вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Игра за принтиране: Hydras

Игра за принтиране: Hydras

 

Хидри? Хидри. Какво си представяте, когато чуете тази дума? Чудовища? Герои? Подвизи? И може би още няколко неща, нали? Да кажем, че мислите ви текат в правилната посока…донякъде. Ето защо.

Hydras е настолна игра за 2 до 4 играчи, в която всеки от участниците е…ами хидра. Играта е на дизайнера Kiersten Heyl и е публикувана от Wizard Beard Games през 2013 година.

Компоненти

 • Правила
 • 64 карти
 •    4 карти с тела на хидри
 •     24 обикновени карти с глави
 •     20 карти с глави и мечове
 •     10 карти с глави и отровен облак
 •      6 карти с факли

 

Как протича играта

Подготовка

На всеки играч, на случаен принцип се раздават по едно тяло на хидра и 4 карти. Първи е играчът, в който се е паднало тялото със звездичка.

В средата на масата се поставят останалите карти, така че всички да ги достигат. Телата на хидрите се поставят на масата пред играчите.

Редът на играчите върви наляво от първия, като на всеки свой ход участниците могат или да играят карти или да изхвърлят една от ръката си. На края на хода си теглят докато отново имат четири карти. Целта е в края на играта (когато всички карти са изтеглени) вие да имате повече глави и по-дълги вратове от останалите.

Видове карти и как се играят те

В играта има четири вида карти – обикновени, с меч, с отровен облак и факли. Като изключим последната, на всяка от останалите има нарисувани глави и може да се играе по два начина: като я добавите към хидрата си или като я използвате срещу противника си. Факлата може да се използва единствено срещу другите хидри.  Но нека вървим подред:

 • Обикновените карти се използват единствено за да удължавате своята хидра и да увеличавате броя на главите й. Когато добавяте нови глави към хидрата си, те трябва логически да продължават тялото й.
 • Картите, на които има и глави и меч, освен за правене на хидрата ви по- страшна, могат да се използват и за да отрежат една глава или врат на вашата или противникова хидра.
 • Отровният облак може да се използва за да контрира факла, меч или друг отровен облак. Играчите могат да се контрират взаимно, докато имат Облаци в ръцете си.
 • Факлата служи за изгаряне врата на хидрата, като по този начин пречи там да израсне нова глава. Може да бъде премахната с меч. След като отрежете част от хидра, може да замените тази част веднага с факла, ако имате такава в ръката си.

Така играта продължава докато картите свършат. Режете глави, плюете отровен газ и горите гадните хидри… чакайте и вие сте хидра… но вие сте добрата хидра, така че всичко е наред… нали? Когато всички карти са изтеглени и всеки е изиграл по още един ход след това, играта свършва и се раздават точките. Добре ще е да имате много глави и да нямате много горящи вратове, също така използвайте картите си оптимално, защото в края на играта може да получите наказателни точки за тях.

 

Заключение

Изключително лека и забавна игра. Правилата са елементарни, играе се бързо(около 20-30 мин) и рисунките са забавни. Играта предлага достатъчно стратегия и мислене, за да е интересна както на възрастни, така и  на деца. За първите е подходяща както за запълване на времето докато чакате някого или докато се нареди следващата по-тежка игра, така и за край на вечерта. За вторите е подходяща най-вече заради смешните рисунки на хидрите (на които честно си признавам и аз доста се хилих), но и лесните правила също са плюс.

Линкове:

[sociallocker]

Официален сайт, правила и материали за принтиране

Board Game Geek

[/sociallocker]

Ако ви е харесала статията и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра!
Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Един коментар

 1. Александър

  много забавна игра, която с удоволствие играем с децата 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers