понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ave Roma – мини ревю… или нещо такова
Ave Roma – мини ревю… или нещо такова

Ave Roma – мини ревю… или нещо такова

Еврогейм по римски, или Рим по еврогеймски

Както е видно, обичам да живея на ръба, една грешна буква в подзаглавието и щях да стана актуален. Такъв съм си, пия червено вино с бяла тога, ям грозде със семките, подпирам се на наклонени кули, подарявам кинжал на приятелите си, а окапал съм се, ама това не е вино, какво става, приятели?!

(бел. Ред. Благодарение на навременната намеса на екипа на BBG, успяхме да възстановим старо копие на личността на ревюиращия, пуснахме го на един стар лаптоп, колкото да си допише статията.)

Ave Roma board

Ave Roma използва традиционна “постави работник” механика. На игралното поле са обособени няколко зони отговарящи на различни длъжности в Рим(квестор, едил, сенат и др.), върху които играчите поставят своите работници с номерирани от I до V и събират ресурси, пари, влияние, сгради, войска, сенатори и победни точки за своята област. Номерацията на работниците служи, за да определите коя провинция ще можете да таксувате, или коя сграда, сенатор, военна карта да вземете. Дотук не звучи особено оригинално, но в края на хода играчите прибират групите “работници” от зоните една по една и вместо от 1 до 5 ще получат съвсем различни стойности за следващият ход. Така, планирането на следващите ходове започва още преди да са започнали и добавя стратегически елемент в играта…. Играта…играта..

(бел. Ред. Извиняваме се за неудобството, лаптопът прегря и се наложи да възстановим копието на друг компютър)

Expansions, expansions everywhere!

Expansions, expansions everywhere!

Ave Roma е супер яка римска игра, дори игралното поле е кръгло, в центъра има колизеум в който залагате ресурси и печелите влиянието на сенатори, които носят точки в края на играта, всичко е много тематично, дори парите са разпечатани накриво, като истински сестерции или денарии, провинциите, сенаторите, военните карти и сградите са с исторически имена, дори имат правилни рисунки, а в един от експанжъните има и карта на която да се водят войни. Споменавайки за експанжъните не мога да пропусна, че те са цели пет и идват в комплект с кикстартър версията на играта, всеки един от тях добавя различни допълнителни компоненти и правила, и прави играта доста преигр@€!@(шщ12

(бел. Ред. Отново се извиняваме, но се оказва че авторът е получил раздвоение на личността и сме възстановили само половината, отново рестартираме…)

Ave Roma не е игра, подходяща за прекалено аналитичните играчи. Всеки ход имате прекалено много възможности и въпреки че те намаляват с всеки поставен на полето работник, винаги ще се чудите дали е по-добре да следвате някаква първоначална стратегия, или пък да контрирате действията на противниците. От друга страна, играта е приятно нарисувана и механиките на символите, и цветовете им, се запомнят лесно още в първите няколко хода, а на гърба на книжката има пояснения за всички по-специални. Въпреки че на масата ще има освен основния борд, по един личен и още четири тестета карти, всичко е удивително компактно, играхме я на една малка маса, защото голямата беше заета от една глупава игра в далечна, далечна галактика (опс, дано не ме рестарти…

(бел. Ред. Не обръщайте внимание на последното)

Закупуването на игри в kickstarter, изисква изпращане на вашите денарии предварително.

Закупуването на игри в kickstarter, изисква изпращане на вашите денарии предварително.

Ave Roma едва ли би се появила, ако не беше платформата kickstarter. Не виждам кой издател ще се хване с игра, която е недостатъчно евро за чист еврогейм и недостатъчно тематична за феновете на римската империя. Това е микс от нещо по средата, който въпреки това, не оставя играчите излъгани, а напротив играта е достатъчно ангажираща, и ако вашата компания има някакъв афинитет към Рим и неговата история, със сигурност ще открие достатъчно “кукички”, с които да влезе в атмосферата.

Или можете да пиете червено вино, то също помага, наздрAve.

(бел. Ред. Абе, какъв е тоя надпис Kernel Panic?!)

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Павлов 'BigBoxCurlylocks'

Some say he could shoot a moving car at 1/15... with the lens cap still on!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers