четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Долината на викингите – Вече и децата грабят
Долината на викингите – Вече и децата грабят

Долината на викингите – Вече и децата грабят

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Haba са се доказали като майстори на детските игри – от впечатляващо изглеждащите компоненти, до перфектното времетраене и достатъчно интригуващия децата геймплей.

Долината на Викингите отново има привлекателен вид – големи 3Д кораби, дебели бурета и огромна топка, с която се бутат като оулинг тези бурета. Но още с първото сглобяване на полето ще откриете, че цялата подготовка за игра е истинска болка, тъй като тя отнема повече от самия геймплей. Има два основни в проблема тук. Първо – дъската е сглобяема, като пъзел, вместо да е сгъваема. Предполагам това се дължи на това, че има дупки на различни места и принта е по-лесен, но според мен това отнема от удоволствието на играта. По-големият проблем обаче е, че всяка игра трябва да разглобявате и сглобявате 3Д корабите, тъй като те не се побират сглобени обратно в кутията.

Имам огромного желание да ви кажа, че това е малко оплакване. За съжаление обаче е сериозен отлив от цялостното удоволствие, защото Долината на викингите е детска игра и има голям шанс да сте изгубили вниманието на детето още преди да сте започнали играта.

А това би било жалко, защото всъщност Долината на викингите е страхотна. Правилата са ясни и лесни, а геймплеят е вълнуващ и дори предлага някои тактически избори, което като за игра за малки деца е много добре.

На кутията пише 6+, но това е абсурдно. Долината на викингите би могла спокойно да бъде игра 4+, ако има кой да ви сглоби корабите. Да, едва ли децата напълно ще схванат някои по… „стратегически“ моменти, но би могла да бъде напълно функционална и сред по-малките.

Принципът е следният. Всеки играч има кораб (ако не сте 4 играчи около масата, то останалите кораби също играят, просто не са на никого). Целта е да събирате монети. Когато монетите в „банката“ свършат, свършва играта и който има най-много печели.

По време на хода си, играчът взема една плоска бата, поставя огромното топче в един от ъглите и се опитва да уцели кеглите в средата на борда. Всяка кегла/буре има цвят. Тези цветове съответстват на цвета на играчите. Всеки играч има собствен токън, който се движи по трак с бонуси. Когато съборите съответния цвят, вие придвижвате токъна по трака. И тук идва този „стратегически“ елемент, за който говорих – когато придвижвате токън, той прескача всички други токъни пред него. С други думи – има голямо значение реда, в който движите токъните.

След като всичко, което трябва се е придвижило се гледа (отново стратегически) ефектите на бонусите от дясно наляво. Бонусите са три вида:

  • Просто парички (печелите между 1 ди 4 пари)
  • Символ с викинг на друг играч (крадете паричка от него)
  • Символ с вашия викинг (крадете от всички викинги около масата)

И така, играта продължава, докато свършат всичките 24 парички на масата… което е не повече от 15 минути, понякога и 10.

Заключение

Долината на викингите е отлична детска игра с фактор „играчка“, тъй като децата обожават да събарят неща. Монетките са пластмасови и е удоволствие да си ги трупаш тайно и шумно в кораба пред себе си. Има истинско удовлетворение да видиш в края на играта, за изненада на всички, че си победител, когато изсипеш съдържанието на кораба ти.

Темата е странна, като за детска игра, но подходът е романтизиран, точно както всички пиратски приказки и игри.

Не се бъркайте обаче – това е чисто детска игра и ако търсите нещо за „silly fun” за възрастни, едва ли това е вашата игра. Долината на викингите блести, когато я играете с децата си и видите техния откровен кеф от събаренето на буретата.

Не отричам, че тук има сериозен проблем с компонентите и това, че играта изисква около 5-10 минути подредба, което за 15 минутна игра е абсурдно… но така или иначе е твърде вероятно да разцъкате поне 2-3 игри, преди да решите да разглобите всичко и да го тъпчете обратно.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Бърз геймплей
  • Достатъчно доза тактически решения, като за детска игра

МИНУСИ:

  • Подготовката и прибирането са ужасно дълги

Ако ви харесва как рази игра звучи, можете да си я поръчате по един от три начина – директно от магазина на официанлните вносители на Хаба за България – Илинор. Можете да си я поръчате от магазина на нашите партньори в София – Time 2 Play. А ако сте от Пловдив, можете да дойдете в Offline Cafe и да я поръчате при нас. Ние ще ви я докараме за ден-два. 

Поръчай от Илинор

Поръчай от Time 2 Play

Поръчай от Offline Cafe

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers