понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tokaido – ваканция откъм механики
Tokaido – ваканция откъм механики

Tokaido – ваканция откъм механики

pic2072269_lgШест часа сутринта е. Няколко слънчеви лъча едвам-едвам преминават през бамбуковите щори на стаята и ви подканват светейки ви в очите да се събудите. Времето навън е чудесно и вие най-накрая се отлепяте от леглото. Ставате, обличате се, хапвате набързо, събирате всички налични карти, сувенири и хранителни запаси и слагате на гръб туристическата раница. Отваряте вратата и смело се втурвате към неизвестното. Време е за път.

Tokaido e настолна игра създадена от френския дизайнер Antoine Bauza. В нея вие сте в ролята на пътници, които искат да извървят Tokaido – пътя между Токио и Киото. Играе се от 2 до 5 играча, а това което трябва да постигнете е да сте човека с най-богат житейски опит от пътуването, след като то приключи. Това може да се промени многократно по време на играта, понеже всеки един елемент може да обогати вашето преживяване по време на пътуването.

Важното в тази игра е никога да не се отказвате, защото до последно нищо не се знае и няма как да изостанете от другите. Правилата ги задължават да ви чакат. Пътят е обсипан с интересни неща, различни по вид и важност за всеки играч, така че оглеждайте се наоколо за следващото итнересно преживяване и се гответе да изпреварите другите!

Компоненти

Компонентите, които предлага играта са много карти, доста пари, и по малко от всичко останало, или по-точно:

 

 • 142 карти – включват 60 карти с панорами, 12 карти с минерални бани, 25 карти с ястия, 24 карти със сувенири, 14 карти за срещи с интересни хора, 7 карти за постижения
 • 50 монети
 • 10 плочки с различни пътници
 • 5 фигурки за пътниците (в 5 цвята)
 • 5 дискчета за отброяване на точки (в 5 цвята)
 • 5 картончета за поставяне върху пътниците (в 5 цвята)
 • Игрална дъска

pic2053644_lg

Подготовка за играта

Игралната дъска се поставя на масата и всеки играч си взима две карти от 10-те с пътници. Избира си цвят и си взима картончето за поставяне на пътника. Всички карти се размесват по тестета и  нареждат на обозначените места по игралната дъска. Всички цветни дискчета се слагат на полето показващо 0 точки.

Играчите избират един от двамата пътници, слагат му картончето със своя цвят и го поставят пред себе си с лицето нагоре. След това всички неизползвани плочки с пътници се махат от играта и всеки играч получава толкова пари, колкото е обозначено на неговата карта с пътник.

За финал, на произволен принцип, играчите се подреждат на дъската при първата страноприемница. Играта е готова за началото.

 Ход на играта

 Един интересен елемент на играта (а за някои и много досаден на моменти) е че винаги на ред е играчът, който е най-изоставащ на пътя (на най-задно поле или в случай на равенство – най-далеч от главния път). Това значи, че не трябва да бягате много бързо напред, защото ще чакате много време докато пак сте на ход. Но както и да е, стига подробности, нека преминем към основното в играта – как протича един ход.

pic2072268_lg По време на своя ход, играчът може да избере едно поле на което да отиде, като полето трябва да е преди следващата страноприемница (като можете да изберете и самата страноприемница). Избирайки поле, играчът трябва да се загледа в специалното умение на пътника си, защото от това може да зависи какво допълнително може да спечели от мястото където отива. В играта трябва да правиш всичко, за да спечелиш и баланса между различните възможни действия е доста сложен за постигане. В зависимост от това къде решите да се спрете, имате следните възможности:

 • Ако сте избрали да отидете в града – изтегляте три сувенира и можете да ги закупите с наличните ви пари. Сувенирите дават по една точка на края на играта ако са от един вид, а ако са от различни дават повече – ако имате два сувенира от различен вид, взимате 4 точки, ако са три взимате 9 точки, а ако имате пълен комплект от разнообразни сувенири взимате 16 точки на края на играта
 • Ако сте избрали да отидете в храма – можете да дарите пари на храма и да се борите за точки в края на играта. Който е дал най-много пари дарение за храма, получава 10 точки
 • Ако сте избрали да срещнете някой интересен човек – изтегляте най-горната карта от тестето с интересни човеци и изпълнявате ефекта на картата
 • Ако сте избрали да отидете на минерални бани – изтегляте най-горната карта от тестето с минерални бани и я добавяте към останалите си карти (дава точки в края на играта)
 • Ако сте избрали да отидете във фермата – получавате 3 пари
 • Ако сте избрали да отидете да снимате панорами – взимате следващия номер панорама от дадения тип (пролетна, лятна, зимна)
 • Ако сте избрали да отидете при следващата страноприемница – ако не са теглени карти с ястия все още, теглите карти, една за всеки играч плюс още една. Това значи, че ако играете трима ще теглите 4 карти. Ако са теглени карти, ще ядете каквото са ви изтеглили (ако имате пари да си го позволите и не се налага да ядете нещо два пъти) . Можете да купите ястие или да не купите, като не можете да ядете едно и също ястие два пъти за цялото пътуване и не можете да купувате повече от едно ястие на страноприемница. Важно е да се каже, че всички играчи са длъжни да минат през всяка страноприемница и да изчакат другите там, така че колкото и да сте назад, ще наваксате рано или късно.
 • Ако сте първият, който събере всички карти за дадена панорама ( 3 за пролет, 4 за зима, 5 за лято), тогава получавате карта за постижение, която ви носи три точки в края на играта. Останалите карти за постижения се връчват, когато играта приключи, тоест когато всички се приберат в последната страноприемница от пътешествието.

След като направите каквото сте избрали е ред на човека най-отзад на опашката с пътници (това може пак да сте вие) и играта продължава по същия начин, описан по-горе.

Когато всички се приберат в последната страноприемница от пътешествието, можете да спечелите постижение за най-много къпания в минерални бани, за най-много срещнати интересни хора, за най-много сувенири и за най-скъпи закупени ястия, като това може доста да ви помогне в борбата за челната позиция. Събират се всички възможни точки, които сте събрали през пътешествието си и се прави крайното класиране за това кой е най-обогатения от пътуването пътник.

 Моето мнение

Най-интересното нещо в играта според мен е нейния арт. Той е доста добър и поради това мога да кажа, че Tokaido е една от игрите с най-добър арт от тези, които съм играл. Интересни монети, японски ястия и сувенири, пеизажи с вишневи дръвчета… Определено играта може да те омае с външния си вид. От друга страна, определено геймплеят куца (с експанжъна може би не толкова, но съм го играл само веднъж и не мpic1907684_lgога да преценя още). Изборите за това, което да правиш са доста, но в повечето случаи не ти излиза изгодно да правиш това, в което е силен героя ти, понеже даваш много ходове на другите играчи по този начин. Това малко или много обезмисля тези избори. Фактът, че можеш да стъпиш където искаш между две съседни страноприемници, тоест половината правила на играта също допринася за това.. Но…все пак играта продължава към час най-много. Лека е и приятна за игра, идеална за хора, които не са играли настолни игри преди. Ако купувате тази игра, бих препоръчал да я купите заедно с експанжъна, тогава поне имате някакъв избор какво да правите, когато сте на едно поле. Добавят се доста нови карти и дори малко хазартен елемент с възможността да отидете в игрална зала и да си залагате парите.

 

 Заключение

Ако сте фенове на пътешествията и имате нужда от някоя лека игра за изиграване, поиграйте на Tokaido. Въпреки съществуването на недостатъци в играта, ще се забавлявате докато играете и почти няма да се чувствате ангажирани да мислите задълбочено върху каквото и да е в нея. Tokaido според мен е създадена повече заради самия арт, отколкото заради геймплея, но това не пречи да си изкарате добре. Не бих я определил като игра, която може да е основата на една игрова вечер, а по-скоро нещо като допълнение след по-сериозна игра. Но това често пъти е хубаво нещо, особено след като сте играли някоя 3-4 часова игра и искате да разпуснете малко, да не мислите върху нищо.

 

Източник на снимките – Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers