петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Quinque – Колкото просто, толкова и сложно
Quinque – Колкото просто, толкова и сложно

Quinque – Колкото просто, толкова и сложно

Здравейте отново, приятели! Времето навън от известно време насам е мразовито и предразполага към повече и игри и сладки приказки у дома. Да, знам, и на мен ми се щеше днес да ви пиша за някоя откровено зимна игра, с мразовити планини или поне нещо близо до това, но не това е случая. Днес ще говорим за играта Quinque на Mind Fitness Games и най-вече Йожеф Доршонцки, нейния дизайнер (благодаря на Google за превода на името). Та така, бай Йожеф, специалистът по лесните сложни игри, ветеранът в чупенето на човешки мозъци с прости механики ни поднася една любопитно изглеждаща, семейно-несемейна (по приблизителните думи на Дидо) игра.

бел.ред. Когато ми даваха играта за ревю във фестивала – няколко човека от Mind Fitness настояваха колко е лесна и колко е семейна. Дори самият Джоузеф настояваше, че е детска и че децата ще ни размажат на нея, заради доброто им пространствено мислене. 

Да я разкостим! 

Quinque


Quinque e настолна игра за двама души, в която ще се състезавате с противника си да правите парашутни формации. Звучи абсурдно, но ако приемем тази парашутна тема за нещо не много обвързано с геймплея, както според мен би трябвало да се разглежда всяка една абстрактна игра, то Quinque става една идея по ясна. Основната цел на вас и вашия противник е много проста и лесно разбираема – кой ще подреди първи 5 последователни фигурки в една линия или диагонал (тематично това се отбелязва с раници, които се слагат върху гърбовете на парашутистите). Двете-трите правила за играене на ходовете също са абсолютно интуитивни – ходовете се редуват, имаш две действия – слагаш раница на нечий гръб, като преди това можеш да добавиш нова плочка с парашутисти към формацията, местиш плочката в зависимост от броя парашутисти и… това са всичките правила! Звучи като игра, която могат да играят и малки деца, нали? Да, ама не! Поне според мен. 

Уловката

Както и Дидо каза във видеото с впечатления и донесени игри от фестивала в Ессен (на който много ме е яд, че не успях да отида за втора поредна година), Quinque изглежда като семейна игра, но за мен – не е семейна. Да, правилата са няколко и не особено сложни, но същото можем да кажем за игри като шах и табла, които хич не са прости игри и изискват планиране и стратегия. Както в шахът и таблата, тук движението е от ключова роля за сложността на играта и много възможности за стратегия вътре. Плочките с по една раница се движат само на съседно празно поле, когато имаш две ги движиш по цяла вертикална или хоризонтална линия с или без прескачане, с три по диагонал, а с четири където си искаш. А, да – можеш да не сложиш нито един парашутист по време на хода си, а само да разместваш плочки.  Тези малки на пръв поглед правилца пораждат толкова много варианти да изиграеш хода си, че ако си от хората, които искат да изиграят всичко оптимално, вероятността противника ти да не иска да играе повече с теб е много голяма. Разбира се, това не означава, че наличието на много варианти за спечелване на играта и за стратегическо планиране е нещо лошо – аз лично никога не бих играл без специалните правила за движение, защото те ми дават това мозъчно ръчкане, което толкова много харесвам при Mind Fitness Games. Дали да сложа раница тук, или да сложа нова плочка и да се подготвя другия ход да местя две плочки за да спечеля? Няма ли да дам така възможност на противника си да спечели преди да съм си реализирал стратегията? Защо Мими ме победи, въпреки че през цялото време си гледаше в телефона, а аз правех сложни стратегии и планове? Толкова много въпроси…

Заключение

Смятам, че Quinque е приятна. Бърза е, с прости правила и голяма преиграваемост, прилично ниво на стратегия и ангажираност в играта. Бих я поставил наравно с една друга подобна игра със същата крайна цел – Pentago, като тук дори съм изкушен да дам малко по-добра оценка заради нивото на стратегия и от чиста доза фенщина към игрите, които се правят в Mind Fitness Games. Като казах Mind Fitness Games, скоро ще чуете и за една друга тяхна игра. Съвсем, съвсем скоро!

ПЛЮСОВЕ:

  • Изключително лесни правила
  • Добро ниво на стратегия
  • Едно изиграване приключва за 10-тина минути максимум

МИНУСИ:

  • Играта изглежда по-лесна, отколкото е всъщност

За повече информация за Quinque и другите игри на Mind Fitness Games, посетете официалният им сайт тук:

Mind Fitness

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers