Site icon Big Box Gamers

Tokaido – ваканция откъм механики

pic2072269_lgШест часа сутринта е. Няколко слънчеви лъча едвам-едвам преминават през бамбуковите щори на стаята и ви подканват светейки ви в очите да се събудите. Времето навън е чудесно и вие най-накрая се отлепяте от леглото. Ставате, обличате се, хапвате набързо, събирате всички налични карти, сувенири и хранителни запаси и слагате на гръб туристическата раница. Отваряте вратата и смело се втурвате към неизвестното. Време е за път.

Tokaido e настолна игра създадена от френския дизайнер Antoine Bauza. В нея вие сте в ролята на пътници, които искат да извървят Tokaido – пътя между Токио и Киото. Играе се от 2 до 5 играча, а това което трябва да постигнете е да сте човека с най-богат житейски опит от пътуването, след като то приключи. Това може да се промени многократно по време на играта, понеже всеки един елемент може да обогати вашето преживяване по време на пътуването.

Важното в тази игра е никога да не се отказвате, защото до последно нищо не се знае и няма как да изостанете от другите. Правилата ги задължават да ви чакат. Пътят е обсипан с интересни неща, различни по вид и важност за всеки играч, така че оглеждайте се наоколо за следващото итнересно преживяване и се гответе да изпреварите другите!

Компоненти

Компонентите, които предлага играта са много карти, доста пари, и по малко от всичко останало, или по-точно:

 

Подготовка за играта

Игралната дъска се поставя на масата и всеки играч си взима две карти от 10-те с пътници. Избира си цвят и си взима картончето за поставяне на пътника. Всички карти се размесват по тестета и  нареждат на обозначените места по игралната дъска. Всички цветни дискчета се слагат на полето показващо 0 точки.

Играчите избират един от двамата пътници, слагат му картончето със своя цвят и го поставят пред себе си с лицето нагоре. След това всички неизползвани плочки с пътници се махат от играта и всеки играч получава толкова пари, колкото е обозначено на неговата карта с пътник.

За финал, на произволен принцип, играчите се подреждат на дъската при първата страноприемница. Играта е готова за началото.

 Ход на играта

 Един интересен елемент на играта (а за някои и много досаден на моменти) е че винаги на ред е играчът, който е най-изоставащ на пътя (на най-задно поле или в случай на равенство – най-далеч от главния път). Това значи, че не трябва да бягате много бързо напред, защото ще чакате много време докато пак сте на ход. Но както и да е, стига подробности, нека преминем към основното в играта – как протича един ход.

 По време на своя ход, играчът може да избере едно поле на което да отиде, като полето трябва да е преди следващата страноприемница (като можете да изберете и самата страноприемница). Избирайки поле, играчът трябва да се загледа в специалното умение на пътника си, защото от това може да зависи какво допълнително може да спечели от мястото където отива. В играта трябва да правиш всичко, за да спечелиш и баланса между различните възможни действия е доста сложен за постигане. В зависимост от това къде решите да се спрете, имате следните възможности:

След като направите каквото сте избрали е ред на човека най-отзад на опашката с пътници (това може пак да сте вие) и играта продължава по същия начин, описан по-горе.

Когато всички се приберат в последната страноприемница от пътешествието, можете да спечелите постижение за най-много къпания в минерални бани, за най-много срещнати интересни хора, за най-много сувенири и за най-скъпи закупени ястия, като това може доста да ви помогне в борбата за челната позиция. Събират се всички възможни точки, които сте събрали през пътешествието си и се прави крайното класиране за това кой е най-обогатения от пътуването пътник.

 Моето мнение

Най-интересното нещо в играта според мен е нейния арт. Той е доста добър и поради това мога да кажа, че Tokaido е една от игрите с най-добър арт от тези, които съм играл. Интересни монети, японски ястия и сувенири, пеизажи с вишневи дръвчета… Определено играта може да те омае с външния си вид. От друга страна, определено геймплеят куца (с експанжъна може би не толкова, но съм го играл само веднъж и не мога да преценя още). Изборите за това, което да правиш са доста, но в повечето случаи не ти излиза изгодно да правиш това, в което е силен героя ти, понеже даваш много ходове на другите играчи по този начин. Това малко или много обезмисля тези избори. Фактът, че можеш да стъпиш където искаш между две съседни страноприемници, тоест половината правила на играта също допринася за това.. Но…все пак играта продължава към час най-много. Лека е и приятна за игра, идеална за хора, които не са играли настолни игри преди. Ако купувате тази игра, бих препоръчал да я купите заедно с експанжъна, тогава поне имате някакъв избор какво да правите, когато сте на едно поле. Добавят се доста нови карти и дори малко хазартен елемент с възможността да отидете в игрална зала и да си залагате парите.

 

 Заключение

Ако сте фенове на пътешествията и имате нужда от някоя лека игра за изиграване, поиграйте на Tokaido. Въпреки съществуването на недостатъци в играта, ще се забавлявате докато играете и почти няма да се чувствате ангажирани да мислите задълбочено върху каквото и да е в нея. Tokaido според мен е създадена повече заради самия арт, отколкото заради геймплея, но това не пречи да си изкарате добре. Не бих я определил като игра, която може да е основата на една игрова вечер, а по-скоро нещо като допълнение след по-сериозна игра. Но това често пъти е хубаво нещо, особено след като сте играли някоя 3-4 часова игра и искате да разпуснете малко, да не мислите върху нищо.

 

Източник на снимките – Boardgamegeek.com

 

Exit mobile version