сряда, юни 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Zambezi – състезание с парни лодки сред скали и крокодили
Zambezi – състезание с парни лодки сред скали и крокодили

Zambezi – състезание с парни лодки сред скали и крокодили

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

За съжаление, получих своето превю копие за Zambezi, когато кикстартър кампанията на играта вече вървеше. За щастие пък, проектът  успя да си набере средствата и без моята помощ. Истината е, че копието се загуби в Бермудския триъгълник. Буквално. По грешка на пощата, играта беше пратена в Бермуда и трябваше да мине около месец преди да дойде отново тук в България.

Играта я видях за пръв път на видео по време на изложението в Нуремберг. Това, което ми направи най-силно впечатление беше не толкова играта, а това че тя е направена от баща и син. Знам, че за много от вас това не значи много, но на мен, като родител на две момчета ми стана много топло и знаех, че трябва да опитам семейния труд на фамилия Бърли.

Баща и син Бърлеви.

Баща и син Бърлеви.

Burly Games са произвели една доста популярна игра, за жалост не и в България – Камисадо. Това е лека игра за двама, на която имах честа също да направя ревю. Замбези отново е лека и семейна игра, но този път състезателна.

Замбези е една красива, но опасна река

pic2429717_lg

Копието, което пристигна до мен не беше прототип, а пред продукционно. Много благодаря на Бърлеви, че ни удостоиха с едно от шестте такива.  Казвам това, за да разберете, че всички компоненти, за които ще говоря са такива, които и вие ще получите, ако си закупите играта.

Още щом отворите кутията ще забележите готините пластмасови корабчета, които ще движите по картата. Играта пристига и с доста фигурки за гориво, злато, сребро, диаманти. Артът по картите е функционален и шарен, но истинската радост за окото е самата карта. Тя изобразява бурната река Замбези в Южна Африка, по която ще се движат играчите. На нея са изобразени в детайл множество препятствия и уникални малки обогатяващи рисунки, които допринасят за семейното излъчване на играта. Да, щом разпънете голямата карта на масата веднага ще осъзнаете, че това е лека семейна игра. Хората, които са играли Jamaica веднага биха си помислили, че тази игра има нещо общо с нея. Но няма.

1781985_1009237662422832_3955931684903991653_n

В Замбези, играчите влизат в ролята на изследователи, които искат да документират дивия живот на Южна Африка. Те използват лодки тип влекачи с парни двигатели и ако има свърши горивото просто се носят по реката. Трябва обаче да внимават, защото могат да срещнат пренаселени локации с крокодили и ще трябва да горят повече гориво, за да успеят да се измъкнат. или пък могат да се блъснат в опасни скали и да падат хора зад борда.

Как се играе?

10675566_1009237595756172_6151243868217104263_n

Има два основни мода на игра. Единият е състезание – който стигне пръв до финиша той печели, а другият е интересен. Експедицията е модът, който си заслужава да играете. Той се печели с точки. Да, има смисъл да завършите първи, защото това ви носи доста точки, но освен това можете да събирате по пътя ценности, както и да снимате документални филми. Накрая всички тези неща ви носят точки и не е задължително да спечелите, ако сте завършили първи.

Всеки играч получава лодка, върху която слага 15 варела с гориво и пет члена на екипаж. Ако горивото свърши, той ще се движи много непредвидено по течението на реката, а ако екипажът падне зад борда… да, в играта има елиминация на играчи. Това не трябва да ви плаши. Засега при нас не се е случвало, а вероятността да отпаднете се увеличава чак към края на състезанието, може би към последните 5-10 минути от играта. Цялата игра продължава около час, така или иначе.

Играта пристига с голямо тесте с карти. Вътре има няколко различни вида животни. Всяко животно има цифра от 1 до 7, като всички цифри се повтарят по два пъти, освен единицитата, която е уникална.

10259066_1009237642422834_5946333102707651367_n

По време на хода си играчът тегли карта от това тесте и се движи по дъската с колкото пише. Ако реши, преди да тегли, може да похарчи едно или две гориво и да изтегли толкова повече карти. От всички карти си избира една и се придвижва. Ако обаче има еднакви цифри, може да ги комбинира и да се движи със сбора им.

Най-хитрата част идва от там, че всяка карта, която не се ползва се слага пред играча и когато следващите играчи теглят карти, може вместо от тестето, да вземат някоя от картите, които са пред играчите.

След като се придвижи, играчът може да започне или да продължи документален филм. Ако има някъде единица от някое животно, може да си я вземе. След това може да вземе колкото си иска от този вид животно от картите пред играчите стига всяка следваща да е по-голяма от предната.

Всеки играч има право само на един документален филм. В края на играта, най-дългият (най-много карти) филм получава най-много точки. Ако има равни се гледат вида животни по хранителната верига.

10409146_1009237589089506_1194390229285487792_n

По пътя можете да срещнете два вида пречки. Ако завършите хода си върху крокодили, броите колко са крокодилите и следващия ход трябва да похарчите толкова гориво, но съответно теглите и толкова карти. Всъщност, понякога това може да ви е и от полза, тъй като максимумът на теглените карти е само 3.

Другата пречка, която можете да срещнете са скали. Ако завършите върху скала, губите един член на екипажа и за да се освободите от скалата трябва да изтеглите нечетна карта. Винаги обаче теглите само една. Така че можете да си отвисите.

Разбира се, можете да се праснете един в друг, но тогава и двамата губите по един човек.

От време на време можете да спрете на някой пристан и да си вземете гориво или ценност, която дава точки. В повечето случаи обаче ще са ви изпреварили.

Като изключим някои детайли, това е цялата игра. Завършва за около час ако се играе с 4-5 човека, но най-якото е, че може да се играе и с 8! Още не съм я пробвал с толкова, но мисля, че ще бъде яко блъскане и супер забавно трепане по скалите. Най-интересното би било това, че ще има много карти на масата, от които ще се избира всеки ход.

Заключение

Zambezi е чудесна лека игра, която можете да играете както със семейството си, така и за разпускане. Това е перфектен избор за начинаещи. Освен това, мисля че минава дори и за парти игра. В играта има голямо количество късмет, но това се очаква от такъв тип игри. Нямало е игра, в която да няма силни изблици от „УАУ!“, „Е, пак ли точно картата, която ти трябва“, „Тая игра ме мрази“ и така нататък. Винаги обаче тези изблици са придружени със смехове, които почти будят децата. Компонентите са чудесни, а самата кутия със странно голямата и плоска форма ми напомня на някаква ретро игра от 80-те, която я вадиш от мазето и издухваш прахта. Това го казвам изцяло в добрия носталгичен смисъл. Като цяло нищо друго освен топли чувства не навлизат в мен всеки път като се сетя за играта. Zambezi може да ви напомни на Jamaica, но правилата са дори по-прости и честно казано, винаги бих я избрал пред пиратската. Мисля, че е чудесен избор за играене и с родители, което вече я прави номер 1 игра за предпочитане за игра с нови хора или с друга двойка. Браво, Бърлеви!

ПЛЮСОВЕ:

 • Красиви компоненти
 • Лесни правила
 • Различна тема
 • Вълнуващи моменти
 • Може да се играе до 8 човека!

МИНУСИ:

 • Огромна доза късмет
 • Елиминация на играчи

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Това вече е първият ми избор за игра с родители и нови хора в хобито
 • Много е яко да блъскаш парни лодки едни в други
 • Жена ми е луда по нея
 • Обичам Африка и умирам за Сафари

За повече информация, можете да посетите сайта на Burley Games

Burley Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.
Big Box Gamers