вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » I, Spy – страхотна шпионска игра!
I, Spy – страхотна шпионска игра!

I, Spy – страхотна шпионска игра!

Преди време, когато бях малък, гледах най-различни екшън филми – действието беше винаги много рязко и драматично и бях много впечатлен от всичките каскади и бойни сцени. Това време обаче бързо отмина и започнах да подбирам много внимателно екшън филмите, които гледам – вече исках да са по истински случай или да има нещо с детективи и шпиони, някаква мистерия. Така съм си и до днес – появи ли се нещо такова веднага зениците ми се разширяват и желанието ми за гледане на кино рязко се покачва (докато филма приключи, разбира се). Защо ви обяснявам всичко това? Много е просто – днес ще си говорим за шпиони(ура!).

I, Spy

pic2086976_md

Трябва да си призная, не бях чувал дори за компанията Lost Boys Productions до момента, в който разгледах играта. Мога да кажа само браво за смелостта – шпионските (отчасти и блъф) елементи са доста рискова насока за начало, но пък ако си направиш нещата добре, началото ти ще бъде един силен попътен вятър. Дали са се справили с това обаче, ще прочетете малко по-надолу (не очаквате тук статията да приключи, предполагам), а сега ще поговорим малко за самата игра.

DSC01280I, Spy (или на наш език „Аз, шпионинът“) е настолна игра, в която действието се развива преди Първата световна война. Положението вече е обтегнато, всеки шпионира всеки, борбата за информация и влияние е жестока. Вие ще бъдете шпиони (изненада!) за един от шест европейски народа – Русия, Италия, Австро-Унгария, Германия, Британия и Франция. Целта ви (ако не сте от онези хаотични играчи, за които една игра не трябва да има цел) е да увеличите влиянието на своя народ, в същото време саботирайки другите народи. По този начин увеличавате силата на „вашите“ хора и тази сила ви е важна, защото тя определя кой печели играта. Нека започнем от началото – естествено, когато започваш да изучаваш една игра, четеш първо

Правилата

Тук бях изключително приятно изненадан – правилата са направени много внимателно и старателно, нещо, което още в самото начало ме накара да харесам компанията. За съжаление, малко са компаниите, които правят добре структурирани правила и ги поднасят по достатъчно лесен за схващане начин. В тази връзка – в книжката с правила има доста нагледни примери за основните елементи от играта, като дори са направени контрастиращи на останалата част от правилата и са много лесни за забелязване. Дори фона на текста с примерите е различен. Също така, на всяка страница отстрани има информация от къде започва да се говори за даден елемент в играта. Това е нещо, което също не виждам често, а според мен е много удобно за човек, който не знае за какво става въпрос и тепърва се запознава с нещата.

Като последен елемент, който много ме впечатли, искам да спомена за няколкото картонени карти за справки. Не знам кой се е сетил за това, но е страхотно направено и бих се радвал повече игри да имат такива компоненти. Не говоря за 4-те Summary карти, те са, може да се каже, стандартни за настолните игри – пише си как ви се развива хода, какви символи има по картата и какво значат те. Моето внимание бе приковано от други две карти със същия размер, едната от които описва всички карти които се използват в играта, а другата описва цялата начална подготовка за започване на игра. Уникално! Това ми спести доста време да ровя из страниците (въпреки че тук това не би било проблем, правилата са 11 страници) и според мен е практично и много удобно за бързо ориентиране в играта. Взимате три малки картончета и вече знаете почти всичко за играта. Какво по-добро от това!

Хайде стига толкова хвалeбствия за правилата (ама много са добри!), продължаваме с…

Компонентите

При компонентите мога да кажа, че не съм изненадан, което значи, че са достатъчно добри, за да не ме изненадат неприятно, но достатъчно лоши, за да не ме изненадат приятно. С две думи – нищо особено(с едно малко изключение). Бордът е доста семпъл, няма почти никакви шарени елементи, с изключение на символите, които се ползват в играта. Кубчетата за влияние и шестоъгълните призми за сила са в цветовете на народите, като борда. Нищо неочаквано и любопитно до този момент. Чудех се дали кубчета и шестоъгълни призми описват добре влияние и сила, но в крайна сметка какво друго би изглеждало нормално? Май нищо. Картите са си съвсем нормални карти, пак без излишни елементи по тях. Играта има доста изчистен семпъл дизайн.

DSC01282Тук е вече моментът да кажа за това изключение, нещото което показа нещо различно (за добро и за лошо, за съжаление). Става въпрос за политиците – много интересна част от играта. Много ми хареса идеята на всеки политик да има начин да слагаш знак, че знаеш какъв е и можеш да го контролираш някак, но това има и тъмна страна – тези знаци в случая трябваше да се набутват в самото картонче на политика. По-красиво е, несъмнено, но в течение на играта става малко досадно. Малко като да си купиш игра, да свалиш компонентите от картонените листове и после да ги връщаш обратно. Много добра идея, можеше обаче да измислят и по-добра реализация.

Въпреки този проблем с политиците, компонентите си остават добри и заедно с правилата създават доста обещаващо впечатление от играта. Както знаем обаче, играта не е само компоненти и правила, тя е най-вече геймплей, като всичките три се комбинират в изиграването на играта. Затова нека поговорим за него, Негово Величество…

Геймплеят

Може да се каже, че геймплеят на играта е доста ориентиран към блъфа. В това няма нищо лошо, разбира се, стига да има желания ефект. Пък и все пак играта е за шпиони, къде сте виждали шпиони без блъф? Всичко, което правите, може да е блъф – скандализирате „свои“ политици, за които и други хора знаят, местите чужди политици преди своите, изпълнявате действия, даващи влияние на чужди народи ( а това определено ще го правите доста често. Дори можете умишлено да си направите саботаж и да си свалите доста влияние с цел да останете анонимни. За какво ви е да сте анонимни? За да не саботират вас, знаейки на чия страна сте, да си използват силите в друга насока и по този начин да ви предоставят шанс да направите бърза атака на влиянието и силата.

DSC01284Освен силното присъствие на блъф елементи обаче, в играта има доста стратегия. Не е достатъчно само да блъфирате, трябва и да предприемете действия. Има влакове, летене , следене, саботаж, изнудване, работа с политици, тагване, наемане на хора на работа, все неща, които ще са ви полезни при назряващата битка за влияние. Тагването например е доста силno, но трябва да се внимава с него – дава ви възможност да направите мръсно на противника, но ако не можете да бягате бързо е напълно възможно и вас да ви тагнат съвсем скоро. Хората, които наемате пък са доста полезни, но и често доста скъпи. Видях оплаквания относно това от други хора които са играли играта, но не мога да се съглася съвсем с тях – според мен цената на услугите на хората наистина е висока, но имайте предвид, че всеки един човек ви дава и специално умение, и сила на края на играта! Както и да е, играта има доста различни стратегии в себе си, готови да бъдат изпробвани и използвани срещу вражеските сили и това е нещо, което ми хареса – средно ниво на сложност, средно времетраене, много възможности!

Заключение

Много интересна игра! Цялата съвкупност от компоненти, действия и правила, работи много добре и играта върви гладко. Само в първата игра трябва да сте търпеливи докато действието се развие и разберете как работи всичко в играта, после става вече доста по-лесно и дори не се замисляте за това какво следва, какво трябва да правите, като при повечето игри със средна сложност. Има много оригинални хрумвания и тема, доста „смел“ и изчистен дизайн. Хареса ми много „играта“ с политиците- постоянно ги подхвърляхме насам-натам, защото не ни бяха изгодни.

Ако харесвате блъф игри или шпионски истории, то тази игра определено ще ви грабне и няма да ви пусне до самия край. Много потенциал, много игра и много екшън. Два палеца нагоре за Lost Boys Productions, след много доброто им начало в света на настолните игри и очакваме още по-добро продължение.

 В моята класация НАЙ играта се нарежда на следните първи места:

1. Игра с най-ясно написани правила
2. Най-интересна шпионска игра
3. Игра с най-семпъл графичен дизайн

4. Игра с най-много тагване (и то не във Фейсбук!)

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers