четвъртък, февруари 29, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри, които не изискват чужд език
Игри, които не изискват чужд език

Игри, които не изискват чужд език

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Радвам се, че избрахте тази тема, защото е изключително актуална за нас – българите. Повечето игри, които играем са на английски и понякога забравяме, че някои хора на масата просто не знаят този език. Не са и длъжни. В някои игри, дори и да не знаят английски, ние можем да помогнем с превод, но в други има скрита информация и няма как да помогнем без да се разкрие скритата информация. Днес ще говорим за най-добрите игри, които могат да се ползват в ситуация, в която не знаете чужд език. Ако веднъж някой ви е обяснил правилата ще можете да играете всеки път, защото игрите не изискват друг език. Понякога се ползват картинки и цветове, понякога символи. Страхотна тема!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Hanabi

Това е малка игра, която е спечелила престижната награда „Игра на годината“ – Spiel de Jahres преди известно време. Това е малка игра, която използва само цифри, цветове и символи за далтонисти. Играта е кооперативна и целта е да се подредят няколко купчинки поредни карти от различни комплекти. Хитрата част е, че никой не знае какво държи, защото картите са с лицето към другите играчи. За да разберете повече, можете да кликнете на бутона отдолу, където сме ви представили една напълно безплатна версия на играта.

Ако търсите кратка, лека и семейна игра, но с доста стратегическо мислене, препоръчвам ви Hanabi. Гарантирам ви, че няма да имате никакви проблеми дори и да не знаете чужд език, а правилата са толкова лесни, че веднъж щом ви ги разкажат, няма как да ги объркате.

Безплатен вариант на Hanabi

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgTime2Play


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Mysterium

Mysterium или „Тайнственото имение“ е една от последните игри на Портал. В играта, един от играчите взима ролята на призрак обитаващ въпросното имение, които чрез различни видения трябва да насочи другите играчи – разследващи екстрасенси, към това кой е неговия убиец. Играчите трябва да разберат кой е убил призрака, къде и с какво го е убил. Почти като в Cluedo. Но тук идва и интересното в играта. Призракът трябва да комуникира с играчите чрез споменатите по-горе видения, или иначе казано, това са много абстрактни карти с картинки, които призракът раздава на играчите и по този начин им подсказва за човек, място или предмет. Плюс, призракът няма право да говори. Играчите трябва да успеят да изтълкуват дадената им карта, да разберат асоциацията, която е имал предвид призрака и да помъчат да разгадаят загадката за 7 нощи. Разбира се, картинките по картите са невероятно красиви, абстрактни и подлежат на различни тълкувания. По картите няма грам текст, което прави играта идеален представител на игрите, които не изискват чужд език.

Както обичам да казвам, играта е чудесна смесица от Cluedo и Dixit. Силно препоръчвам Mysterium за феновете на Dixit, които търсят малко „по-трудно“ изживяване или за тези, които им допадат игрите с асоциации.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Hoyuk

Hoyuk е една от малкото игри, които са ме изненадвали. Когато за първи път я пробвах, очаквах да не е кой знае какво – играта определено не изглежда претенциозно и компонентите са в много семпли цветове. Въпреки липсата ми на очаквания, играта беше доста добра. Според мен играта е направена семпло, за да може лесно да се отличават важните символи по борда и по картите. Играта е толкова устремена към своята независимост откъм езици и текст, че по време на играта няма да видите нито една дума текст по борда или по картите! Единственият текст в играта се намира на книжките с правилата (все пак не очаквате да ви се обясни играта само със знаци, нали), което я прави много добра за играене независимо от националността и познанията по родния език.

IMG_4948Ако ви харесват сравнително бързите игри, в които има и потенциал за малко по-геймърски изигравания (с мисленето му и всичко останало), опредено мисля, че тази игра ще допадне на вашата компания .  


Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва:

Dixit

Ако сте чели моят Топ 10, значи вече може би се досещате защо избрах тази игра, въпреки, че има и много добри кандидати, като Carcassonne и Ticket to ride, например. Dixit e игра, която бях сигурен, че много ще ми хареса още преди да си я взема и това не само се оказа истина, но се превърна и в любимата ми игра. В нея всички участници поред, ще играят по една карта с гърба нагоре и ще я описват по някакъв начин, след което останалите ще трябва да играят по една карта, която според тях пасва на даденото описание. След това всички карти се разкриват и играчите трябва да познаят картата, която е дал първият играч. Звучи елементарно нали? По картите няма никакъв текст, което е причината играта да е в тази препоръка.

Това, което я превърна в любимата ми игра са невероятните рисунки на картите, които могат да бъдат тълкувани по толкова различни начини! Невероятно е каква фантазия е имала Marie Cardouat, когато ги е рисувала. Дори и в тези, които не са рисувани от нея си личи огромното въображение и старание вложено в тях. Признавам, че играта е може би най-интересна с непознати, защото не знаете как мислят, но и с близки приятели може да е много предизвикателна, ако те решат да поразчупят въображението си. Също така, ако някога ви омръзне тестето, което имате, винаги можете да си купите някое от много бройните разширения, които без проблем се смесват с главния коплект.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgPaladium Games


Това бяха нашите предложения за игри, които не изискват чужд език, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers