неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Secret Hitler – всички сме либерали
Secret Hitler – всички сме либерали

Secret Hitler – всички сме либерали

Ама ние нямаме статия за Secret Hitler, OMG!!111!edno!

BBG препоръчва: ”Не използвайте подобни емоционално интернетски изблици при игра на Secret Hitler, както и принципно при игри със скрити роли!

И така, след като разбрахме, че липсва статия за една от доста популярните и почти безплатни игри за принт, която събра почти 1.5 млн. $ в кикстартър и наскоро официалните кутии отпътуваха към подкрепилите я, е редно да поправя тази грешка и да развия темата, защо трябва непременно да си разпечатате една такава игра, и да сте твърдо убедени в либералните ми убеждения, последното поне до трети ход.

Каква все пак е тази игра? Базово е стандартна игра със скрити роли, в които за разнообразие не са вълци и селяни, или бунтовници и смотаняци, или вегани и месоядни, а фракциите Либерали и Фашисти, борещи се за властта в Германия през 1932-ра година. Либералите се борят да прокарат 5 либерални закона, а фашистите съответният брой фашистки такива, или да провъзгласят скрития Хитлер за канцлер. В корените на играта е идеята, че злото е трудно за откриване и побеждаване, затова фашистките закони са повече на брой, либералите не знаят кои са фашистите, а фашистите не само знаят кои са те, но и кой е Хитлер. Горкият Хитлер обаче е в пълно неведение за своите тайни сподвижници.

В началото, всеки получава плик с ролята си в играта и две карти Ja/Nein, с които ще упражнява правото си на глас. След стандартното, “сега всички да затворят очи, сега само фашистите да отворят очи…”, борбата за власт започва. Всеки ход един от играчите може да предложи себе си за президент и един от останалите за канцлер. След известни дебати всички пристъпват към гласуване с Ja(Да) и Nein(Не) за даденото предложение. При липса на подкрепящо мнозинство, мандатът отива в следващият играч, дебатите и гласуването се завъртат отново, и ако отново са неуспешни, следващият по ред става президент, и назначава своят помощник без гласуване.

Работата на новоизбраното правителство е тежка и отговорна, президентът скрито взема три закона от дека със законите, изхвърля един и ги предава на “вицето”, който също избира един от двата и го извърля, а останалият закон влиза в сила. Обикновено тук дебатите се разгорещяват и започват да излизат обвинения, кой е фашист и какви са били изтеглените карти. Все пак, мандатът е изпълнен и следващият по ред получава правото да предложи правителство. Докато либералните закони просто приближават фракцията към победа, то фашистките откриват интересни възможности пред новоизбрания президент. Може би тук се крие и една от най-стратегическите части на играта, защото уменията са елементарни, от рода да погледнете партийната книжка на някого, да изберете служебно правителство, да отстраните принудително играч или вето на следващия закон, но на практика са полезни, както за либерали, така и за фашисти, и всеки играч ще си прави планове, какво би направил ако излезе фашистки закон и има възможност да активира умение. В допълнение, те са с нарастваща полезност и сила, и с напредване на играта дискусиите около тях ще се ожесточават. Може би ще са необходими няколко игри, докато започнете да намирате оптималния начин за използване на дадено умение, и дори тогава може да се случи плановете ви да се окажат погрешни.

pic3010469_lg

Съвсем очаквано, тази игра е подходяща за повече хора, още по-интересно е, ако не се познавате много добре. Минималният брой играчи е 5, а максимум са 10, като според мен най-добре се получава със 7 или 8, с повече може би ще се губи реда и ще е доста трудно да се следи кой какво е гласувал. Дори с 8 души забелязах, че започваме да губим реда, особено ако сме имали служебно правителство, или дискусиите кой какъв е са били по-интензивни.

Това, че играта има проста механика и бе пусната като Print n’ play(играта/PDF/ и правилата/PDF/) даде възможност на по-креативните играчи да се изявят, и в bgg можете да видите Тръмп, Хари Потър, джедаи и други варианти, а успешният кикстартър според мен ще доведе и до нови разработени от авторите такива.

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Павлов 'BigBoxCurlylocks'

Some say he could shoot a moving car at 1/15... with the lens cap still on!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers