понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dragons – отлична тактическа игра в „цигарена“ кутийка!
Dragons – отлична тактическа игра в „цигарена“ кутийка!

Dragons – отлична тактическа игра в „цигарена“ кутийка!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Guerra de mitos е компания, която всяка година издава по 4-5 игри. И не, това не са глупави игри. Говорим за съвсем стабилни и работещи, балансирани настолни игри, някои от които изненадващо отлични. Друга специфика при техните игри е, че идват в малки кутии. Някои в по-малки от другите. А някои в по-малки и от по-малките.

Dragons е игра в “цигарена” кутийка, но ви дава усещането за завършено и добре измислено произведение. В играта има само 40 карти и 4 токъна. Картите са в четири цвята и с четири различни глави на дракони.

Но това не са от онези добри шрекови дракончета, това са си от онези страшните, които крадат хапват девойки и изпепеляват рицари. Не се притеснявайте за това обаче, защото играта е напълно абстрактна.

В началото на играта всеки получава по две тайни цели. Това може да бъде цвят или дракон. След това се раздават всички карти с дракони по равно между играчите.

pic3010178_lg

Много странен избор на цветове.

По време на хода си, играчът има право на едно от три неща.

  • Да сложи дракон на масата до вече поставен дракон.
  • Да премести дракон от масата, като този дракон трябва да има свободна страна и да не прекъсва верига. Освен това нямате право да премествате дракон два поредни ваши хода.
  • Да използва специалния си токън с една от страните му върху дракон на масата. С мрежата се улавя дракон и той повече не може да се мърда. С харпуна се убива дракон и не само, че не може да се мърда, но и не се брои при смятането на 4 поредни.

Играта свършва в момента, в който на масата има 4 еднакви дракона или 4 дракона с еднакъв цвят. Понеже всички цели се раздават, със сигурност някой има тази цел. Този играч печели.

Играта се играе доста различно в зависимост от бройката играчи. Освен леки промени в сетъпа, при трима или двама играчи всеки за себе си и трябва да прецени как най-добре да планира своите ходове и да предвиди тези на опонентите, докато при четирима, играта се превръща в отборна битка.

За мен най-добрият вариант е играта с 4, защото не е разрешено да обсъждате тайните си цели с партньора си, но можете да предположите какво той се опитва да направи и да му помагате. Понякога може и да нямате подходящите карти за вашите цели и можете просто да раздвижите стратегията на съотборника… но трябва да сте абсолютно сигурен, че знаете какво правите.

20160902_202306

Заключение

Dragons ме изненада. За тази игра почти нищо няма в интернет, а кутийката предразполага към непретенциозност. Не само, че бях очарован от това бижу, но и мисля да не се разделям с него. Това е тактическа игра, базирана на друга стара игра с името Papillions, която не съм играл, но очевидно вече няма и нужда. В Dragons има огромно взаимодействие, защото всеки се опитва да нареди общ пъзел, но според неговите изисквания. Понеже всеки има две цели, обикновено една тайна цел на всички става ясна след един-два хода. Хитростта е така да наредите и манипулирате пъзела, че да ударите изведнъж и да спечелите от изневиделица. Тук трябва да играете тънко. Ако сте твърде агресивни, могат да убият някой от драконите ви и да ви намалят главоломно шансовете за някоя цел.

С други думи, в играта има мислене, но вълнуващо и не толкова тежко, че да се стигне до аналитична парализа. Dragons е бърза игра – не повече от двайсет минути. Ако играете с двама или трима, дори по-малко. Въпреки това, аз препоръчвам отборната игра с 4 души, защото тя предоставя допълнителен тактически момент.

С едно изречение, препоръчвам Dragons с две ръце и се надявам съвсем скоро да излезе на масовия пазар!

  • ПЛЮСОВЕ:
  • Бърза и ангажираща тактическа игра
  • Чудесно работещ отборен вариант.
  • Отлично качество на компонентите

МИНУСИ:

  • Някои дракони си приличат твърде много
  • Някои цветове си приличат твърде много

Както споменах, играта все още я няма на масовия пазар, но можете да поразгледате сайта на производителите и да почовъркате там, „барем“ си харесате нещо, пък защо не и Dragons.

GDM Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers