неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Swords and bagpipes – превю
Swords and bagpipes – превю

Swords and bagpipes – превю

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Swords and Bagpipes е игра от Moroz Publishing, която в момента търси финансиране чрез платформата Кикстартър. Преди около половин година играта е била издадена в Русия пак чрез публично финансиране, но локално. Старото име на играта е „За Шотландию“.

IMG_1027

Преди всичко имайте предвид, че това е превю и доста от компонентите няма да изглеждат по този начин във финалната версия… въпреки че, като изключим кривото рязане на картите, всичко останало изглежда отлично.

За Шотландия!

IMG_1025

Темата е инспирирана от филми като Braveheart и играта се развива по време на първата война за независимост на Шотландия (1296-1328).

Играчите влизат в ролята на лидери на шотландски кланове, които участват в тази война. Войната обаче е твърде трудна, англичаните притежават много по-мощна армия, тогава как да продължим напред? Ами как… с корупция! И без това ще ни бият, защо да не изкараме някой лев от това.

Клановете

Клановете

По време на играта, играчите ще събират армии от собствените си кланове, ще ги пращат на обща битка срещу Англия и… в последния момент ще се оттеглят, или в по-общия случай, ще се обръщат срещу другите кланове.

Дилемата на затворника

Централното табло

Централното табло

Механиките на Swords and Bagpipes са построени върху така наречената „Дилема на затворника“. Ако някой не е запознат, както аз не бях, всъщност това се оказа доста интересна теория. Ето какво представлява с няколко думи.

Затворник А и затворник Б са хванати и са разпитвани поотделно.

Ако А издаде Б, А ще бъде пуснат и Б ще излежи 3 години.

Ако А и Б се издадат взаимно и двамата ще лежат по две години.

Ако А и Б си мълчат и двамата ще лежат само една година.

Най-рационалното нещо изглежда, че е да предадете другия, за да можете да се измъкнете. Само че ако и другия мисли така, ще е по-рационално да си сътрудничите с другия, защото ако се издадете взаимно ще лежите по три години, но ако и двамата си мълчите- само по една. Така че какво ще направите? Ще го издадете или ще сътрудничите? Трябва да се има предвид, че не знаете другия какво смята да направи.

Личният замък.

Личният замък.

Цялата игра на Swords and Bagpipes се базира на тази теория. Всеки ще иска да предава Шотландия, но ще иска да е единствен или ако не предава, никой да не предава. Ще разберете след малко. В цялата далавера са намесени пари. Който има най-много в края на играта, той е победител.

Всеки играч получава по един замък и един лагер. В замъка си държи постоянните ресурси – пари и армия, а в лагера може да праща колкото си иска войска в края на хода си.

В началото на хода се обръща карта, която показва силата на Англия за този ход. Целта на играчите е да съберат обща войска, която да победи тази армия. Числото обикновено е малко… но пък обикновено има и предатели. Освен това на картата пише каква награда ще вземат шотландците ако победят, какво ще получат ако загубят и какво печелят подкрепилите Англия, независимо дали Англия спечели или загуби. Както се досещате, паричките от кака Англия са доста добри.

По време на хода си, играчът може да си вземе една паричка, да си вземе два войника в замъка, да си купи 4 войника за две парички или да извика милиция – да прати по един войник във всички лагери – включително и в общия на Шотландия. След това решава колко от войската в замъка ще изпрати на полето. Тук трябва да се мисли оптимално, защото всичкия излишък от армия също си заминава.

След като всички са направили едно от тези действия, всеки гласува тайно кого ще подкрепи… но чакайте! Преди всеки да направи този избор, един от играчите има токън за храброст. Той може да го прехвърли на друг играч и този играч трябва задължително да се бори за Шотландия. Това е изключително тактическо решение, ще го разгледаме след малко.

IMG_1022

След като всеки покаже коя страна е подкрепил се сравняват армиите на Шотландия и Англия. Ако Шотландия бие всичко е супер и шотландските кланове, които са се били на правилната страна получават готини награди. Ако Англия бие, шотландските кланове подкрили англичаните също получават готини награди, даже по-готини, но! Англия е вече една крачка към победата във войната. Движи се маркер по картата, за да се отбележи това. Ако Англия бие 4 пъти, играта свършва и всички долни, подкупни и корумпирани шотландци, включително и добрите (ако има такива) губят. Освен това, всички подкрепили Англия теглят карта „предателство“.

Картите предателство са най-оригиналния елемент в играта. Всяка една карта от това тесте може да бъде с цифрата 1, 2 или 3. Когато предавате Шотландия си теглите и засега може да не ви изглежда кой знае какво, но в края на играта ако имате предателство по-голямо с 5 от който и да е друг играч, губите и излизате от смятането за победител. Много е деликатно, за това също след малко.

Пропуснах да отбележа, че в играта има и играене на карти. По време на играта ще печелите карти, които ви дават разни хитри неща, бонуси или възможност за гадости над опонентите ви. На самата карта е обозначено кога се играе. Тези карти са кът и е много важно да ги използвате в правилното време. А сега за…

Усещането!

IMG_1024

Това е наистина доста различна игра и понеже свършва само за около 30 минути трябва много внимателно да прецените кога да използвате кого. Да, в Swords and Bagpipes нямате приятели. Играете уж кооперативно, но всеки гледа да събере колкото се може повече корупция… в правилното време. Картите предателства се вземат много лесно, но ако някой реши да не вземе нито една карта, това прави предаването на Шотландия крайно рисковано, особено ако вече сте изтеглили две тройки. Така че ако сте голям предател бихте желали всички да ви последват. Или поне единия, който все така нагло отказва да бъде корумпиран!

Важен елемент е прехвърлянето на токъна за храброст. Някой може да иска да прецака всички останали като иска Англия да спечели, за да може останалите да не вземат награда, а само той от хубавата (а пък какво ако англичаните леко навлязат в Шотландия, все още сме далеч от разгром, нали?). Ако е твърде очевиден и сложи много армия в лагера си, някой може да му хвърли токъна за храброст.

Ако вие притежавате този токън трябва да се огледате и ако видите, че някой е взел вече три карти с предателства например, а друг е само с една, този с трите карти едва ли ще предаде, по-скоро трябва да го хвърлите на този с едната – там хем ще го предпазите от предателство, хем ще си подсигурите варианта този с трите карти да бъде изхвърлен от точкуването в края на играта.

Има доста неща, които трябва да се преценят, но в края на краищата…

Заключение

Swords and Bagpipes е лека и кратка почти социална игра с нетипичен геймплей и неконфликтно взаимодействие. Осъзнавам, че в това изречение имаше оксиморон. Неагресивна игра и социална игра.

Социалните игри често се славят с доста конфронтация понякога с викане и агресивни подмятания. В тази не е така. Вашата цел е да предвидите какво мисли да направи другия, но той ще прави същото с вас. Трябва добре да умеете да четете противниците си и да предадете Англия в най-правилния момент. Играта продължава 7 хода, така че нямате много време. Освен това бихте искали да изманипулирате приятелите си да бъдат истински патриоти и честни хора, докато в този момент всъщност вие сте предателят. Не пречи и всички да са предатели, но в повечето случаи това е празен ход.

Правилата са прости и лесно ще влезете в атмосферата. Нямате нещо специално, което да се различава от останалите, но ако играта събере достатъчно средства ще се отключат сгради, които дават уникални умения на всеки.

Мисля, че това е перфектна игра за край на вечерта, както и за хора, които обичат игри като Авалон, Werewolf, Good Cop Bad Cop. Да, в тази има повече игра и по-малко говорене и мамене, но мисля, че социалните играчи ще открият, че биха си починали с нещо такова след 6 часов маратон на The Resistance, да кажем.

Играта е подходяща и за нови хора, както и за семейна обстановка, но трябва да се има предвид, че има текст по картите, а картите са скрита информация, така че всички трябва да са запознати горе-долу с английски.

Swords and Bagpipes ме изненада и искрено благодаря на създателите й, че се свързаха с нас и ни помолиха да я представим пред вас.

С други думи, съветвам ви да посетите страницата им в кикстартър, да поразгледате и другите ревюта и ако ви харесва да си я поръчате.

ПЛЮСОВЕ:

  • Темата е свежа и оригинална
  • Лесни правила и бърз сетъп
  • Неконфликтна социална игра
  • Хитра и уникална механика с карти „Предателство“
  • Дилемата на затворника е забавно явление

МИНУСИ:

  • Картите са ситуационни и някои са по-добри от други
  • Дилеми = проблем с ходовете на твърде аналитичните играчи

Ако ви  харесва как звучи играта, жестоко ви препоръчвам да посетите проекта на другарите руснаци от Moroz Publishing в Кикстартър!

Swords and Bagpipes
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers