петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Dungeon in a Tin – Безплатна игра за принтиране
Dungeon in a Tin – Безплатна игра за принтиране

Dungeon in a Tin – Безплатна игра за принтиране

До сега съм ви представял поне няколко „dungeon crawl“ игри. Някои от тях бяха леки, други не толкова, по нещо за всеки. Днес отново съм ви избрал една такава игра, защото колкото и да не ви се вярва все още има по някоя добра игра в този жанр, която заслужава вниманието ни.

Dungeon in a Tin е кооперативна игра за 1 до 4 играчи, дело е на дизайнера Jake Staines и вижда бял свят през 2011 година. През 2012 година получава номинация за най-добра игра за принтиране.

Компоненти

 • Плочки с части от подземието
 • Бойни карти
 • 7 зарчета – за героите ви, гоблините и орките
 • Маркери за живота на героите
 • Инвентар на героите
 • Девица в Беда
 • Токъни и Маркери

Забележка 1: За да играете няколко човека, всеки ще трябва да има пълен комплект от играта, като по време на игра се смесват.

Забележка2: Броят на компонентите варира в зависимост от броя на играчи. Ако смятате да я играете соло или двама, то няма смисъл да си принтирате компоненти за четирима. В пълните правила на играта можете да откриете точните бройки, които ще са ви нужни.

Палете факлите, разхлабете мечовете…

Защо отново Dungeon crawl, може би се питате? Защото този предлага няколко интересни механики, които да поддържат играта ви интересна. Също така комбинира и мои любими механики. Вие започвате на входа на подземието, пред вас има само мрак, а в главата ви е единствено мисълта за Девицата, която е затворена някъде там… и може би мисълта за някое друго съкровище. По време на хода вие ще имате няколко възможни действия, някои от които задължителни.

 • Попълване на броя бойни карти – всеки играч може да има бойни карти равни на нивото, което е героят му, плюс едно.
 • Взимане или оставяне на предмети, на пода на стаята, в която се намирате. (по избор)
 • Пиене на колба, която ще възстанови живота ви напълно.(по избор)
 • Играчът преминава в нова стая.(по избор)
 • Играчът се бие с чудовища, които е срещнал в стаята. Може би трябва да спомена, че дори да минавате през стая, в която сте били вече, то вие отново ще се биете, но само с половината чудовища, с които сте се били първият път.

Предполагам, че от тук нататък се досещате как протича играта – вие минавате в нова стая, биете се с нещо, събирате съкровища, евентуално намирате Девицата и я спасявате. Нека обаче ви кажа повече за механиките, които ме убедиха да ви занимавам с „dungeon crawl“ отново. Ако имате търпение, то вие сте си направили заровете, на които има глави на орки и гоблини. Когато определяте срещу какво ще се биете, хвърляте тези зарове и каквото се падне, това са противниците ви. Не знам дали има нужда да обяснявам защо това е интересна механика. Добре де, харесва ми по две основни причини-никога не знаете какво ще излезе срещу вас и… хвърляте зарове. Това винаги е забавно.

Няма да кажа и дума за поставянето на плочките със стаите, всички вече го знаете – любима механика, допринася за преиграваемостта, разнообразява играта, достатъчно.

Другата механика, която доста ми допадна е как протичат битките. По време на бой вие отново хвърляте зар, който определя по какъв начин ви напада чудовището, с което се биете в момента (дори и да са повече от едно в стаята, то вие ще се биете с тях едно по едно). След като това е готово вие поглеждате бойните карти, които имате в ръката си в момента. Всяка от тях може да ви послужи да се защитите срещу определена атака или да е напълно безполезна срещу друга. Ако не ви харесва какво имате в ръката си, тогава можете да разцепите тестето с бойни карти и да обърнете една карта, каквото се падне сте задължени да го използвате. Практически е “камък-ножица-хартия“ механика, но е интересна и се връзва със солидната произволност на играта. Никой не обича в хаотична игра, която разчита доста на късмета да има някаква механика, която е изключително сигурна и винаги дава един и същи резултат… нали?

Стаите и какво има в тях

Както вече споменах, в стаите ще намирате чудовища, които не ви харесват. Освен тях обаче в някои от стаите ще намирате съкровища, които могат да са предмети (бомба, колба, въже или ключ) или пари. Също така понякога ще има заключени врати или бездънни пропасти. Като качество на рисунките плочките са разнообразни и добре нарисувани. Ще влизате в ковачници, стаи за мъчения, гробница и килията на Девицата, която е заветната ви цел. Вероятно тук е мястото да кажа, че щом веднъж намерите своята любима (предполагам), то вие не печелите играта, а сте някъде на средата, защото сега трябва, заедно с нея, да се върнете обратно до изхода. А тя определено няма да ви помага, когато се биете…

Заключение

Dungeon in a Tin е бърз, приятен, труден на моменти и много различен при всяко преиграване „dungeon crawl“. Не толкова дълъг и труден, колкото Dungeon of D, но доста предизвикателен все пак. В никакъв случай не толкова бърз и лек, като Dungeon Raiders. Играта предлага някои интересни механики, които допринасят за разграничаването на играта от останалите в жанра. Голяма роля в играта има късмета, тъй като има много теглене на карти, плочки и хвърляне на зарове. Докато това на мен лично ми допада и допринася много за разнообразието и намалява шанса играта да ви омръзне бързо, то на много хора вероятно няма да им допадне толкова да зависят от сляпата случайност.

Нещо, което не ми хареса е че има малко разнообразие откъм опасности в стаите. Чудовища и пропасти, но няма капани, чудовищата са само орки и гоблини… Същото важи и за предметите… Dungeon Raiders, която може да бъде изиграна за 10 минути има същия брой предмети и там са много по-често употребявани, отколкото четирите тук.

И последно една… едно предупреждение. Играта е много мащабен проект за изработване, ако искате да изглежда чудесно и да й се насладите напълно. Ще трябва да изрежете плочки, предмети, карти. След това ако все още имате желание има фигурки за героите, които трябва да се изрежат и залепят, както и зарове с противници и атаки. Играта има и вариант, за който не е задължително да имате специалните зарове и фигурките, но просто не e същото.

Толкова от мен, ако смятате, че Dungeon in a Tin e игра за вас, по-долу ви очакват линкове към файловете.

BoardGameGeek

Правила, файлове за принтиране и други благинки 

Още Print n Play игри

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers