувам от него. Не знам дали е защото притежава неудържима сила, готова да те унищожи дръзнеш ли да ѝ се противопоставиш, или защото умея да плувам малко повече от глинена тухла…

Играта Go with the Flow ни дава да управляваме жадни за съкровища пирати, които грабят разбил се кораб. Разбира се, тази професия крие много рискове, и повечето пирати биват загубени в стихиите на морето. Мъдрите хора съветват никога да не казваш никога, но съм убеден, че никога не бих се захванал с такава работа!

Представям ви Go with the Flow (Pirate Edition) – любимата игра на гладните акули!

Проклети акули…

„Ники, к-к-какви акули?“

Спокойно, те ядат само пирати. Съкровищата ви ще оцелеят! *ка-чинг!*

Основни характеристики

Go with the Flow е бърза евро игра за 2 до 4 ентусиаста, в която използвате наличните си лодки и пирати, за да транспортирате съкровища от разбил се кораб до вашия безопасен пиратски остров. Най-силно застъпеният механизъм е постоянно променящо се игрално поле, съставено от отделни части (modular board). В Go with the Flow се разчита и на голяма доза късмет. Научаването на правилата отнема 5 минути, а самата игра – около 30.

Компоненти и илюстрации

Външният вид на Go with the Flow изобщо не е лош. Особено като се има предвид колко нискобюджетна е играта, бих казал, че изглежда доста добре. Определено се отбелязва напредък в сравнение с другия продукт от същия създател и илюстратор, Jeremy Galilee, наречен Anchorage.

Лодките ми допадат много, защото са функционални – можеш наистина да ги използваш, за да пренасяш пиратите и съкровищата. Плочките, от които се създава игралното поле, са здрави и с много добро качество, което прави постоянното им подменяне удобно и лесно.

Тематика и история

Всеки играч притежава остров в открито море, на който се намира пиратската му база. Целта е да прекарате възможно най-много съкровища от разбилия се кораб до вашия остров, като навигирате с лодките си из опасните води. Там се срещат акули, водовъртежи, бури, и морски течения – или иначе казано многобройни начини играта да осуети плановете ви. *Ааааааа! Бълбук – бълбук…*

Налага се да разчитате на огромна доза късмет, тъй като никога не се знае на какво ще попаднете, и често не ще имате особена власт върху случващото се. Възможно е да се запътите към вашия остров, но акули да изядат пиратите ви, а след това лодката да бъде подхваната от течения, които да отведат съкровището на острова на ваш опонент (говоря от опит). Точно тази непредсказуемост прави играта изключително забавна!

Плочките трябва да се заменят постоянно. Така никога не знаеш на какво ще попаднеш…

Тематиката е доста добре застъпена. Изключително много ми харесва наличието на всевъзможни и донякъде непредвидени гадости, търпеливо очакващи вашите лодки и пирати. Но всичко това не е изненадващо – все пак в длъжностната характеристика на всеки пират най-вероятно пише, че е възможно да загине по много начини и че работодателят му не носи отговорност… Но пък оцелее ли, ще стане богат!

Правила и геймплей

Go with the Flow (Pirate Edition) е една много лека игра. Също както в Anchorage, правилата са добре обяснени и могат да бъдат усвоени бързо от всеки, което прави играта подходяща и за деца под 10 годишна възраст. Единствената директна конфронтация е нападането на чужди лодки, но тя може да бъде избегната напълно. Лесният геймплей и многото забавни изненади правят Go with the Flow подходяща за семейства с деца. Кое дете не харесва пиратски истории? *Арррр!*

Харесва ми механизма на движение чрез следването на морски течения. Ако нямате пират на лодката нямате и власт върху това накъде тя би се запътила. Често се случва лодката ви да се изгуби, като попадне във водовъртеж или бъде отнесена извън игралното поле. Но, ако не рискувате, няма как и да спечелите, тъй като ресурсите (и най-вече броят ходове) са силно ограничени.

И все пак, Go with the Flow не осигурява голяма преиграваемост. Променящото се игрално поле е голям плюс и прави играта донякъде разнообразна. Хаосът обаче е основен фактор, което най-вероятно би омръзнало след време.

Заключение

След изпробването на Anchorage, честно казано не очаквах много от Go with the Flow. Но наистина се забавлявах с играта, и бих я играл отново! Въпреки, че геймплеят няма нищо общо с този на Colt Express, усещането от Go with the Flow е донякъде подобно. И в двете игри можеш да си градиш планове и стратегии, но много често те биват разбити на пух и прах без да можеш да направиш нищо по въпроса. И това е страхотно! Обожавам стратегически игри, но се забавлявам неимоверно и с такива, в които не винаги имам контрол върху случващото се.

Освен за семейства с деца, играта е подходяща и за по-неопитни играчи. Разчита се на много късмет, което би отблъснало хора, предпочитащи стратегически и сложни игри. Но ако ви се играе нещо бързо, лесно и забавно, то играта е за вас!

Плюсове:

  • Бързо научаване
  • Разсмиващ геймплей
  • Подходяща за деца
  • Дървени компоненти
  • Много ниска цена

Минуси:

  • Почти несъществуваща интеракция
  • Не много висока преиграваемост
  • Малко на брой възможни действия
За да си поръчате играта, можете да се свържете с компанията Arctic Fox във Фейсбук – www.arcticfoxgames.com. Във вашето съобщение напишете ‘BigBoxGamers’, за да получите отстъпка от 5 Паунда (Лири).

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Николай Апостолов 'BigBoxDicer'

Името ми е Николай. Винаги съм бил геймър по душа, но в последните години настолните игри почти изцяло заместиха електронните в моето ежедневие. Настолните игри не само ми помагат да разпускам с приятели в приятна атмосфера – те се превърнаха и в моя професия. Издал съм една игра, а в момента работя по още две нови. Нямам търпение да ги представя на страхотната българска публика! Но до тогава, а и след това, ще се опитвам да забавлявам и информирам запалените по настолните игри чрез статиите си тук.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers