неделя, февруари 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Destroy BCN! – защото удивителните в заглавията още не са остаряли
Destroy BCN! – защото удивителните в заглавията още не са остаряли

Destroy BCN! – защото удивителните в заглавията още не са остаряли

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

BCN = Barcelona за тези от вас, които се чудят, или не се. Това отново е игра на Guerra de Mitos и отново пристига в сравнително малка кутия. Минималистичните компоненти пак са си налице, а геймплеят, както винаги, се обяснява за минути.

Играта малко е закъсняла с темата си, за да се нарече оригинална. Влакът със супер чудовища, които разрушават голям град премина, а на разпределителната гара беше толкова изстискан от King of Tokyo поредицата, че и капка вълнение за нещо подобно не изригна в мен.

Играта пристига с малък борд, върху който е сложено пластмасово покритие с издълбани дупки. В тези дупки се слагат кубчета, които обозначават сградите в Барселона. В ъглите се слагат зарчета в различен цвят – това са големите чудовища в играта. Всеки играч е с различно чудовище и специално умение. За уменията ще говоря после.

pic2903898_lg

Всеки играч си взема и торбичка от неговия цвят, в която слага 10 кубчета – животът на неговото чудовище. Когато хапва сгради в града ще си ги буха в корема и ще си увеличава живота. Освен това ще поглъща и армии, които в края на играта дават точки. Като стана въпрос за точки – печели това чудовище, което е останало последно живо или има най-много кръв плюс изядени армии.

По време на хода си играч „търкаля” зара си в права посока (като има право на един завой) до толкова пъти, колкото показва числото в началото на хода.

Ако свърши хода си до армия сравнява числото, което в този момент е на зара със силата на армията. Ако е повече – печели битката и прибира армията (мийпълчето) в торбичката.

Ако свърши хода си до друг зар нанася толкова щети, колкото показва зара – другият играч вади толкова кубчета от торбичката си.

След края на хода си, играчът или тегли армии от специална торбичка с армии или движи армии (ако няма повече армии в торбичката) спрямо силата им. Ако армия свърши хода си до зар, те нанася толкова щети на съответното чудовище, колкото е силата й.

Така продължава играта, докато свършат кубчетата по борда, или свършат армиите, или всички чудовищa без едно изчезнат.

Играта пристига с няколко чудовища със специални умения, които я вдигат съвсем малко над равнището на среднящината и я правят малко по-интригуваща от колкото иначе би била. Всяко умение може да звуи ситуационно, но всъщност чупи правилата по такъв начин, че прави противника ви да изглежда винаги много по-силен от вас. И това е страхотно! А и артът им е готин.

pic2947468_lg

Заключения

Destroy BCN! е интригуваща игра с някои различни и съвсем уникални механики, които не съм срещал в други игри. Търкалянето на зара в правилната посока дава възможност за тактическо мислене. Събирането на всичко в един търбух е готино, а уменията са оригинални. Въпреки това, нищо от тези неща не правят играта УАУ. Това е нелоша игра, която няма да откажа да играя, ако някой ми предложи, защото самата тя предлага някои интересни моменти, а и не трае дълго. Въпреки това, едва ли ще остане в съзнанието ми дълго време.

Също така, Destroy BCN! е доста абстрактизирана игра с вече не толкова оригинална тема, което пък не позволява развиването на готини и запомнящи се истории.

Нито компонентите на играта, нито дори геймплеят крещят за внимание, така че каквото повикало, такова се обадило. Това е окей игра, която ако със сигурност не е глупава, то не е нищо отличаващо се.

ПЛЮСОВЕ:

  • Хитри и иновативни механики
  • Готини специални умения

МИНУСИ:

  • Поостаряла тема
  • Абстрактен геймплей
  • Незапомнящо се преживяване

За още повече информация относно новите и по-готини игри от компанията, можете да откриете на технитя сайт!

GDM Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers