събота, май 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sapiens – геймърското домино!
Sapiens – геймърското домино!

Sapiens – геймърското домино!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От много време следя тази игра, основно заради шарения арт, лесните правила и като цяло достъпността на играта. Мислих, че ще я заобичам точно заради тези качества. След като няколко месеца по-късно най-после се сдобих с нея се оказа, че всъщност я заобичах заради точно обратните качества.

Sapiens е игра, в която играчите управляват древно племе, което се опитва да събира храна, да прави подслон за хората си, да се бие с другите племена, да прави храмове и да пуска… мечки? Да… ще стигнем и до мечките. Всъщност, като изключим супер сладкия и хумористичен арт, играта си е изцяло абстраткна. Нека това не ви кара да бягате далеч обаче, защото правилата са лесни. Даже толкова лесни, че вече сте ги чували хиляда пъти… всъщност, знаете ги още от детските си години. Защото играта използва за основна механика…

Домино

20151023_205650

Тази година излязоха две игри, които се опират на Домино. Едната – Aya, разчита на вторичния начин на употреба на Домино – бутане на плочките една в друга. Sapiens разчита на класическите правила на игра – слагане на едно число до друго число, в случая един символ в друг символ.

В началото на играта всеки получава две табла, които ги свързва като пъзел. Играта пристига с 8 двустранни табла, всяко от които уникално. С други думи, всеки играч ще има напълно различно табло всеки път.

По границите на образуваното табло има места, които изобразяват пещери. Върху тях се слагат бонус токъни, които дават допълнителни действия, ако селото ви успее да достигне до там. В началото на играта си избирате една от тези пещери и слагате домино парче върху нея. От там насетне трябва да слагате новите си парчета така, че символите да докосват други символи от други парчета – стандартно домино.

Има някои допълнителни правила за поставяне, но няма да навлизаме в подробности. Единственото важно нещо в тези подробности е всъщност, че тези допълнителни правила правят играта още по-трудна, до което ще стигнем след малко.

Всеки път щом докоснете символ в символ, вие можете да изпълните действие, което е свързано с този символ. Освен това печелите толкова точки „храна“, колкото има под свързания символ.

Преди да стигнем до действията, нека ви обясня как се точкува, защото това е една от най-интересните точки в играта! Подобна схема имаше в Between Two Cities.

20151023_205655

 

Всеки играч събира два вида точки (храна и подслон), но накрая се счита само вида, който е събрал по-малко. Тоест, за да спечелите ще трябва да балансирате храната и подслона. Ако имате 50 точки храна, но само 10 подслон, язък за труда с това така или иначе трудно събиране на точки.

Храната се събира, като слагате плочка върху съответно число, а подслон, като стигнете до пещера в някой край на картата. Това се постига трудно и бавно, но пък дава много точки и вероятно допълнително действие.

Действията, които можете да получите от съчетаване на две парчета от доминото са следните:

 • Допълнителни точки за храна
 • Допълнителни точки за подслон
 • Мамутски пържоли – колкото повече имате, толкова повече точки ще ви донесат ако успеете да ги продадете навреме за точки
 • Вода -Размяна на плочка с плочка на друг играч или от пазара с плочки
 • Бой – просто слагате токънче с юмрук върху чужда плочка и когато бъде сложена, играчът ще получи минус една точка, а вие плюс една
 • Храм – директно вземате плочка бонус от някоя от вашите пещери. Това е единственият начин да вземете някоя от плочките (бонус токъните), които са в ъглите и не могат да се достигнат с домино плочките.
 • Кокал – играете втора плочка
 • Мечка – слагате мечка чуждо поле, съседно до плочка, като вземате директно точките храна от полето под нея и същевременно блокирате това поле за опонента. С това действие, можете и да махате мечка от вашето табло.

Действията изглеждат ясни и елементарни. Такива са, но играта не е. Всъщност играта предизвиква тежка форма на парализа на аналитичните играчи, защото е изпълнена с…

Трудни решения от начало до край

20151023_205702

 

Като казвам трудни, имам предвид две неща.

 • Първо, трябва да мислите ход напред и да гледате плочките, които се появяват на пазара. Вие имате четири плочки и накрая ще допълните изиграната плочка с такава от пазара. Тоест, трябва да знаете какво ще дойде и къде ще можете да го сложите после. В началото може да ви изглежда като лесно решение, но по-нататък таблото ви ще бъде пълно и възможностите крайно ограничени, така че мнооого трябва да внимавате къде слагате всичко, защото…
 • Две, всеки ваш избор може да се окаже фатален. Ако по някое време вие нямате плочка, която да можете да сложите, тогава племето ви е длъжно да напусне местността си и да започне отначало. Обръщате всички плочки и почвате от нулата от пещера. Само че… ако нямате свободна пещера или нямате как да започнете от там… вие сте елиминаран от играта. О, да. В тази игра има елиминация и о,не – няма да се случва често. При нас не се е случвало, но подозирам че при редовна игра с по… агресивни играчи това е напълно възможно. Като казах агресивни, удоволствието от играта изключително много зависи от играчите, с които играете, защото…

Играта позволява и стимулира… прецакващите ходове

Първо – много е лесно да „хейт драфтвате“ – тоест, да вземете плочка от пазара, само защото на друг играч му трябва. Ако и на вас ви върши работа, още по-добре. Освен това, тези досадни мечки… Не стига че получавате лесни точки, ами блокирате поле. Ще откриете, че след средата на играта вие няма да имате място да дишате по вашия борд и ще имате нужда от една или две конкретни плочки, за да продължите напред. Да ви сложат мечка не е особено трудно, а  измъкването от блокирана ситуация се извършва само с действие „мечка“.

Тези неща важат особено много при игра с повече играчи, защото един играч може да бъде плеснат от няколко мечки в един ход и да няма какво да направи.

Заключение

Sapiens е страхотна игра, но може да ви заблуди. Не очаквайте, че ще получите нещо леко и разпускащо, което да цъкате с родителите си. Да, играта не е сложна и правилата се учат за минути, но дълбочината на геймплея и тежките решения, които се вземат всеки ход правят играта сериозна и сравнително натоварваща. Както сами се досещате, тези неща водят до огромен проблем с бавното вземане на решения, което би направило играта с 4 играча сравнително тежка. Бих препоръчал Sapiens за двама, максимум за трима. С двама играча, освен че чакането е по-малко, то не е толкова фатално, защото е сравнително предвидимо и можете да се предпазвате по-лесно. Ако са повече обаче, нищо чудно някой да е по-прецакан от останалите.

Това е абстрактна игра, но хумористичния арт олекотява тежкия сблъсък на играчите с товарния чук на… „тегавинята“. С други думи, да – мисля, че цветовете и арт дизайна вдигат значително качеството на Sapiens. Това рядко може да повлияе на оценката ми на една игра, но наистина си мисля, че и вие бихте оценили напрегнатото си прекарване със Sapiens повече, ако от време на време обръщате внимание на полуголия човечец, който се къпе в езерцето. Ще ви накара да се усмихнете, докато опонентите ви с пот на челото мътят тежки планове в продължение на 10 минути.

ПЛЮСОВЕ:

 • Страхотен арт дизайн
 • Дълбоки и значими решения
 • Огромна преиграваемост
 • Интересни и разнообразни действия
 • Оригинално точкуване

МИНУСИ:

 • Подвеждаща тема и арт
 • Сериозен проблем с парализиране на по-аналитичните играчи
 • Възможна е елиминацията на играчи

За повече информация, можете да посетите сайта на производителите:

IELLO

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers