понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ревюта на настолни игри » Poo – игра с маймуни и … шоколадови бонбони?!
Poo – игра с маймуни и … шоколадови бонбони?!

Poo – игра с маймуни и … шоколадови бонбони?!

Вероятно единственият начин да си купиш играта Poo е да влезеш в магазин със стени, отрупани с настолни игри, да изключиш интернета на телефона си, или да проявиш желязна воля и да не провериш оценки и коментари за играта и да си кажеш “Искам игра в кутийка, която се събира в джоб и може да се играе от много хора”. Естествено, при вас може да е нещо по-различно, но съм 100% убеден, че никога няма да си кажете: “Искам игра в която играчите са маймуни, които от скука се замерват с … да речем шоколадови бонбони.”

Със сигурност вече ви стана ясно, че сюжета на тази игра не е много дълбок, но за сметка на това е доста кафяв. Долу-горе със същите думи може да бъде описано и разиграването на играта. Всички карти в кутийката се събират на една купчина, всеки играч си тегли по 5 от тях и “замерването” започва. Най-общо, картите са няколко вида, атакуващи, защитни, събития и други, като повечето правят това, което е написано на тях, атакуващите поразяват избран от вас противник или противници с кафяви топчета, а защитните позволяват да избегнете позора, или дори да го отбиете, към някой друг нещастен играч. Събитията временно променят правилата, но шансовете да ви се падне точното събитие, което да ви даде преимущество не са големи, те са общо 14, като има най-много по две от вид.

pic611381

Егото на всяка маймуна издържа на 15 кефеви точки щета, но вероятно с цел минимален размер на кутията, в нея няма никакъв предвиден механизъм за отброяване на това. За щастие, в интернет можете да намерите достатъчно варианти за да си направите тематични токъни под формата на кафеви купчинки, или карти.

Като например такива... Да.

Като например такива… Да.

Трябва да спомена и едно интересно правило … на златния банан … с което първият играч достигнал 15 точки не излиза от играта, а продължава с нови 8…  и губи всъщност вторият. Това дава възможност да се разработи печеливша стратегия, в която поемате всички щети … о, кой заблуждавам, това е игра в която маймуни се мерят с кафяви неща и теглите 5 произволни карти от 108 картово тесте. Шансовете да приключите играта още на втория ход, защото са ви се паднали безполезни карти, или просто играете последен хода си, са много по-големи от шансовете да правите каквито и да е стратегии.

pic1075392_lg

Все пак, връщам се в реалността, играта е спечелила награда Origins за традиционна картова игра през 2009. Оставям настрана размислите, с какво точно са се замеряли в другите картови игри през 2009-та. Мога да обобщя, че играта има много лесни правила, рисунките са в забавен анимационен стил и само намекват точно за какво става дума. Текстовете са тематични. Вероятно, ако ви се налага да заинтригувате банда хлапета (които се справят с елементарен английски) и не се притеснявате, че това може да доведе до някакъв импровизиран LARP по-късно, Poo би била много подходяща.

Плюсове

  • малка кутийка с карти, която не заема място
  • оригинална тема
  • лесни правила
  • кратка “филър” игра

Минуси

  • неподходяща за малко играчи
  • прекалено голямо влияние на късмета
  • понякога прекалено кратка
  • започвате да отбягвате секцията с маймуните в зоопарка

Повече за играта можете да откриете тук:

Poo the card game

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Павлов 'BigBoxCurlylocks'

Some say he could shoot a moving car at 1/15... with the lens cap still on!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers