четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Last night on earth – или как да прекараме последния си ден на Земята
Last night on earth – или как да прекараме последния си ден на Земята
Last Night on Earth

Last night on earth – или как да прекараме последния си ден на Земята

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Last Night on Earth

BBG рейтинг – 8/10

LNOE е една от първите ми игри, които успяха много силно да ме запалят  и да ме изстрелят в света на бордовете.  Играта е изключително увлекателна, но за съжаление с времето и без удължeнията удоволствието може да се износи и всеки път, когато дойде нов играч и предложи да играете на нея, ти си „Ми….“

ТЕМА – 10/10

Не ме разбирайте погрешно, харесвам играта. Предимно заради темата й. Да, знам, че е зомби игра. Да, знам, че е клише. Но! Точно защото е зомби игра и точно защото не просто е клише, а уникално клише от филмите – точно заради това я обичам. Малко закътано градче. Зомби апокалипсис(не знаем защо, не знам как, но не ни интересува).  Стереотипни персонажи. Пушка. И….моторна резачка!!! Разбира се, хората, които не харесват зомбита, ИЗОБЩО не харесват зомбита. Така че тази тема ще ги отблъсне напълно. Понеже тази игра е може би най-голямото клише в историята на темите в борд игрите.(в този случай, това за мен е голям плюс)

КУТИЯ – 10/10

Кутията събира перфектно всички карти и фигурки. Дори дискът със саундтрака към играта (за това след малко). Играта има няколко експанжъна. Някои от които малки – само карти и персонажи. Не съм сигурен, но може би ще има проблем да поберете всичко в тази кутия. (Пояснение: Натъпкването, натикването, набутването и други подобни не е същото като побиране) Друг плюс на кутията е стандартната й форма. Побира се много добре на рафта и няма този спъваш ефект като примерно „Khet”.  Илюстрациите на кутията са много добри. Стандартно за Flying Frog Production всичко е в снимки и в повечето случаи им се получава. В повечето случаи.

ДЪСКА – 8/10

Борда е модулен. Което по принцип много харесвам в игрите. В LNOE дори са стигнали по-далеч, като са направи Г-образни бордове, с изключение на този в средата. Така сценариите се играят в квадратен борд, в който всички зомбита могат да те стигнат лесно. Особено когато средния борд е само с девет големи полета, което отнема на зомбитата два-три хода от единия до другия край. Разбира се, онлайн има няколко официални и доста неофициални сценария, които предлагат доста разчупен вид на модулиране на борда. Квадратната средна плочка е двулицева. От едната страна е просто поле, а от другата голямо имение, което се използва само за един от основните сценарии(който пък никога не сме успявали да спечелим).

И сега точно тук идва проблема. Само средната плочка е двулицева. Не разбирам защо не са направили и другите по същия начин. Да, предполагам, че има нещо общо с удълженията, които са предвиждали, но все пак – едва ли щеше да им излезе скъпо да сложат малко повече разнообразие. И ако няма да са двулицеви, защо не са повече? Г-образните плочки са само 6! Тоест само две не участват в играта. Малко са.

КОМПОНЕНТИ – 10/10

Тук FFP са се пораздали. Фигурките на героите са много детайлни. Картите на героите са твърди и големи. Фигурките на зомбитата са също великолепни и са няколко вида. Зомбитата дори са оцветени в два цвята, в случай че двама играча играят с тях. Досега не съм срещал игра, в която да има двама от „другата страна“ (изключение правят парти игри или игри с предател от типа на Werewolf, Resistance, Avalon, Battlestar Galactica и др от този тип)

Тестетата с карти за героите и зомбитата също са с много добро качество. Илюстрациите са под формата на снимки, които са допълнително обработени. И забележете – всички карти са гланцирани! Няма нужда да се притеснявате от изливането на вода, сок или кола върху тях! Е, после може малко да лепнат, но разбирате какво искам да кажа.

На всичкото отгоре, от FFP не са били длъжни( и май не е било нужно) но са вкарали диск със саундтрак. Оказа се, че това е практика на компанията.(за повече информация – прочетете тук) Много хора смятат, че саундтрака е леко глуповат и скучен. Донякъде и аз съм съгласен, но все пак ако си решил да влезеш в роля, този диск може и да помогне.

ГЕЙМПЛЕЙ – 7/10

Геймплеят е лесен и интересен. Ха! Това звучи забавно. Лесен и интересен. Може да го ползвам като категория игри. „Лесни и интересни“. Извинявайте, отплеснах се.

Но е така, наистина. Играчите заедно избират кой ще започне пръв. Хвърля зар, движи се, разменя предмети, стреля и се бие. След това зомби играчът прави мръсотии, движи се, прави мръсотии. И за разлика от повечето игри, тук мръсотиите се връзват и не са досадни. Никой няма да ти се разсърди, ако зомби играчът заключи вратата след теб. Или ако изиграе любимата на всички карта „Last night on earth” , с която подсказва на мъж и жена в едно поле, че това може би е последната им нощ на тази земя и те решават да….я прекарат интересно…“Лесно и интересно“(добре, преставам)  и да изгубят един ход. Любопитно нещо са хората. Може цяла орда зомбита да те преследват, може дори около вас, на един метър пред лицето ти да има 6 зомбита, две от които са бившия ти приятел и баща ти, но ти като си си решил, че така ще си прекараш нощта. Решил си. Или поне зомби играчът е решил.

Освен да стрелят и бият, играчите мога да си изразходват хода в „Търсене“. Тук идва моят проблем. „Търсенето“ може да се извършва в определени полета и се осъществява,  като играчът тегли от тестето с картите за героите.  Да, може и да е забавно как откриваш аптечка и ключове в лекарския кабинет, но моторна резачка?! Какво, да не би да са им свършили скалпелите?!  Търсенето е на изключителен късмет. За щастие аз имам само базовата игра. Не мога да си представя какво е с експанжъните, когато тестето стане по-голямо, съответно късметът започва да придобива още по-значителни размери. Нямам нищо против късмета в игрите, но понякога може да „счупи“ играта. Особено когато сценария се основава на търсенето на определени предмети.  Пример: Можеш цяла игра да не намериш това, което ти трябва за мисията, но в друг случай(веднъж се случи) намерихме ключовете и газта на първите две тегления и завършихме успешно сценария.

Абе търсенето е терсене. (ех, смешки)

Другият ми основен проблем са сценариите. Може би всички с изключение на един изглеждат еднакви и се играят кажи-речи еднакво. Само предпазването на имението е малко по-различно и почти невъзможно! Разбира се, това е само базовата игра, експанжъните и интернет предоставят възможност за много други сценарии.
Като изключим тези заяждания от моя страна, играта се играе бързо и плавно. А ако влизате в роля, ще ви е искрено забавно! Ако си избирате какъв искате да играете – зомби или човек, знайте следното. На зомби играчът е по-лесно, но по-скучно, тъй като целта му винаги е да изяде хората преди да се съмне. Четох, че в едно от удълженията има сценарий с мисия за зомби играчът. Е те това вече е друго нещо!

РАЗНООБРАЗИЕ – 7/10

Вече споменах, но пак ще го повторя. Само базовата игра може бързо да износи разнообразието. Сценариите са еднакви, зомби играчът винаги прави едно и също, модулните дъски са малко. Въпреки това, играта има няколко удължения. Убеден съм, че с тях играта ще добие съвсем различен вид и усещане!

ФИНАЛНИ ДУМИ

Все пак смятам, че това е достатъчно добра игра за колекцията. Скоро имах възможността да играя Zombicide  и честно казано смятам, че LNOE е маааалко по-добра. Да, в Zombicide фигурките на зомбитата са уникално добри, но докато тя носи повече усещане за сериала Walking dead, Last Night on Earth има едно по-класическо усещане за клише, което само истинските зомби фенове могат да оценят.

Съвети и стратегия

Шегувате ли се? Зомбитата идват! Бягайте!!! … освен ако нямате моторна резачка. Тогава бягайте КЪМ зомбитата!!!

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Зомби игра със зарове, безнадеждност и моторни резачки!

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.9 ( 1 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers