неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Munchkin Zombies – Braaaains!
Munchkin Zombies – Braaaains!

Munchkin Zombies – Braaaains!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

eat_and_run

BBG рейтинг – 7/10

Преди да си купя Munchkin Zombies бях чел и гледал много ревюта за света на мънчкините. Харесвам игрите с чувство за хумор, а малките гадчета могат да те накарат да се залееш от смях….първите 5-6 игри. Да, това е проблемът в игри, които разчитат повече на хумора, отколкото на геймплея. Аз, като човек, който се занимава професионално с измислянето на смешки, много добре знам срокът на годност на една смешка. Каквато и да е. Въпреки това, когато влязох в магазина и бях решил да си купя нещо за около 50 лева (най-вероятно експанжън на Smallworld) първото нещо, което хвана окото ми беше “Zombies”. Второто – „Munchkin“. Хората, които ме познават, веднага ще разберат, че първото ме впечатли много повече от второто. Аз и моята съпруга не изчакахме и двайсет метра от магазина и с нетърпение отворихме кутията. Като разгледахме многото карти, които се намираха вътре се разсмяхме от сърце…първите няколко пъти.

ТЕМА – 10/10

IMAG0532Светът на мънчкините винаги е бил пародия предимно на фентъзи световете и персонажите. А легендарен автор на книги игри като Стийв Джаксън(дизайнерът на мънчкините) разбира достатъчно от пародии. В “Munchkin Zombies” играчите са зомбита, които искат да изядат мозъците на досадните хора, като разбиват врати, събарят стени, минават през огради, тъпчат консервени кутии…Не се спират пред нищо за да хванат малките гаднярчета, които в една по-класическа игра биха гонили тях с резачки и пушки. И докато се борят да стигнат до хората, зомбитата обират всичко по пътя си и го използват в своя полза. Като врати на коли, крайници, дори собствените си вътрешности. В същото време обаче другите зомбита съвсем не са ви приятели. И те се борят за същите мозъци все пак. Играта в никакъв случай не е кървава и гнусна, не ме разбирайте погрешно. Напротив – много е забавна и илюстрациите я правят безобидна. От към тема е просто шест! Или в този случай – 10!

КУТИЯ – 7/10

Кутията не е нищо особено. Класическа малка кутия с картон от вътре, върху който стоят картите и под който допълнителните фигурки, плочки и всякакви други компоненти. В този случай…един шест стенен зар. Според мен можеше да се постарят да направят поне две разделения за картите, тъй като самите карти са два вида. Е, какво да се прави, поне играта е евтина.

КОМПОНЕНТИ – 6/10IMAG0540

Разбира се, това е игра с карти, така че не очаквам чудеса от храброст откъм допълнителни компоненти. Плюс това зарът върши работа. Обикновен сив зар с 5 цифри и знак, който обозначава, че чудовищата(хората) успяват да те убият. Как изглежда този знак…Честно, не помня! Толкова рядко се случва да се хвърля изобщо зарът, че не е толкова важно.

Картите. Ето тук идва забавната част. Илюстрациите са  изрисувани с чувство за хумор и са уникални. Да, уникални са. Въпреки, че има повтарящи се карти, авторите са съобразили и са нарисували различни картинки на всяка една карта. Или по-скоро – мъжки и женски зомбита.

Всичко щеше да е идеално ако въпросните карти бяха добро качество. Което съвсем не е така. И ако възнамерявате да играете повече тази игра, съветвам ви да ги слийвнете. Когато играя тази игра, внимавам изключително много когато бъркам, подавам или изобщо като пипам картите, защото имам чувството, че са от най-обикновена хартия от най-обикновен принтер.

IMAG0541И още нещо. В играта всеки трябва да си следи нивото, но от компанията не са предоставили нито табло за следене, нито дори листчета и моливи. Даже в самата книжка пише, че трябва да си намерим нещо, с което да си следим развитието сами.

Е, какво да се прави, поне играта е евтина.

ГЕЙМПЛЕЙ – 9/10

Както вече споменах, играчите са зомбита, които най-после имат възможността да отмъстят за всички загинали събратя! Е, на практика и те са мъртви, така че задраскайте последното…

Играта спазва правилата на оригиналните мънчкини. Трябва да стигнеш 10то ниво преди останалите играчи. Всичко е просто. Играеш карта, разбиваш вратата, играеш карта, изяждаш злите човеци, играеш карта. Споменах ли, че можеш да играеш карта? Общо взето всичко се свежда до играенето на карти. Все пак това е игра с карти. Но ето и забавната част. Можеш да играеш карта по абсолютно всяко време! Дори и да прекъснеш някой докато говори. „Аз ще…IMAG0542СТОП! Захапва те доберман и не можеш да махаш проклятия от теб.“ Или както пише на самата карта – Здраво присаден доберман за крака ти. Когато решиш да нападнеш някой от човеците, които изтеглиш от тестето, играта ти казва, че останалите играчи имат право на разумните 2.6 секунди да решат дали ще подсилят твоя противник или пък ще направят нещо друго. Мръсно, разбира се. Това правило за 2.6-те секунди навлезе много сред нашата гейм група. Вече го използваме и при други игри.

Но така е. Основната част от играта е да правиш гадничко на другите. За някои това може да звучи отблъскващо. Особено за играчите, които са свикнали на почти соло икономическите игри от европейски тип. Но мога да ви кажа, че това „гадничко“ не е като онова „гадничко“!  Тази механика не изкарва най-лошото у хората, както обикновено може да се случи. Напротив. Всички се забавлявате. В мънчкин зомбис дори без да се замислям мога да хвърля три проклятие поред, валяк и моторна резачка на човека, който да убие зомбито на съпругата ми. И забележете, когато си тръгнат гостите, все пак ще ми се полага вечеря!

Единственият проблем на тази механика е, че много лесно всички могат да се обединят срещу един и да го сринат за минути. Особено когато имаш право само на един помагач. Абе то и един помагач. Никой няма да ви помогне ако няма уловка! Повярвайте ми!

Въпреки това, нещата в тази игра толкова бързо се променят, че от нулата можеш да стигнеш до върха и обратно. Това разбира се има и лошата страна – играта може да се протака доста.

РАЗНООБРАЗИЕ – 6/10

IMAG0534Играта има твърде малко карти, особено ако сте 5 или 6 играча. Разбира, има експанжън и още повече –може да се смеси с всичките 5345341344 мънчкин игри. Тогава може би с тесте от 999999+ карти, евентуално ще има разнообразие. Засега обаче, играта бързо се изчерпва.

Е, какво да се прави…Поне е евтина.

ФИНАЛНИ ДУМИ

Въпреки, че казах някои лоши думи за играта, искам да ви кажа, че това не е лоша игра. Съвсем не е. Аз съм човек с не до там толкова голям доход, че да мога да си позволявам много игри. В този смисъл – щом съм си я купил значи я харесвам. Нещото, което ме дразни най-много в играта обаче е, че може да бъде твърде дълга и зацикляща за това, което е. Така че не мога да ви препоръчам да си я купите, но не мога да ви кажа и да я отбегнете. Най-доброто решение е първо да я пробвате, ако имате къде. Ако нямате къде – пишете ни. Ние винаги сме на разположение.

Съвети и стратегия.

  1. Не предприемайте големи крачки в началото играта. Това ще ви се отрази в последствие. Няма да имате нужните карти, точно когато ще ви трябват.
  2. Не бийте на очи. В тази игра имате нужда от приятели. Пък били и те фалшиви.
  3. Ако ви се падне картата „Wandering monster”пазете я с цената на живота си!!!
Facebooktwitteryoutubeinstagram
Зомбитата атакуват! И този път - ти си зомбито! Най-после малки сладки мозъчета! Мммм...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 3.3 ( 1 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers