четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sid Meier’s Civilization – Да си построим Цивилизация!
Sid Meier’s Civilization – Да си построим Цивилизация!

Sid Meier’s Civilization – Да си построим Цивилизация!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Big Box Gamers общ рейтинг –  9/10

Fantasy Flight Games имат навика да правят големи, сложни, обвързващи и тематични игри. Случаят със Sid Meier’s Civilization The board Game може би е такъв. Поне за повечето играчи. Такива игри може или да отблъснат или силно да накарат някой да се влюби в тях. Аз съм от втория тип!

Тема –  10/10

IMAG0078 Който е играл компютърната игра, той е усетил атмосферата, която носи тази игра. Строиш огромна и силна империя, променяш гарантира, че всеки път ще изпиташ различно усещане за приключенията, коитоисторията, създаваш незабравими събития. От отварянето на кутията, до спечелването на най-силният народ, темата те грабва и не те изпуска всеки един момент. Дори когато се налага да направиш мръсен ход за да постигнеш целта си, всичко остава в играта. Играта ти предлага! Лично аз използвам тази уникална песен на Кристофър Тин за да се вдъхновявам всеки път когато играем.

Кутия – 8/10

Това е единственото слабо звено играта. Никакви разделения, дори никакви пликове. Препоръчвам кутии от ловно-рибарски магазини за компонентите, които са много! Не разбирам обаче защо трябва да даваме допълнително пари за нещо, което дори не е толкова скъпо. Да не говорим, че някои от другите компании са по-напред в това отношение. Days of Wonderостава ненадминат в тази сфера. Въпреки, че Fantasy Flight Gamesсъщо имат опит в някои добре организирани кутии. Доколкото съм чел и гледал в интернет – Descent е пример за това. Ако не бяха страхотните илюстрации на самата кутия, рейтингът би бил доста по-нисък.

IMAG0073Дъска – 10/10

Модулна дъска. Няма какво толкова много да добавя. Аз съм изключително голям почитател на случайно генерираните бордове. Сигурен съм, че и повечето хора са така. Това добавя огромно разнообразие в начина на игра. Но и рискове. Може да се окаже, че някои земи до конкретен играч са по-добри от тези до друг играч. В случая на Цивилизацията, това не е така. Всички парчета от картата са балансирани и винаги има нещо полезно, което може да откриеш там. Винаги има поне един ресурс и два села или колиби, които да завладееш. Освен модулната дъска, всеки играч притежава картон със своята цивилизация, където може да развива империята си. Който ме познава, знае, че обожавам игрите с лични бордове, където да си складираш всички „богатства”! 

Правила – 8/10

Книжката с правилата е обемна и пълна с много примери. За жалост, по време на игра могат да се открият много проблемни ситуации, които налагат дискусия и не присъстват в правилата. Хубаво е, чеFantasy Flight отговарят на феновете си и можете да откриете по форумите много доуточнения.  Един от най-сериозните проблеми, на които сме се натъкнали до сега е свързан с ресурс уменията, които се срещат в технологичните карти – колко пъти можем да ги използваме на ход и честно ли е да ги правим колкото поискаме. В крайна сметка открихме, че най-добре системата работи, когато се използват по веднъж на ход. За жалост това не го пише в правилата, но пък нищо не ни пречи да си обогатим преживяването като правим мъъънички промени в системата.

Компоненти – 10/10IMAG0065

Просто страхотни! Компанията се е доказала с това, че произвежда едни от най-добрите компоненти за игри на пазара. Цивилизацията не е изключение. Като се има предвид колко различни компоненти съществуват в тази игра, Fantasy Flight ни доставят високо качество! От ресурсите, технологичните карти и фигурките, до самата дъска и малките бордове на всяка цивилизация. Много хитро и полезно за нас потребителите е това, че компанията произвежда еднакъв формат карти за всичките си игри. Примерно – картите на технологиите и картите за култура са еднакви, но са еднакви и с тези на предметите и магиите в Arkham Horror. Това е добре, защото се продават подходящи протектори специално за този формат карти.

Геймплей – 10/10

Нека забравим кутията и правила, нека забравим дори компонентите…добре де, тях не можем да ги забравим. Искам да кажа, че тук Цивилизацията наистина показва силата си. Така наречената „мъгла на войната” запазва стила на компютърната игра. Личните бордове на всеки(цивилизациите) се отличават с оригиналните рингове, които се явяват показатели както за търговията, така и за доходите на злато. Това, което ми направи най-силно впечатление обаче е съвпадането на настолната игра с най-голямата сила на компютърната игра.  Абсурдът! Хубавата страна на абсурда, разбира се. Няма да кажа друго освен това. Представете си Русия, управлявана под форма на република, с пирамиди и айфеловата кула, построени близо едни до други. Армия – пиконосци се бият рамо до рамо с танкове и самолети. И на всичкото отгоре, не знаят как да преминат реката, защото никога не са знаели как да си направят лодки.
Повярвайте, тези неща създават страхотни истории!

Разнообразие – 10/10

Модулната дъска, коренно различните цивилизации, огромното количество умения от технологиите, различните видове културни карти…Вече съм играл играта десетки пъти и никога не ми се е сторила еднаква!

Заключение

Sid Meier’s Civilization е любимата ми игра. Няма съмнение. Реализмът, историчността, смесени с абсурда и огромните възможности, които предлага играта са достатъчни да ме карат да мисля стратегически, да се забавлявам и да се смея. Да, вярно е – играта не е за всеки, основно заради сложността и времето, което отнема, но според мен това е приключение, което всеки трябва да притежава на рафта си.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Без съмнение страхотна игра!

Преглед на статията

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.1 ( 6 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. С приятели изиграхме вече 4-5 игри и мнението ми е, че технологичната победа въобще не е толкова слижна с руснаците – могат да крадат по 1 умение ако самоубиват единица. А това хич не е трудно, особено ако града им е добре разположен и имат голям ход. Победа чрез пари не сме правили, защото когато те бият, могат да решат да ти вземат монета, което означава, че лесно могат да те връщат назад в играта. Имаме победи със завладяване на столица. И то с германците. Имаш ли танкчета и great person, а другия играч няма късмет при картите си, нещата стават сериозни, защото металчето, което ползваш в битка си казва думата 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers