сряда, септември 22, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Fruit Salad – нещо познато, но на следващо ниво!
Fruit Salad – нещо познато, но на следващо ниво!

Fruit Salad – нещо познато, но на следващо ниво!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Крис Бойлингер! Ето, че отново ще говоря за него. Не познавам друг смахнат дизайнер с такова биполярно дизайн разстройство освен, може би, Влада Хватил. Половината му игри са едни от най-тежките на пазара, а другата… нещо като играта, за която ще говоря днес. Ще се направя, че Illegal (парти играта, в която се опитвате да продавате наркотици и… леки жени един на друг) не съществува, въпреки че ако сте виждали как изглежда и как се държи Крис, тоя човек си прилича на пълен хахо, така че никога не се знае какво да се очаква от него.

pic2691587_md

Fruit Salad пристига в малка кръгла ламаринена кутийка и много от хората, с които играх, щом я видеха казваха – „А, нещо като Dobble?”. Аз винаги им отговарям – „И да, и не“. Fruit Salad нескрито взема малко от Dobble – както формата на картите, така и механиката, свързана с наблюдателност. Въпреки това, Плодовата салата е много повече близка до Mamma Mia, от колкото до която и да е друга игра. И ако тази игра ви звучи като мързелив дизайн, не бързайте. Тя има достатъчно малки промени и добавки, които да я правят не само забавна, но и открояваща се от останалите. Че защо не и също толкова забавна.

20160704_000126

Кръглите карти в играта имат няколко неща по тях. Имат няколко смешни плодчета (че дори и приличат на старите досадници от класическата анимационна поредица), малко объркващ фон за всеки случай и също така, само някои от картите, имат малко човече, изобразяващо един от двата зара.

20160704_001520

Да, в играта има и два зара. Единият е с цифри, другият е с плодчета. Плодчетата са четири – круши, ягоди, портокали и дини. Останалите две страни са жокери.

В началото се обръща една карта в средата на масата, а останалите карти от тестето се раздават между играчите. Целта на играчите е или да се отърват от тестето си или да спечелят четири точки. Хвърлят се двата зара и те показват определено плодче и число. Например – 6 дини. Мисля, че вече се досещате как продължава всичко.

20160704_001512

Един по един, играчите започват да слагат карти върху картите в средата и когато някой мисли, че някъде в тази купчинка са се събрали изискваните плодчета (например – шестте дини), си слага ръката върху купчината. Ако зарът е показвал жокер, сега е моментът играча да каже кое плодче се намира толкова пъти в купчината, колкото показва зара с числото. След това се взема купчинката и се проверява. Ако играчът е сгрешил си взема цялата купчинка и си я слага под тестето.

Ако е познал – ето тук идва една от малките интересни хитринки. В този момент, играчът си взема една от картите за точка, а останалите ги раздава на играчите както си иска. Може да е по-равно, но както е в повечето случаи – не. Това е механика, която спира този, който е на път да свърши с тестето си или де просто такава каквато позволява личните вражди да имат ефект върху геймплея. Ето още един хитър малък детайл. На играчите им е позволено да си крият тестетата в този момент. Като верен последовател на Крис, признавам, че този човек си обича конфронтацията и гледа да я вмъкне във всяка една игра. Сигурен съм, че няма много приятели…

Дори да беше само това, играта щеше да бъде достатъчно забавна. Но чакайте! Най-важната и хаотична част не е дошла! Ако върху картата е показан зар, то тогава този зар трябва да се хвърли наново. Ако този зар е този с плодчетата, тогава тези от вас, които са следили конкретен плод, ще останат в недоумение и хаос. Кеф!

20160704_001458

Заключение

FruitSalad е като зелена салата с домати, краставици, марули и кебапчета. Пълен хаос, който не би трябвало да работи, но честно казано, вкусът е превъзходен. Обичате салата, обичате кебапчета – какъв е проблемът?

Играта може да взема познати механики от стабилни и изчистени игри и да ги омесва по странен начин, но ето че се е получила прекрасна хомогенна смес. Играта е бърза, хаотична, шумна и болезнена. О, да. Понякога следенето е твърде лесно и всеки чака конкретен плод. В момента, в който се покаже, всеки започва да бие шамари по тестето. Горко му на този най-отдолу.

Понякога обаче всичко се обърква и всеки спира да знае какво се случва. Тогава се стига до момент, в който някой просто рискува и удря масата, за да се броят плодчета.

Играта е светкавично бърза. Играл съм я с двама, играл съм я с трима, с четири и с шест човека. Винаги се е печелила с четири точки и то за не повече от 15 минути. Затова ние никога не се спираме на 4 и продължаваме до когато ни омръзне или докато на някой не му свърши тестето.

Отделих твърде много думи за нещо ясно и елементарно. Дали играта е за вас? Отговорът е прост. Ако харесвате Dobble и/или Mamma Mia – о, йес! Ако обаче не харесвате игрите за бързина и наблюдателност, тази игра може и да ви изнерви. Лично аз я намирам за очарователна и ще я нося за всяко едно събиране!

ПЛЮСОВЕ:

  • Светкавичен геймплей
  • Привлекателни илюстрации
  • Хитро смесени познати механики с малко черешово сладко върху тях

МИНУСИ:

  • Ако не обичате игри за бързина, броене и съобразителност, вероятно ще ви изнерви

Играта можете да откриете в сайта на производителите. Разбърникайте, защото ще откриете страхотни бижута там, както и моята любима игра за всички времена – Archipelago!

Ludically

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*