петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » 4 Gods – страхотна нишова игра от любимия ми дизайнер!
4 Gods – страхотна нишова игра от любимия ми дизайнер!

4 Gods – страхотна нишова игра от любимия ми дизайнер!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Chris Boelinger! Пригответе се, дами  и господа, защото лиги ще се леят. Добре де, за мен, моят любим дизайнер все още не може да надмине гениалната си Archipelago, но Крис продължава да доказва, че може да сменя амплитуди както си иска и да му се получава. Отново, той реши да не се съобразява с логиката на средностастическия геймър и да следва принципа си “Създаваме игрите, които искаме да играем”.

Той самият каза в интервю за нас, че обича да се провокира с нови и различни игри. Обича да създава разнообразни заглавия. И ако сте му фен, какъвто очевидно съм аз, можете да оцените това изказване. От играта с най-много правила, която съм играл – Earth Reborn, до Differences (игра, в която – да – „откривате десетте различки). От мозъчната болка Dungeon Twister, до абсолютното безумие Fruit Salad.

А доколкото е споделил с нас и бъдещата си игра (тежък зверски dungeon crawl), то това го прави един от най-гъвкавите дизайнери на пазара.

Всичко това обаче значи, че Крис е нишов дизайнер. Трудно се намира верна и обсебена публика, като мен за тази цел. Ако и други хора обаче успеят да се „заключат” с неговия начин на мислене, гарантирам, че ще се качите на моят протечен от лиги влак.

Казвам тези неща, защото 4 Gods е поредната игра от поредицата „Какво пък сега ще измисли Крис?”. Много просто…

Каркасон на стероиди

pic3109082

Нали сте гледали филма „Скорост”? Е, тук по същия начин трябва да сте психически и физически въвлечени всяка секунда в играта, защото отпуснете ли педала, сте вън.

4 Gods е инспирирана от класическите пъзели, както самият дизайнер признава. Той е създал нещо, в което всички около масата заедно да редят нещо като пъзел, но този пъзел е всеки път различен… и освен това е под формата на игра.

Тематично играта е фентъзи, в измислен свят, с 4 божества, които създават нов свят. Всяко божество си има пророци, които да населят новата земя и… да събират точки.

Много трудно мога да обясня точните правила, въпреки че ако ви ги обяснявам на живо и видите един-два хода, всичко ще ви стане ясно. Е кво сега, що да не се опитам.

В началото на играта изграждате рамка (да, поредната игра с рамка за 2016-та). След това всеки играч започва да бърка в торбичка с двустранни плочки и да ги слага легално, като освен, че трябва да спазва съседството на определения тип земя, трябва и до тази плочка да има поне два ръба. Тоест, пъзелът ще се реди от вън навътре.

20161029_152641

Ето и хитрата част, която винаги звучи странно, когато я обсянвам. „4 Gods използва за основна механика презумцията, че всеки играч има две ръце”. Да. За съжаление, хората, които имат физически проблеми и неспособност да ползват едната си ръка няма да могат да вземат пълноценно участие в играта.

Когато вземете плочка от торбичката, вие имате няколко възможности.

 • Да я сложите на легално място
 • Да я сложите във ваш личен дискард (имате ограничено място)
 • Да я държите в ръката си, докато можете да изпълните едно от двете

Със свободната си ръка можете да направите следните действия:

 • Да вземете плочка от торбичката
 • Да вземете плочка от вашия дискард или от дискарда на друг играч
 • Да вземете едно от четирите божества и неговите „пророци”
 • Да създадете Легендарен град и да сложите човече от вашите върху него

В началото на играта и четирите божества са свободни за грабване. Когато някой реши, просто си взема едно от тях и кара с него до края на играта.

Всяко едно отговаря на определен тип земя:

 • Вода
 • Гори
 • Поляни
 • Планини

Всяко божество пристига и с определен брой човечета.

20161029_155812

Приликата с Каркасон идва от това, че ако вече имате човечета, когато поставите плочка, можете да поставите човече на една от зоните върху плочката. Отново се борите за мнозинство в края на играта, но няма проблем да слагате човечета и когато вече има други в тази зона. Проблемът е, че земята се точкува за всяка плочка, върху която нямате човечета. Тоест – ако имате две човечета на земя с 4 плочки гора, ще вземете две точки.

Цветът ви няма никакво значение за това коя зона ще завладявате. Той има значение единствено за точкуването на целия свят в края на играта. Тогава се гледат най-големи и най-многобройни територии от всеки вид. Така че целта ви е да завладявате всякакви територии, но и да създавате предимно такива от вашия тип.

Една от любимите ми механики в играта са легендарните градове, които можете да сложите по всяко време между две други плочки и да си сложите човече отгоре. В края на играта печелите пет точки за всеки такъв град. Това обаче е голям риск, защото ако някой открие парче от пъзела, което може да се сложи точно върху този град, тогава той чупи града, взема го за 5 точки в края на играта и освен това напълно ви премахва човечето от играта. А всяко човече е ценно, повярвайте ми.

Какво още, какво още… О, споменах ли, че всичко това се случва едновременно?! В реално време?! Да! За тази игра трябва да си истински Киану Рийвс в начина си на мислене.

Ако изостанете, вашата зона няма да бъде добре представена в края на играта. Да не говорим, че другите играчи сигурно ще вземат контрол и на повечето територии, и ще си ги затоворят преди да имате възможност да кажете „Аз само да питам…”.  Тук нямате време за „изключване“ или за външни леки разговори. В една от игрите ни дойдоха хора в стаята да ни поздравят и играчите, които решиха да си позволят да бъдат учтиви и възпитани, видиш ли, изостанаха в играта. Трябва да сте наблюдателни и съобразителни. И бързи.

20161029_152651

4 Gods определено е нещо, което може да стресира или фрустрира някои играчи. Така че имайте го предвид. Аз не само, че нямам проблем с това, но с кеф бих изиграл няколко игри поред. Цялото приключение не трае повече от половин час, така че винаги съм готов.

Играта предлага и мод за игра по ходове, но бла… не бих се и захванал. Това е някакъв компромис за наче прекрасно замисленото ангажиращо напрежение.

Преди да мина към очевидно позитивното ми заключение, не мога да не обърна внимание и на арт дизайна. Да, илюстрациите на кутията, в книжката и по самите божества са удивителни, но…

Всички хора, с които съм играл играта са на мнение, че изборът за дизайн на рамката е повече от странен. Космическият му лилав вид, дори и тематично да се връзва с играта, визуално е толкова контрастиращ, че е направо потресаващо очевидно нелогичен. Прототипната версия, която гледах онлайн миналата година изглеждаше къде-къде по-приемлива.

За мен това не е болка за умиране. Аз също така преживявам и това, което други хора намериха за основен проблем в арта по плочките. За някои той е ужасен и грозен. А за други е мързелив, защото използва идентични арт елементи от Архипелаг, но в много минимизиран и микроскопиран вариант.

За мен това изобщо не е проблем, отново, защото арта на Архипелаг е превъзходен, а относно това дали стои грозно във 4 Gods… ами… не е грозен, а по-скоро функционален – точно както е и при Каркасон.

20161029_152644

Заключение

4 Gods е игра, в която някои ще са много по-добри от други. Това е игра, която ще се хареса на едни, а за други ще е отврат. Това е уникална игра, която се вписва в категорията „измишльотините на Chris Boelinger”. Осъзнавам, че не са много запалените по творбите му фенове като мен и напълно съм наясно, че субективната ми гледна точка е по-пристрастна от всякога.

Въпреки това, мисля че 4 Gods е повече от оригинална и предоставя нови елементи на пазара, които не сме срещали досега. Освен това играта е бърза и с лесни правила, което я прави подходяща за навлизащи в хобито мъгъли. Да, имаше хора от компанията, които не бяха толкова очаровани, имаше и такива, на които им беше все едно. Но имаше и други, които я харесаха толкова, колкото аз точих лиги по нея.

4 Gods определено е игра, която награждава повторните изигравания. Това е тип игра, в която задобряваш и откриваш нови и нови начини, по които да развиваш тактическите си планове… или да прецакаш останалите. Да. Ако сте достатъчно бързи, съобразителни и злокобни, 4 Gods ви предава в ръцете безценен зъл инструмент, който можете да размахвате пред лицата на приятелите си. Всичко се развива толкова бързо обаче, че нямате време да се сърдите. Но винаги имате време да си го върнете…

Не искам играта да ви звучи като агресивна или брутална. Тези сблъсъци не предизвикват вражди или горчив вкус в устата. Вместо това те ви провокират и предизвикват към все по-хитри и въртеливи маневри. Дори и да ви се струва, че всичко във 4 Gods да е хаос и късмет, повярвайте ми, с достатъчно опит, няма и да си помислите да използвате думата „случайност”.

Мисля, че вече ще сте наясно дали играта е за вас. Не мога смело да ви доритам до магазините за настолни игри, защото със сигурност 4 Gods е нишово заглавие. Ако обаче това е вашата ниша… Оф! Елате на гости и да видим кой кого!

ПЛЮСОВЕ:

 • Оригинални идеи
 • Прекрасни илюстрации!
 • Бърз геймплей и никакви ходове
 • Възможност за подобрение
 • Постоянно взаимодействие
 • Постоянно напрежение
 • Chris Boelinger

МИНУСИ:

 • Съмнителни решения за арт дизайн на рамката и плочките
 • Не всеки харесва напрежението

Разгледайте още по-подробно играта в сайта на производители. Ако щете де, не ви карам. Всъщност, карам ви.

Ludically

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers