вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Escape the Nightmare – кой казва, че кошмарите не могат да бъдат забавни?
Escape the Nightmare – кой казва, че кошмарите не могат да бъдат забавни?

Escape the Nightmare – кой казва, че кошмарите не могат да бъдат забавни?

Бих казал за себе си, че сънувам много често… Или по-точно казано, често помня сънищата си. Всъщност как да не ги помня, като обикновено са изключително интересни, и за щастие – приятни. Е, време е да се потопим в нещо различно… Нещо странно, мрачно и плашещо…

Escape the Nightmare е една наистина различна игра. Напоследък забелязвам, че много от създателите на игри се стараят да издават уникални продукти, не само откъм арт и тематика, но и откъм геймплей. В опита си да измислят нещо ново, създателите често го правят толкова абстрактно или недобре съчетано творение, че крайният резултат за жалост е разочароващ. Е, тази игра успява да съчетае доста успешно много различни, дори уникални, елементи само в малка кутийка с простички правила. Готови ли сте да се потопите доброволно в кошмарите си? Представям ви…

Escape the Nightmare

Забавна игра с неприятни кошмари

 

„Кошмари?!? Достатъчно ми е, че ги сънувам, не ми трябват и докато се опитвам да се забавлявам с приятели!“

Спокойно. Картите няма да ви изядат. Безобидни са. Мен не ме ухапаха нито веднъж!

Основни характеристики

Escape the Nightmare е игра за от 3 до 8 сомнамбули. Играта е кооперативна, а целта е всички заедно да се измъкнете от кошмарите, като надвиете надзирателите. Научаването на правилата отнема 2-3 минути, а играта – до 10. Играенето е силно зависимо от знанията ви по английски език – текстът по картите не е сложен, но всички карти са уникални и трябва да бъдат разбрани бързо и точно, тъй като се играе в реално време.

Компоненти и илюстрации

Артът е ефектен, но е можело да се постараят малко повече с илюстрациите – доста от тях са твърде семпли. По някои от картите има изображения, които не биха се харесали на по-чувствителни хора. И все пак, не бих казал, че играта е неподходяща за подрастващи. Кутийката и картите са малки и удобни, което прави ETN чудесна за плажа, планината или местната кръчма.

Тематика и история

В Escape the Nightmare вие и останалите играчи се опитвате да избягате от кошмарите си, като ги споделяте един с друг. Предполагам, че създателите са сънували доста неприятни сънища, тъй като вдъхновенията за картите в играта са изключително разнообразни и тематични, което до голяма степен „те вкарва във филма“.

Правила и геймплей

Правилата са прости и доста добре написани. Въпреки това играта не е подходяща за деца, заради донякъде страшните илюстрации, високата езикова зависимост и играенето в реално време.

Както написах и по-рано – Escape the Nightmare е различна, при това в добрия смисъл. Нека започнем от това, че се играе в реално време. Честно казано не съм фен на този механизъм, но тук определено пасва на идеята на играта. Също така играта е кооперативна, което не е по вкуса на повечето геймъри. Въпреки кооперативния елемент, всеки от играчите е изключително независим и важен сам по себе си, и не може да става дума за това един да води играта на останалите.

Основният геймплей е изключително прост – това, което ще правите през повечето време е да търгувате карти с другите играчи и да изпълнявате действието им. Когато съберете нужните карти за да надвиете надзирателя просто спирате играта и го обявявате. Обаче самото изпълнение на инструкциите по картите не винаги е толкова просто. Всъщност кошмарите имат ефект само след като някой друг играч ви ги натресе. По-безобидните кошмари могат например да ви принудят да пеете или да прегърнете съседчето. По-сериозните обаче често ви ограничават сериозно, което прави печеленето на играта трудно, и силно зависещо от това колко добре останалите играчи познават картите. Често се налага да се действа много бързо, за да не бъдете погълнати от кошмара на безкрайното пропадане в бездната на мрака…

Заключение

Тъй като Escape the Nightmare е кооперативна и се играе в реално време, мисля, че най-добре би било да бъде играна с приятели, с които се събирате често. Качествената комуникация и синергията с околните са от изключителна важност. Въпреки това, играта е изключително забавна във всякаква компания. Най-важното е сомнамбулите да са се отпуснали достатъчно, за да играят правилно подобна абсурдна игра.

Смятам, че Escape the Nightmare има доста висока преиграваемост за толкова малка игра, но все пак не очаквайте чудеса. Броят карти и възможни действия са ограничени, а простите механики правят играта леко еднообразна. И все пак, ако харесвате социални игри горещо ви я препоръчвам!

Плюсове:

  • Компактен размер
  • Забавна и разпускаща
  • Наистина оригинална
  • Бърз геймплей
  • Ниска цена

Минуси:

  • Това колко ви харесва зависи силно от останалите играчи
  • Малко на брой възможни действия

Не откривам все още играта в България, но можете да си я поръчате от сайта на производителите. В момента сайтът им е крашнал, но ето адреса, за да го почакате да се оправи.

3DTotal Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Николай Апостолов 'BigBoxDicer'

Името ми е Николай. Винаги съм бил геймър по душа, но в последните години настолните игри почти изцяло заместиха електронните в моето ежедневие. Настолните игри не само ми помагат да разпускам с приятели в приятна атмосфера – те се превърнаха и в моя професия. Издал съм една игра, а в момента работя по още две нови. Нямам търпение да ги представя на страхотната българска публика! Но до тогава, а и след това, ще се опитвам да забавлявам и информирам запалените по настолните игри чрез статиите си тук.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers