неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Коледно селце – отлична българска детска настолна игра
Коледно селце – отлична българска детска настолна игра

Коледно селце – отлична българска детска настолна игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Нито една българска игра до този момент не ме е впечалявала толкова, колкото Коледно селце. Да, не съм играл ВСИЧКИ български игри, но поне популярните и тези на по-големи издателства са минали през мен по един или друг начин.

Още щом прочетох книжката с правила си казах, че е доста тъжно, че не се говори изобщо за тази игра сред общността на настолните геймъри, но тогава се запознах с Димитър Любенов (дизайнерът на играта), който ми обясни, че подхожда по друг начин с маркетинга Коледно селце. Той рекламира играта като подарък, а не като настолна игра. И го казвам от сега – Коледно селце наистина е един добър подарък за вашето дете.

Сега… Коледно селце не е най-оригиналната игра откъм механики. Това, което правите в играта е просто да обръщате плочки с вашето човече и да се справяте с трудността, която ще срещнете. Понякога ще печелите ресурси, понякога ще давате ресурси. Целта ви е да откриете 4 специални плочки и да дадете конкретни ресурси, за да спечелите играта.

Само че… Коледно селце е повече от няколко прости механики. Козметиката и презентацията на играта грабват както с тематичност, така и с чудесни илюстрации (на художничката Илиана Ставрева), които спечилиха не само мен, но и редица деца, на които обясних играта.

Тук играчите са коледни джуджета, чиято цел е да спасят Коледа, като върнат внезапно откраднатите подаръци от коледното селце. Дядо Коледа няма да може да закара подаръците на послушните деца, ако вие не успеете да му ги върнете навреме.

Играта има два основни варианта – кооперативен и състезателен. Въпреки че кооперативният е препоръчителен за по-малки деца, аз открих, че дори и състезателният работи идеално с всички групи. Всъщност, сред децата дори е предпочитан.

Времетраенето е един от основните проблеми на игрите на прохождащи дизайнери и смятам, че Димитър се е справил брилянтно. Коледно селце продължава точно толкова колкото трябва – около 20 минути и почти всички деца, които са пробвали играта бяха ангажирани през цялото време.

Книжката с правила е написана отлично – пълна е с примери и илюстрации, за да не се объркате.

На кутията пише, че това е игра за 4+. Смятам, че това не е правилно. В Коледно селце децата ще трябва да управляват три вида ресурси. Дори и на базовото ниво на което е, не мисля, че всяко четири годишно дете би се справило. Моят среден син е на почти пет и макар да разбираше играта му трябваше малко помощ с ресурсната част. От друга страна шест годишният ми е пълен мастър на Коледно селце. С други думи… предполагам зависи от детето, но за по-сигурно, смятайте надписа на кутията за 6+.

Заключение

Коледно селце е най-добрата българска игра, която съм играл. Да, аз съм геймър и обичам тежки игри, но също така съм и родител и мога да разгранича целта на една детска игра и тази на играта за възрастни. Коледно селце успява да уцели десятката с това, което цели и смятам, че повече хора трябва да чуят за нея. Играта е със запленителна визия, книжката е написана перфектно, а геймплеят е достъпен, ангажиращ и продължава точно толкова, колкото да не омръзне на децата. Въпреки че Коледно селце е на пазара от около година, създателят му се опитва да го разпространи  почти самостоятелно, за да добие опит в бизнеса на издаването. Очевидно има планове за нови игри, които не е задължително да бъдат детски, така че му пожелавам успех и нямам търпение да видя следващата му крачка.

Коледно селце получава жестока препоръка като една страхотна детска игра.

ПЛЮСОВЕ:

  • Прекрасна визия
  • Чудесно написана книжка
  • Тематичен и елегантен геймплей

МИНУСИ:

  • Надписът 4+ е грешен. Играта е за над пет, но за по-сигурно шест годишни
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers