сряда, май 29, 2024
Flying Frog Productions

Flying Frog Productions

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Big Box Gamers рейтинг – 7.5/10

Първо, FFP не трябва да се бърка с FFG(Fantasy Flight Games) . Въпреки почти еднаквите им абревиатури. Добре де, може само аз да ги бъркам понякога. Но не трябва! Защото нямат нищо общо.
FFP са компания, която акцентира върху бързите, забавни, не особено дълбоки и кинематографични игри.  Игрите им използват почти една и съща механика, компанията поддържа и освежава игрите си редовно както с удължения, така и с интернет добавки и най-важното – игрите винаги вървят със САУНДТРАК!

История

Въпреки, че първата игра на FFP излиза през 2007, компанията съществува от 1999.  Десетина години, малката компания измисля, рисува, чертае, тества докато най-после не се показва на бял свят с една незабравима, според мен, игра.  Last night on earth.  Минава около година и както повечето големи компании, FFP започва да произвежда удължения. Успоредно с това обаче прави нещо, което не много компании прави. Изкарва сценарии за своята игра онлайн. И то напълно безплатно! Въпреки сравнително скучният саундтрак,  който придружава играта, FFP не се отказват от тази стратегия и продължават да интегрират саундтрак и в следващите си игри. Това според мен заслужава адмирации. И най-вече, защото въпросният саундтрак, та дори и снимките, които се използват за картите са авторски. Дори в малкият екип от 8 човека си имат човек, който да отговаря за костюмите и реквизита.  След успеха на Last night on earth, компанията прави мързеливата крачка да направи Stand-alone  версия на играта с извънземни. С други думи – същата игра … но с извънземни.
 Не съм сигурен в успеха на това, но по скромната информация, с която разполагам, тази игра не е била успешна. Може би заради това и няма удължения за нея. Въпреки това, тази година те отново изкарват stand-alone версия на играта, но отново със зомбита. Първоначално си помислих, че това е страхотно. Можеш просто да си добавиш картата и персонажите към старата, но за жалост не това е истината. Персонажите са вариации на старите персонажи. Което е и плюс и по-скоро минус.  Last Night on earth си остава най-големият успех на компанията. Въпреки това съществуват още няколко имена, които не трябва да се пропускат.

Теми

Темите, които FFP избира, са изключително кинематографични.  Взети директно от най-големите клишета. Изцяло в добрия смисъл.  Дори персонажите са крайно стереотипни.  Разбира се, това може да е плюс само според мен . Просто аз съм огромен фен на зомбитата! Понякога си мисля, че хората просто не знаят как се гледат зомби филми…Както и да е. Отплеснах се. Зомбита, вампири, извънземни, нацисти, приключенци, чудовища. Клише до клише. Но целта на компанията е именно това. Да можеш лесно да влезеш в историята(клише) и лесно да излезеш от нея. Ако може и да се посмееш върху типичните бавни зомбита, които сякаш с удоволствие налитат върху моторната ти резачка…Пак се отплеснах.

Геймплей

Ще говоря за всичките игри на компанията, тъй като колко и да не си приличат, толкова си и приличат.
Компанията разчита на бързият, лесен и достъпен геймплей. В повечето игри, този начин се нарича  „зарове”! Въпреки употребата на зарове, които аз не предпочитам, не откривам мятането на шестици толкова досадно. Не и колкото в Arkham Horror.  Битките винаги са лесни – събират се зарове с малкото статистики на героите, които са добре и ясно имплементирани в картите.
Разнообразие. В известен смисъл съществува – Различни герои, различни предмети, локации, в Last night on earth и Conquest of planet earth дори съществува модулна дъска. От друга страна…след известно време, тази простота, за която споменах,  може да се окаже и минус за играта. Да, това е търсен ефект и помага играта да се разбере и от начинаещи, но все пак…всичко се свежда до търсиш предмет, намираш предмет, търсиш лошите, намираш лошите, убиваш лошите с предмет, печелиш играта. Това съвсем не е лошо, разбира се. Стига да се влагаше поне малко стратегия. Има доста случайност в тези игри. Разбирам, някои харесват хаоса. Донякъде и аз. Но…разнообразния хаос.

Качество

Тук е мястото, където компанията показва най-силните си черти. Дебели картонени гланцирани карти за героите, страхотни снимки на самите карти, ясен текст, ясни правила. Великолепни миниатюри. Сравнително добре подредени кутии и саундтрак!  Аз съм слушал саундтрака на Last night on earth и Touch of Evil. Колкото и не впечатляващ да е, успява да те вкара в подходящото настроение!

Игри:

  • Last night on earth
  • A Touch of Evil
  • Invasion from outer space
  • Conquest of planet earth
  • Fortune and glory

Финални думи

Flying Frog Productions е едно солидно име в индустрията за настолни игри с много потенциал и вярвам, че можем да очакваме големи неща. Примерно още зомбита? Липсва ми моторна косачка…и пак се отплеснах.
Facebooktwitteryoutubeinstagram
Разберете повече за компанията Flying Frog Productions. Какви механики и каква емоция използват те в своите игри.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.65 ( 1 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers