неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Folded Space Rising Sun Insert – Хем българско, хем хубаво!
Folded Space Rising Sun Insert – Хем българско, хем хубаво!

Folded Space Rising Sun Insert – Хем българско, хем хубаво!

Здравейте, драги настолни фенове! След около една година пауза, реших, че е време да се завърна в писачеството и споделянето на впечатленията си относно нещата в света на настолните игри. Днес специално ще направя едно ревю на два инсърта на симпатичната компания (прочете повече надолу) Folded Space за Rising Sun и експанжъните ѝ – Daimyo и всички други камита, малки и големи богове и прочие. Да започваме, че си има матриал! 

Малко предистория

Ще започна от малко по-рано, по-точно първият ми сблъсък с Folded Space. Преди около година, малко след като купихме един Gloomhaven от Kickstarter, Дидо  ми спомена за пръв път името Folded Space. Бях чувал и преди за компанията. Знаех, че правят опит за подобрение на съществуващите тогава дървени инсърти, но това беше всичко. Така де, оказа се, че Folded Space ни бяха предоставили инсърт на Gloomhaven за ревю и трябва да призная, че въпреки думите на Дидо за качествата на инсърта, бях учуден когато за първи път започнахме да вадим кутийките и да ги разпределяме по масата. Всичко беше толкова леко и лесно за манипулиране, направо се учудих защо тези инсърти не са по-известни за света. За свой личен срам малко по-късно установих, че хем са международно популярни, хем вече им беше минал първият успешен кикстартър… Но стига толкова за моето незнание, да говорим за Rising Sun инсърта – заслужава ли си наистина?

Материали

И в двата пакета – за базовата игра и допълненията, не мисля, че ще ви изненадам с нещо относно материалите. Ламинираната Evacore мемори пяна на Folded Space e все по-известна на родна земя и има защо. Аз съм свикнал с тежките дървени инсърти (този на Blood Rage тежеше доста), но очаквах или по-скоро се надявах да има по-леко решение, което да работи точно толкова добре като съществуващите. Специалистите от Folded Space са направили точно това, че и са успели да го направят по-евтино от тези на другите компании. Единственото, което тук е някакъв минус (но е спорно дали е минус) е, че се налага да залепите кутийките, когато ги сглобявате. Ако не го направите, се разгобяват сравнително лесно – нещо, което при дървените инсърти не се случва толкова често. А, трябва да кажа и нещо друго – подгответе си два-три часа за двата инсърта, има си прилично количество сглобяване!

Полезност

Тук две мнения няма – в момента, в който приготвите инсъртите за слагане в кутията, ще се освободите от едно огромно количество ненужен картон и пластмаса. Толкова много пластмасови форми за армиите, чудовища, картонени кутии от допълненията и от базовата игра стават ненужни, че ще са ви нужни няколко курса до близкия контейнер, освен ако не отидете с малко чувалче! А да не говорим колко беше приятно преди да „натъпкваме“ фигурките в определените за тяхната раса пластмаси. Все нещо не пасва, а докато всичко пасне, се чувстваш сякаш играеш втора игра след играта, само че скучна и досадна.

Откъм детайлите към самото сглобяване и подредбата в кутийките има три неща, които искам да кажа. Първо, почувствах се малко объркан, когато от единия лист мемори пяна ми останаха парчета, които не се използват никъде. Рових из схемите, но така и не намерих реално приложение. Второ, сглобяването е много лесно, по-лесно от други инсърти, които съм сглобявал, като дори има пояснения от сорта на „Между страничната стена и основата на кутийката трябва да имате 4мм празно пространство“. Останах впечатлен от вниманието към тези детайли и грижата за хората като мен, които ще се мъчат да придадат кутиени форми на листовете пяна. Към тези двете основни неща към сглобяването ще прибавя подредбата в кутийките и по-скоро дизайна. Дизайнът на кутийките е мега простичък – няма сложни заключващи механизми, капаци с ластици и прочие. Това обаче не го прави по-нефункционален – инсъртите пасват перфектно и в Rising Sun и в Daimyo кутиите, като при мен поне не видях как нещо може да изпадне и да се търкаля свободно из кутията. Беше ми трудно единствено да наслагам някои от елементите по кутийките – многото на брой чудовища и техните цветни дискчета се оказаха предизвикателство, но след малко логически размисъл в полунощ успях да се справя и с това. 

Заключение

Мога единствено да кажа следното – Folded Space е една българска компания, която за щастие не работи по българските стандарти за качество и отношение към крайния потребител. След сглобяването на тези два инсърта, никога не бих се върнал назад към онези големи картонени кутии, в които чудовища, токъни и какво ли още не образуват миш-маш от компоненти, нито към гореспоменатите пластмасови форми за фигурки със засилен пъзел елемент. Инсъртите на Rising Sun и Daimyo кутиите са чудесни, а с оглед на това колко по-леки и по-евтини са от дървените си събратя и колко стуват самите Rising Sun и Daimyo, горещо ги препоръчвам на хората, които притежават играта и искат да подреждат всичко вътре с лекота. На останалите, успех!  

ПЛЮСОВЕ:

  • Изключително леки
  • На по-достъпна цена от конкурентните инсърти
  • Чудесен дизайн на кутийките

МИНУСИ:

  • Задължително е да се залепят кутийките, иначе се разпадат

Инсъртите все още не са налични за купуване, но можете да дебнете на официалния сайт на Folded Space за повече информация:

Folded Space

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers