понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » Game Castle: Колекционерa – Ревю без спойлери
Game Castle: Колекционерa – Ревю без спойлери

Game Castle: Колекционерa – Ревю без спойлери

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Започвам с голям спойлер! Само за заключението, не за стаята, успокойте се. Веднага казвам – това е номер 1 пъзел стая за мен до този момент.

Кой съм аз и какво е пъзел стая можете да видите от предишните ми статии, като ви препоръчвам да започнете от първата. Всичко от там насетне гради и можете да проследите пътя ми, който обикаля софийските пъзел стаи.

Пъзел стаи

Ако някой е ходил в 3 KEY, ще усети, че тази и онази стая имат що годе еднакво усещане. Това е защото участници и в този проект имат умовете от гениалната 3KEY стая. Но! Колекционерът е стая, която ще оценя съвсем различно, тъй като самата тя си е нещо отделно. Просто, за да бъда откровен, трябваше да го спомена.

 Game Castle

0 building only fasada best SMALL

Колекционерът е името на стаята, а Game Castle е мястото, където се намира тя. Game Castle буквално си е малък замък, който освен тази стая и планираните стаи за в бъдеще можете да откриете бар, настолни игри, социални и тийм билдинг игри, басейн, джакузи и всякакви други забавни неща. Там можете да отидете фирмено, да празнувате детски партита или пък да се помотаете с приятели. Въпреки, че не съм ходил с през лятото, когато най-вероятно ще е разкошно, мога да преценя, че е място, което си заслужава да се посети.

След това малко неплатено рекламно отклонение е време да ви разкажа за това, за което сте дошли!

Колекционера

Играчите влизат в ролята на български агенти на тайните служби, които се стремят да открият ценен артефакт, откраднат от историческия музей.

В интрото, което получихме от собственикът Едуард ние успяхме да навлезем още по-дълбоко в историята и ролите си, което тематично помогна на самият геймплей и оправда доста неща като загадки, механики и дори подсказките.

Темата предполага хитрост, ловкост и много екшън. От тази гледна точка, Колекционерът си спазва обещанието.

Стаята е изпълнена с ценни, красиви и внушителни артефакти, повечето от които са функционални за самата игра. Така че дори и това да са били неща, които са служили декоративно за предната употреба на Замъка (хотел), хората са успели да ги интегрират в темата и загадките.

С други думи, само от чудесната декорация и атмосфера на стаята, можете да усетите, че не сте си похарчили парите напразно.

Пъзелите

11667469_486803774816631_8118795245933631803_n

 

Колекционерът е хаотичен тип стая, каквато е и Хакера (предишната ми любима). Тези стаи имат склонност да бъдат малко по-трудни. Основната причина е, че в този тип стаи обикновено има доста повече пъзели и са най-добри с по-големи групи.

В тази стая има всякакъв вид пъзели

 • Скрити предмети – харесвам, стига да е тематично (ще стигна и до там).
 • Аналитични пъзели – не съм особено голям фен  
 • Пъзели с механика и електроника – чудесно.
 • Пъзели с действие – страхотно!
 • Кооперативни пъзели – идеално!!

В тази стая, изненадите също са вълнуващи, особено една от тях. Може би тази конкретна изненада издигна високо Колекционерът на първо място. Много е трудно да се въздържа да коментирам, защото толкова много ми се говори за изумителната кулминация.

Стаята е от по-трудните. Не защото пъзелите са изключително трудни. Просто… не са малко и ще трябва да поизразходите доста енергия, за да се справите с тайната си мисия.

За тази стая координацията ви е много важна и въпреки, че кооперативните пъзели са сравнително малко, всеки ще трябва да допринесе, защото в противен случай физически времето няма да ви е достатъчно. С други думи, не сядайте да си почивате, ако случайно намерите удобни кресла. А сега е време да си поема дълбоко дух, защото ще говоря за…

Моят личен кръстоносен поход

Единственият негатив, който имам към тази стая е отново стандартният негатив, който имам за всички други стаи. Темата е много силна, историята съвсем не е лоша, но начинът по който се разказва не позволява вникване. С други думи, за пореден път сюжетът е просто там, за да ви пресъздаде единствено логика, а не да вкара в сърцето ви съпричастност към самата история и някаква различна от адреналин емоция. Ако поръсим още малко сол в сюжетната рана, можем да стигнем и до там, че доста от пъзелите (особено със скритите предмети) нямат никаква тематична логика.

Не искам да остана неразбран. Стаята е повече от страхотна. Все пак ми е номер едно.

Просто, както съм озаглавил тази секция, аз обикалям стаите на София и продължавам да тръбя за оригинално, тематично, последователно и ефикасно създаване, проследяване и развиване на история. Все още не съм открил такава стая и все повече осъзнавам, че за да се състави това, което търся, трябва да се мисли по друг начин. Може би няма как да съществува такава стая в този вид? Може би това е „ново поколение“ стая? А може би има начин…

Заключение

Колекционерът е най-изумително преживяване, което съм имал в стаите до този момент. Стаята предлага както стандартните изпитани и вълнуващи пъзели и загадки, така и някои нови елементи, които не съм срещал другаде. Стаята е сравнително трудна, а количеството пъзели е голямо. Не подценявайте Колекционера, защото за стаята ще ви трябва както съобразителност, хитрост и кооперативност, така и много енергия. Гарантирам ви, че няма да можете да си починете за този час и това е повече от страхотно.

Финалът на стаята е кулминативен, а трудността на пъзелите е преценена в перфектна последователност.

Препоръчвам я за абсолютно всички, които са пробвали вече стаи и търсят предизвикателство. Не изключвам новите хора в това хоби, но тези хора трябва да бъдат предупредени за три неща: Първо – най-вероятно няма успеете да излезете навреме, второ – пригответе си портфейлите, защото има опасност от пристрастяване към това извънредно забавно хоби и трето – надявам се да не се разочаровате от следващите ви стаи, защото трудно ще намерите по-добра от тази. А ето и моите оценки

 • Приятна история и подходяща тема 
 • Великолепен декор
 • Кулминативен и незабравим финал
 • Нямате време за почивка 
 • Мястото предлага и други социални дейности

КЕФОМЕТЪР

А ето и актуалната подредба на любимите ми стаи.

 1. Game Castle: Колекционерa
 2. Offline: Хакерска стая
 3. 3KEY: Детективът и Машината на времето
 4. Теорема: Тротил 
 5. Vestigo
 6. Dextrophobia
 7. Offline: Египет

Можете да резервирате стаята, като кликнете на бутона отдолу. 

Game Castle: Колекционера

Нашият скромен отбор, който не успя да излезе за секунди, но въпреки това агентурата остана доволна.

Нашият скромен отбор, който не успя да излезе за секунди, но въпреки това агентурата остана доволна.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers