петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Verona Twist – Игра на криеница насред открит веронски площад
Verona Twist – Игра на криеница насред открит веронски площад

Verona Twist – Игра на криеница насред открит веронски площад

Хайде една трета статия – както се вика, за късмет! Днес пак ще обърнем внимание на Mind Fitness Games и Йожеф Доржонцки (или Джоузеф, така и не разбрах как се произнася), защото е време за втората им нова игра тази година. Слагайте маските, запретвайте ръкавите и да започваме!

Да се разходим из Верона

Играта, за която ще говорим днес е Verona Twist – дедуктивна абстрактна настолна игра със силен привкус на Mr. Jack Pocket и малко шахови елементи. Идеята на играта е следната – единият играч влиза в ролята на медицинската сестра, която дегизира Ромео и Жулиета и се старае да запази идентичността им в тайна, а другият играе с Капулети, опитващ се да разкрие къде са дегизираните влюбени и както се казва „да разтури седянката“. За целта медицинската сестра нарежда шест плочки с различни персонажи (всеки от които има специално умение) на двете зони на централния площад във Верона и избира два от тях за тайни „приемници“ на Ромео и Жулиета, а Капулети получава картончета, с които да си отбелязва кои комбинации е изключил от уравнението с две неизвестни. Играта се играе от един до седем рунда, като в края на всеки рунд Капулети има възможността да спечели, изключвайки част от заподозрените. Медицинската сестра пък печели само и единствено ако успее да залъже достатъчно дълго Капулети за идентичностите на Ромео и Жулиета, тоест когато седмият рунд свърши и Капулети не е успял да разкрие идентичностите на двамата дегизирани вклюбени. И понеже всичко това се развива в ходове, нека видим какво може да се случи (и обърка) в един ход!

Ход на играта

Както казах малко по-горе, в началото на играта медицинската сестра слага различните специални персонажи на площада и малко след това играта започва. Тук е моментът да спомена, че това слагане не бива да е произволно, защото е напълно възможно да се матирате сами още в началото и да загубите на втори ход. Уменията на персонажите са ключови – всеки персонаж се движи по различен начин и за медицинската сестра е изключително важно да не издава много информация наведнъж (за информацията, вижте следващия абзац). Хайде, стигат ви толкова стратегически наставления, да продължим натам! Сложила каквото сложила сестрата, играта започва и както е по правилник (яко име за книжка с правила), Капулети открива хода като придвижва един от персонажите. При движението възможностите са доста – има шест персонажа, които се движат по различен начин, но тези начини не са неинтуитивни, защото са почти едно към едно с фигури от шаха. Имаме принцеса (кралица в шаха), принц (цар), аристократ(топ), владика(офицер, като и за двете думата на английски е bishop), като всичките тези са абсолютно еднакви като движение в двете игри. Изключение правят останалите две фигури, а именно слугата, който се движи хоризонтално или вертикално с едно поле, и монаха, който е царица с екстра умение. Той е единственият персонаж, който може да прескача другите, но за сметка на това не може да се движи, ако няма кого да прескочи. Това добавя сравнително малко стратегически избор отгоре на останалото, но е приятна закачка за ума – медицинската сестра постоянно трябва да е нащрек за това Капулети да не прескочи някой с монаха, понеже нещата може да се объркат в последния момент.

Като казах последен момент – всеки от персонажите се движи само по веднъж на ход, като за целта Капулети и сестрата се редуват с местенето на персонажи из двете зони на площада. След като и последният специален индивид е преместен, тази фаза свършва и идва единствената дедуктивна част от играта. В краят на всеки ход, Капулети получава информация от медицинската сестра за това дали Ромео и Жулиета в момента са в една зона. След като отбележи това чрез дедуктивно упражнение на изключване на вече невъзможните комбинации, Капулети проверява дали е открил в крайна сметка къде се крият влюбените гълъбчета и ако е останал само един вариант, той печели. Ако пък е последният, седми рунд и Капулети има повече от един вариант за идентичностите на Ромео и Жулиета, медицинската сестра печели.

бел.ред. – Да, на теория играта се води дедуктивна, но дори самите създатели ме увериха, че това НЕ Е игра с дедукция. това е класическа шахова игра с пресмятане на ходовете си напред и каране на опонента ви да прави това, което вие искате. 

Заключение 

Както казах, играта наподобява като усещане на Mr. Jack игрите като цяло, но най-вече на Mr.Jack Pocket, където пак кръглите „фигурки“ на заподозрените се крият, само че от Холмс, Уотсън и тяхното куче Тоби. Дори завършекът на всеки рунд е сходен, като единствената разлика е, че тук ще търсите дали двама души се виждат един друг, вместо това дали един е видим за трима. Въпреки тези сходства обаче, Verona Twist ми хареса повече от Mr. Jack Pocket. Дали е заради шах местенето или факта, че пулчетата са много готини и можете да видите умението на героя си от символчето горе вдясно, не знам. Може би са всички тези различия заедно. Приятна, дори много приятна игра. Това, което не ми хареса в играта обаче е, че усещането за стратегически избор по време на игра става все по-слабо с прогреса на играта – в началото имате много опции, но в един момент от играта остават две опции и единственото, на което се крепи стратегическия ви избор е два определени персонажа да са или да не са в една и съща зона.

За мен Verona Twist е добра за филър, но не бих я препоръчал за редовна игра или на хора, очакващи сериозно предизвикателство за двама. Все пак говорим за десетина минути, а в някои случаи играта може да слезе и до две-три. И въпреки това, пробвайте я и преценете за себе си!

ПЛЮСОВЕ:

  • Добро ниво на стратегия
  • Едно изиграване приключва за 10-тина минути максимум
  • Приятни компоненти

МИНУСИ:

  • С всеки следващ рунд стратегическите избори намаляват рязко 

За повече информация за Verona Twist и другите игри на Mind Fitness Games, посетете официалният им сайт тук:

Mind Fitness

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers