петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bright Future – ревю на първата сериозна българска настолна игра
Bright Future – ревю на първата сериозна българска настолна игра

Bright Future – ревю на първата сериозна българска настолна игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако следите сайта може да зададете въпроса – чакай, ти не прави ли вече ревю на тази игра… няколко пъти? Всъщност не. Правил съм превю няколко пъти за различните модове и въпреки, че играта не се е променила много от прототипния си вариант, мисля да вложа колкото се може по-задълбочени и откровени мисли тук.

Покрай Bright Future се запознах с екипа и дизайнера на играта – душицата човек с непонятния за мен прякор „Гадината“. Преди да започна с ревюто държа да отбележа, че гарантирам за любовта и старанието вложено в разработването на играта. Чест им прави, че се вслушват в съветите на хората при плейтестването, но не твърде много, за да не стане франкенщайн игра. Така се прави.

Темата и реализма

11069861_356884704503336_1055325581806985771_n

Bright Future се развива в пост апокалиптичен свят, подобен на света на Stalker и Fallout, в който след като са паднали бомби, България е потънала в радиация и хората започват да живеят под земята.

О, да! Развитието на играта е в България и по-точно София.  Темата не би била нищо особено, след като вече е използвана в настолните игри, къде успешно, къде не ( Най-близкият представител като тематика е тежката стратегическа игра предимно за двама – Earth Reborn),  само че…

Гадината и компания са изминали втората миля, като са се опитали да влязат в този свят колкото се може повече. Ако не знаете, те са хора, които организират LARP (Live Action Role Play) срещи и игри на различни места в пост апокалиптична тематика.

Това, което направиха е да започнат да се навират там, където никое нормално същество не би. Започнаха да разследват всякакви бункери, подземия, тунели, шахти и всякакви други изоставени мрачни, мръсни и пълни с пълзящи и тъмнорастящи гадини. Всичко това, за да могат да пресъздадат света на Bright Future колкото се може по-реалистично. Абе май и се кефят да го правят. Странни хора.

Част от картите в Bright Future са прерисувани карти на реални подземия в България.

Историята в играта варира спрямо мода, който играете. Ако играете състезателния мод, тогава вие се борите да откриете легендарния Тунел на властта – съветски бункер пълен с храна и провизии. Първият, който успее може да заключи вратата след себе си, да победи и по възможност да злорадства. Ако играете кооперативния мод, тогава вие се опитвате заедно да откриете лек срещу заразите, които плъзват из подземните тунели.

Освен тези двата мода има и един малък мод за двама с името Арена. Това е кратка мини игра, която използва само тестето с оръжията и може да се използва като филър игричка. Не мога да говоря за нея, защото не съм я играл, но мисля, че никой от вас не би си купил играта, заради нея. Във всеки случай поздравявам Vermin Games за разнообразието, което са сложили в кутията.

Днес ще обърна особено внимание на Тунелната треска, тъй като това е основния мод на играта, въпреки че в началото не беше така. Преди това обаче ще отделя няколко изречения за най-популярната черта на играта.

Страхотните илюстрации

11169248_371267256398414_8923395996545424842_n

Безапелационно артът по картите и дъската е абсолютно професионално изпипан, с невероятен детайл и усет. Освен, че обогатява историята, той е най-убедителният начин да навлезете в темата.

Всеки, който види играта за пръв път веднага отбелязва илюстрациите. Каквото и да се каже за играта винаги има едно „Ама пък артът им е толкова як!“.

11016720_349376771920796_7577271643401299116_n

Така е. Як е. Само че… Да, тук има едно „само че“!

Колкото и да оценявам положения труд по арта аз не бях чак толкова впечатлен, защото… вече съм го виждал. Както споменах, темата напомня на много настолни и видео игри, които съм играл. Самите автори си казват, че са се инспирирали от Сталкер и Метро 2033. Някои от картите могат да се причислят към клишета, които познаваме до болка.

Това обаче е по-скоро мрънкане, отколкото сериозна критика, защото клишетата не винаги са лошо нещо. Те ни помагат да асоциираме едно нещо с друго познато нещо и да може да навлезем по-бързо и лесно в атмосферата.

Лично мен, тези клишета не ме дразнят, но неуникалността на илюстрациите ме прави сравнително неутрален към арта. Това значи, че цялостната ми оценка се крепи на геймплея!

Тунелната треска

11096283_370842316440908_5290189803985970820_n

Който е играл игри от типа „Пандемия“ ще се открие в собствени води. Освен, че отново се опитвате да спрете разпръскването на смъртоносни болести, които отново са 4, в играта има някои други малки прилики в механиките.

Като цяло обаче, Тунелната треска Bright Future е доста по-усложнен геймърски вариант на Пандемия, така че ако търсите нещо малко по-дълбоко, може и да сте открили правилното място.

Всеки играч влиза в ролята или на човек или на мутант. Той ще разполага с оръжия и брони, които да му помогнат в изследването на тунелите. Играта разполага с богат набор от персонажи с интересни и вълнуващи умения, така че само от това можете да изкарате доста преиграваемост.

Целта на играчите е да открият лек преди да е измряло цялото население.

10480992_342790132579460_129574392104287382_n

Една от най-уникалните черти на Bright Future са може би кодовете за достъп. Или поне така се наричат в другия мод. Това са токъни с числа от 1 до 3 и приличат на стари дискетки за правец 8М, да кажем.

В Тунелната треска тези кодове ще се появяват всеки ход върху дъската и ще се трупат в 4 купчинки. В края на рунда се смята сбора от видимите кодове и се дели на три. Колкото се получи – толкова хора измират… само че в хиляди.

Всеки разполага с определено количество „ресурси“. Ресурсите са медикаменти. Медикаментите са вашия живот, но също така и разменната монета. За пръв път срещам това – животът се ползва за пари. Това придава допълнително напрежение при покупка на предмети.

10959343_347165685475238_5792421658607254435_n

По време на хода си, всеки тегли две „тунелни“ карти и избира една от тях да играе. Всяка тунелна карта дава интересно бонус действие и негативен ефект, който ще се случи в края на хода му.  Той винаги е свързан с добавяне на още кодове.

Целият фокус на играта е върху чистенето на кодовете. Ако играчите успеят да ги изчистят, печелят. Аз досега така и не съм успявал…

Чистенето не е толкова лесно. За целта ви трябват помощници, които се откриват в специално тесте с опоненти. Лошото е, че когато теглите от това тесте и се падне някой, който не е от вашата раса (човек или мутант) вие ще трябва да си разменяте плесници с него. Помощниците могат да спират негативните ефекти от тунелните карти, но за целта, вие трябва да сте се сдобили преди това с познание за тези кодове – други кодове. С кодове се сдобивате ако ходите да изследвате аномалиите в тунелите.

Аномалиите са друго тесте и там винаги се млатите с всякакви гадости. Ако оживеете, вземате код.

Другият начин да борите кодовете е да посещавате посер… „поселища“. Съжалявам, знам че е инфантилно и просташко, но веднъж щом се появи, не можем да ги наричаме по друг начин. Поселища!

10355797_346677718857368_7878825415762351330_nВ поселищата могат да се правят много неща – да се вземат пари, да се купуват предмети, да се разменят неща, които сте намерили по пътя (плъхове, гъби… деца…). Понякога теглите от тесте, но понякога посещавате конкретни 4 поселища, които ви позволяват да разменят пари, за да махате кодове – това е основният начин за махане.

Всички тези места се откриват като се движите по карта в стил – поставяне на плочки. Ще се движите по карта, която вие си съставяте всеки ход и това ще придаде тактическо измерение на вашите действия.

Това са основните принципи на играта, без да навлизам в подробности. Преди да стигна до заключението, нека кажа няколко…

Дървени неща в играта

Първите ви няколко игри, геймплеят няма да върви гладко, гарантирано. Това се дължи основно на три неща.

 • Лоша книжка с правила. Ако имате първата версия на книжката ще се озорите страшно много с разбирането на правилата. Аз бях играл играта преди това и пак ми беше трудно. За щастие, Vermin Games са качили по-добра версия на книжката и ви препоръчвам да си я дръпнете преди изобщо да посегнете към играта. Линк към това в края на ревюто.
 • Иконите не са интуитивни. Първо, според мен не са подредени добре върху картите и това често забавя битките, които се извършват като се сравняват и събират стойности на различни икони. Ако бяха ситуирани хоризонтално една до друга и в дъното на картата, така картите можеха да „стакват“ една върху друга и всичко щеше да е видно. Освен това и иконите по поселищата не са особено ясни. Разбира се, това не е чак такъв проблем след втора-трета игра, а даже в кутията има и карта със символите.
 • Играта е твърде сложна, за това, което е. Трябва да отбележа, че аз нямам проблем с това, но вече го чувам от няколко различни човека. С други думи, играта можеше да се облагодетелства от малко повече чистене на излишни неща от себе си. Така както е, не бих казал, че е подходяща за мъгъли в игрите или семейна обстановка с по-млади играчи.
 • Недостатъчна близост с персонажите. Това вече си е лично мой проблем, който за щастие е оправен ако играете Хардкор мод. В нормалната игра ако героят ви умре, вие не губите нищо, освен намаляване на популацията. В хардкор мода, за да се изправите, някой трябва да ви вдигне преди да продължите. За мен това е много по-тематично и ми напомня на добрите кооперативни видео игри шутъри.
 • Усещането за разкриване на нови територии е лъжовно. Няма нужда да разкривате твърде много. В момента, в който откриете и четирите важни поселища, можете да спрете да разкривате и просто да се въртите около тях.

10295159_331438730381267_4381242444039139935_o

Време е да кажа няколко добри думи в моето…

Заключение

Bright Future е добра игра. Не е велика, но в никакъв случай не е лоша. Играта има няколко неизшлайфани ъгли, но като цяло можем да се гордеем с първата българска сериозна дизайнерска настолна игра. Малкото проблеми, които съществуват – иконките, книжката и леко дървени на моменти правила могат да бъдат превъзмогнати след няколко игри. Това е трудна кооперативна игра, която винаги бих избрал пред, да кажем – Пандемия. От друга страна на пазара има много по-добри кооперативни заглавия.

Въпреки, че в основния си геймплей играта не е особено уникална, Bright Future има някои отлични качества.

Темата на играта е уникална с това, че се развива в България. Въпреки, че няма да откриете познати и конкретни места у нас, мисля че Bright Future може да се нарече леко ролево преживяване. С всяка игра излизат вълнуващи истории, а с всеки ход създавате напрегнати моменти, които ще помните дни наред.

С други думи, ако сте тематичен играч силно ви препоръчвам Bright Future. Ако търсите дълбока стратегическа игра, в която с помощта на хитри тактически решения задобрявате всеки път, няма да се откриете тук. В играта има тестета карти. Във всички тестета има както много добри, така и много лоши карти. Факторът късмет е доста силен, но това не е проблем за предимно тематичните игри, които разказват истории.

С други думи – да, харесвам играта. Ще я играя ли често? Едва ли. Заслужава ли си да я купите? Определено. И не само защото е българска. Цената й е достъпна, а в кутията ще намерите тонове игра и модове, които да ви държат заинтересовани дълго време.

ПЛЮСОВЕ:

 • Интересна и силно застъпена тематика
 • Действието се развива в София
 • Усещане за ролево изживяване
 • Артът е страхотен
 • Три напълно различни мода на игра
 • Българска игра

МИНУСИ:

 • Механично не е нищо особено
 • Неинтуитивни икони
 • Има нужда от малко изглаждане
 • Голяма доза късмет
 • Няма да видите нищо познато от София

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Това е първата българска сериозна игра, все пак.
 • Все още не съм пробвал дуелния мод „Арена“
 • Не съм сигурен колко често ще я играя
 • Не би желал да падат бомби върху парламента

Източник на снимките: https://www.facebook.com/brightfuturegame

Можете да посетите сайта на Verimn Games, където можете да закупите играта, както и да си изтеглите последната, подобрена версия на книжката с правилата. 

Vermin Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

 1. Радостина Дамянова

  Да бе ама да бяха оставили и на български разяснението на играта.
  Супер тъпа ситуация:
  Искаш да закупиш/подариш/играеш на БЪЛГАРСКА игра и да подхраниш БЪЛГАРСКИ пазари и производители за да се произвеждат още повече БЪЛГАРСКИ продукти. Дори се радваш, че най – накрая ще си купиш качествен БЪЛГАРСКИ продукт.
  Лошото е, че си купуваш БЪЛГАРСКА игра и тя какво? Цялата на английски. Не го пише в описаниета на сайта от, който купуваш. Продава се иначе в БЪЛГАРИЯ на БЪЛГАРСКИ потребители и се набляга на факта, че е БЪЛГАРСКА. Цялата игра е на енглийски. Как да се зарадваш, като трябва да отделиш време да превеждаш и да играеш? Какво сега показваме, че можем като американците, а не си пазим територията и не уважаваме продуктите, които така стремглаво на думи извисяваме.
  Поредната глупост. Това заслужава да върнем играта и да си купим английска, която е преведена на БЪЛГАРСКИ, понеже явно американците осъзнават, че играта е предназначена и за БЪЛГАРСКИ пазар.
  Логика – търсене – предлагане и т.н….

 2. Здравейте,
  Аз съм един от хората, които стоят зад създаването на Bright Future. Нашите приятели от Big Box ме помолиха да дам обяснение, за да не стават обърквания 🙂
  За жалост българският пазар на игри все още не е така огромен, както да речем полският или немският. Ние сме малка компания и разчитахме на Кикстартер финансиране, за да издадем играта. А пък издаването и по-точно отпечатването на една настолна игра изисква сериозни средства. Ако искаме да предложим качество и прилична цена – а ние ги постигнахме – не можем да си позволим дигитален печат. А традиционният печат зависи от тиража. Няма как да си кажем – хе, българският пазар е малък, затова хайде сега да пуснем 200 бройки на български и 600 бройки на английски – просто защото и едните, и другите ще ни излязат златни. И тогава или художниците, рисували играта, би трябвало да са работили без пари, или коричната цена на играта ще трябва да е непоносимо висока като за игра с толкова и такива компоненти.
  Съвсем друг е случаят, когато става въпрос за утвърдено и „касово“ заглавие като да речем Discworld, King of Tokyo и други популярни игри – при тях вносителят си прави сметката, че спокойно ще продаде 1000 игри на български, а пък и да не успее веднага, не е притеснен, че няма да успее да плати на печатницата.
  Затова по тези презряни, но трудно заобиколими пазарни съображения избрахме компромисния вариант играта да бъде първично на английски (текстовете по картите), но част от тиража да има в кутиите и български правила освен английските. В интерес на истината бяхме приятно изненадани, че сме подценили нашите сънародници – игрите с български правила сравнително бързо се свършиха.
  Ако това е от някаква полза, на нашия сайт има подобрени версии за свободно сваляне на правилата както на английски, така и на български: http://www.vermingames.eu/brightfuture
  Трябва да допълня, че най-актуалната английска версия (1.2) все още не е качена и в българския си текст; в момента може да се тегли версия 1.1 на българския текст, но скоро ще завършим локализацията и ще качим и българската версия 1.2.
  Дано съм бил полезен 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers