вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ninja Dojo Fight! – игра с опасни оръжия и… супи
Ninja Dojo Fight! – игра с опасни оръжия и… супи

Ninja Dojo Fight! – игра с опасни оръжия и… супи

Тези, които ме познават, са наясно, че най-голямата ми слабост е храната. Не мога да имам храна около себе си и да не я ям, независимо колко се опитвам да не ѝ обръщам внимание… Играта, която ще ви представя, ми показва, че явно не съм единствен!

Ninja Dojo Fight! е много бърза и лека игра, в която вие използвате вашите умения на нинджа, за да съберете най-добрите оръжия. Те ви трябват за финалната битка, в която можете да наръгате, нарежете или набучите вашите опоненти. Пазете се обаче от вашия учител, който не може да бъде победен по този конвенционален начин – и той, като мен, се поддава само на вкусната храна.

Представям ви Ninja Dojo Fight! – игра с ловки нинджи, хладни оръжия и… Топла супа.

„Супа? Мислех, че само един качествен пират може да победи нинджа!“

В тази игра няма пирати, така че ще се наложи да духате супата, докато не достигне подходящата температура. Зад суровия вид на нинджите се крие едно нежно небце. Супата иначе се нарича Рамен – това е японско ястие от нудъли и тук-там зеленчуци, обикновено поднесени в пилешки, свински или рибен бульон.

Основни характеристики

Ninja Dojo Fight! е игра за 2 до 4 нинджи. Целта ви е да надхитрите останалите, за да успеете да контрирате техните умения и оръжия с вашите. Научаването на правилата отнема 1 – 2 минути, а играта – около 10. Простите правила правят играта подходяща за деца – бих казал, че дори и пет годишните биха се справили чудесно!

Преди да продължа, бих искал да обърна внимание на авторите на играта – Allen Chang и Alistair Kearney. Ninja Dojo Fight! всъщност е вдъхновена от предишната игра на създателите, наречена Entropy. Двата продукта споделят някои от механизмите си, но Ninja Dojo Fight! определено е по-забавна и сполучлива според мен. За да не задълбавам излишно, можете да прочетете ревюто на Entropy на Деян:

Ревю – Entropy

Компоненти и илюстрации

Картинките на картите са изключително симплистични – но все пак и играта е такава. Това в никакъв случай не е критика – артът ми харесва много и определено подхожда на стила на геймплея. Много често малки, прости игрички биват украсени със сложни, сериозно изглеждащи илюстрации, и това обикновено не изглежда добре. Не казвам, че илюстрациите не трябва да са хубави – те могат да бъдат чудесни дори и когато имат прост, семпъл вид. Според мен опаковката трябва да подхожда на съдържанието.

Тематика и история

Не съм сигурен дали е ясно, така че ще го напиша пак: в тази игра вие сте… нинджи. Изглежда, че още се обучавате, защото вашият учител (Master) може да ви надвие независимо колко добро снаряжение имате. Пригответе се да използвате нинджа способностите си, за да надвиете опонентите!

Когато става въпрос за толкова семпла игра е трудно да се говори за тематичност. Ninja Dojo Fight! е възможно най-тематична, но все пак простичкият ѝ геймплей ограничава това до колко можете да навлезете в света на играта.

Правила и геймплей

Правилата са изключително добре обяснени, а това е нещо което се среща удивително рядко. От една страна леснотата на усвояването им се дължи на това, че те почти липсват. И все пак, няма как да не похваля старанието на авторите да опишат играта възможно най-добре.

Геймплеят е много интуитивен. Играта се състои от пет рунда, в които всеки играч има на разположение по три хода, за да изиграе три от четирите си Ninjutsu карти. В края на всеки рунд се провежда битка, в която намират място оръжията, които сте събрали. Тук Ninja Dojo Fight! напомня донякъде на играта Камък – Ножица – Хартия. Обаче е важно не само да се постараете да намерите силни оръжия, но и да успеете да разберете какви оръжия имат опонентите ви. Силата им е както следва: рамен > звезда > копие > катана. Обаче има уловка – въпреки, че учителят може да победи всяко хладно оръжие, раменът (топлото оръжие!) всъщност побеждава него. Тоест, ако бъде изигран учител, но не и рамен, всички хладни оръжия губят. Ако обаче бъде изиграна ароматната супичка, учителят отново побеждава оръжията, но тъй като любовта и слабостта му минават през стомаха, той бива надвит от приятното ястие. И така, в крайна сметка, миловидно изглеждащата чорбичка надвива де що ѝ се е опълчило. Но това не бива да ви изненадва – все пак тихите супи са най-дълбоки.

Това вкарва важен блъф елемент в Ninja Dojo Fight!, а аз винаги съм бил фен на такива игри. Ще се наложи да поемате много рискове, тъй като всичко, което правите, е в потенциален конфликт с останалите играчи. Интеракцията е непрестанна. Ninjutsu картите, които споменах по-рано, се неутрализират, ако в един ход двама или повече играчи решат да употребят една и съща. И тъй като разполагате само с четири възможности, това се случва много често, особено, когато имате повече опоненти. Можете ли да предвидите ходовете на останалите? Ще се наложи, ако искате да спечелите!

Заключение

Рядко ми се случва да имам силно желание да изиграя отново игра, която току-що съм изпробвал за пръв път. Е, с Ninja Dojo Fight! беше така. Всъщност я изиграх около 5 пъти първия ден и още няколко на следващия. Всички останали, на които показах играта, също се влюбиха в нея, и то напълно заслужено. За толкова проста и семпла игра, Ninja Dojo Fight! е наистина супер!

За жалост обаче Ninja Dojo Fight! не предоставя голяма преиграваемост. Въпреки това, джобният размер, в комбинация с разчупения, забавен геймплей, я прави перфектната филър игра!

Плюсове:

  • Изключително приятен и тематичен арт
  • Подходяща за деца
  • Компактен размер
  • Ниска цена
  • Нинджи!

Минуси:

  • Ниска преиграваемост
  • Малко на брой възможни действия
  • Голяма доза късмет

Повече за играта можете да прочетете тук:

Rule & Make

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Николай Апостолов 'BigBoxDicer'

Името ми е Николай. Винаги съм бил геймър по душа, но в последните години настолните игри почти изцяло заместиха електронните в моето ежедневие. Настолните игри не само ми помагат да разпускам с приятели в приятна атмосфера – те се превърнаха и в моя професия. Издал съм една игра, а в момента работя по още две нови. Нямам търпение да ги представя на страхотната българска публика! Но до тогава, а и след това, ще се опитвам да забавлявам и информирам запалените по настолните игри чрез статиите си тук.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers