четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » BigBoxZ » Ticket to Ride: Europe + Europe 1912 expansion – Брилянтно!
Ticket to Ride: Europe + Europe 1912 expansion – Брилянтно!

Ticket to Ride: Europe + Europe 1912 expansion – Брилянтно!

ticket_to_tide_Europe

BBG рейтинг – 8/10

За пръв път чух за играта от един приятел, който си я взе, и честно казано останах доста учуден от начина, по който ми бе представена: Влакчета! Но след като му бях на гости и изиграхме две игри всичко си дойде на мястото и ми стана пределно ясно, че и аз ще си купя тази игра, барабар с експанжъна! Е, получих я като подарък за рождения ми ден, но все тая. Имам я, това е важното. По същия начин като мен реагираха и моите приятели, когато ги поканих на гости да изиграем едни влакчета(повярвайте ми Ticket to Ride: Europe много точно се описва точно от тази дума и всички мои познати използват именно нея за име на играта), но следващия уикенд те бяха тези, които ме накараха да се съберем отново(едвам ме навиха!).

Тема 7/10

За съжаление на някои хора тук няма елфи, джуджета, крале, роботи, динозаври или пък зомбита. Имате една карта на Европа и двайсетина отбелязани града(домързя ме да ги преброя точно). Целта е да станете железопътен шеф на Европата(да имате най-много точки в края на играта, много ясно) като свързвате различни градове и изпълнявате билети. Билетите всъщност могат да бъдат разгледани като куестове или задачи, при изпълнението на които получаваш определен брой точки. Всеки играч има на разположение 45 едноцветни вагончета, с които да строи и да свързва градове, т.е. да си изпълнява билетите. Играта  е походова по часовниковата стрелка, като никой не може да ти спира хода с „И сега аз ще изиграя…“.  Ще играеш като ти дойде реда!

Кутия 10/10

Достатъчно голяма. С отделения и торбички за всички компоненти и карти. Това за основната игра. Експанжъна е малка кутийка, но за всичките компоненти(реално едно тесте с билети и няколко фигурки)  има достатъчно свободно място в голямата кутия и всичко се напасва перфектно. Дори и като разнасям играта насам-натам за да разцъкваме докато сме на гости някъде, като отворя кутията всичко си е на мястото и няма досадно пренареждане и подреждане.

Дъска 9/10

Първо борда. Изключително здрав и лесен за прибиране и сгъване и си пасва перфектно обратно в кутията.  Лъскав си ми е, но не съм пробвал дали попива като го залея, а и нямам намерение.  Нарисувана е картата на Европа и различните жп линии, които можеш да построиш. Малко ме дразнят някои от имената на градовете, но какво да се прави така са решили, а и няма чак толкова голямо значение дали е Горно или Долно Нанадолнище – важно е да стигнеш до там. Точките се отбелязват по ръба на борда като си има и маркери и за това. Е, ако от обратната страна имаше още една карта с други маршрути щеше да е вече 11/10.(Бележка от Booky – Експанжъните са така)

Компоненти 7/10

Играте е за максимум 5 играча и за всеки от тях в кутията има по 45 вагончета, 3 гари, 1 IMAG0445.jpgмаркер за отбелязване на точките, а след като си взех експанжъна и 5 депа. Допълнително има и отделна торбичка с резервни влакчета(вагончета, все тая) по 3 за всеки от петте цвята. Допълнителните няма да ви трябват защото основните не се чупят(въпреки, че моята игра е с едно дефектно „куцо“ черно вагонче без една гума сигурно от БДЖ са го взели(Бележка от Booky – моето е жълто) ) те са си достатъчно здрави, но имат навика да падат по земята(освен ако вече не играете там де).

Останаха картите с билетите и картите с цветни вагончета на тях, които ти позволяват да строиш. Цветовете са ярки и се открояват отдалеч, така че го няма досадното „т‘ва къв цвят беше“. А на самите карти няма какво чак толкова да бъде нарисувано освен два града и къде се намират те в Европа или един вагон в даден цвят(син, бял, жълт и т.н.). Определено картите се износват и замърсяват с играта и си личи че се ползват, тъй като са все в ръцете на играчите, или пък трябва да се размесват, или пък се предават наляво надясно, но са сравнително издръжливи. Но определено това НЕ Е игра, която играеш ръфайки мазни пуканки нон стоп. Тези които не ме разбират какво имам в предвид,  да отидат да си купят примерно едно хубаво тесте карти от 100лв. и да го дадат на някой да си поиграе с него  и да го намачка докато яде дюнер.

Геймплей 8/10

Играта е изключително лесна за разбиране. Както за хора, които тепърва си припомнят радостта от борд игрите от детските години, така и за такива, които за пръв път се сблъскват с тях. Както казах целта е да събираш точки, а събираш точки като изпълняваш билети и свързваш градове(т.е. строиш). Когато някой остане с 0-1-2 влакчета в него(т.е. е построил минимум 43 от своите на картата) всички имат по още един ход и броим точките. Всеки ход можеш да направиш едно от 4 действия – теглиш маршрут, строиш гара, строиш маршрут или теглиш карти с цветни вагончета за да можеш да строиш –и това е.

IMAG0442.jpgНикой не може да ти прекъсва хода или да ти се меси, е освен със някой съвет или с „що ми построи маршрута тъкмо там щях да строя, виж как ме прецака сега“. За добро или за лошо това е в общи линии и единствения начин да прецакаш някой играч – като постриш маршрути или гара, която той иска, но дори и това става случайно. тъй като всеки си крие билетите и не знаеш кой как точно иска да построи, само можеш да предполагаш.  По този начин играта е много благоприятна за типа играчи, които не обичат игри с прецаквания и надлъгвания, а си гледат тяхната игра.

Една игра продължава средно около 50 минути. Зависи доколко нови са играчите и колко е техния брой. Игра с двама може да приключи и за 30 минути, а игра с петима лесно прехвърля час. Честно, не препоръчвам игра с двама. Само може би в началото докато играчите навлязат в играта или за да се покаже на някой как се ирае. Двама играчи лесно могат да се избягват един друг(е, зависи какви маршрути са им се паднали и са си избрали, но в 90% от случаите няма да имат проблеми) и играта по-скоро опира до късмет кой ще си приключи пръв влакчетата за да може да прецака другия с ход-два да не си завърши маршрутите. Играта с 5 човека е вече нещо друго. Там трябва малко по-внимателно да строиш и да не се издаваш откъде и закъде си тръгнал и много често двама трима играчи имат нужда от един единствен маршрут, което неминуемо означава някой прецакан.

Що се отнася до точкуването и победата, за мен огромен плюс е, че до последния момент не знаеш кой ще победи. Дори и някой да те води с 30 точки по ръба на борда по време на играта(в общия случай когато играем забравяме изобщо да си движим маркерите и в края на играта смятаме за всеки точките отново), в края когато се добавят точките от билетите всичко може да се обърне(при 70 точки от построени маршрути съм правил 100 от изпълнени билети, което колкото и условно и неразбираемо да ви звучи сега си е доста и опонентите ви си нямат и представа за тези 100 точки).

Разнообразие 8/10

Разнообразието идва от билетите с маршрутите, т.е. кои два града ще трябва да свържеш. Затова препоръчвам горещо експанжъна. Основната игра е с 6 дълги и към 30-тина къси маршрута(пак ме домързя да проверя колко точно). Да. Маршрути се раздават в началото на играта случайно, но след 3-4-5-6 игри си видял и построил голяма част от дългите маршрути, и комбинацията им с късите не е от такова голямо значение. Виж, след като добавите, експанжъна дългите маршрути се удвояват. А и късите маршрути стават почти двойно. Друго си е в началото на играта да можеш да избираш от 7 маршрута, а не от 4. Не бих казал, че играта писва бързо. Направихме маратон петък-събота-неделя всяка вечер по 3 игри и пак бяхме навити за още. А и има и други експанжъни.  Е, да, още пари, ама който пък има средства може да си разнообрази.

Заключение

Играта е перфектна за навлизане в света на борд игрите и смятам, че има място в колекцията на всеки. Лесна и забавна за малки и големи(хахахахаххахахахха). Няма сложни правила и трикове, които да трябва да се усвояват, а и не е задължително да сте фен на БДЖ за да се забавлявате. Така че телгете по билет и хайде на влакчетата.

Съвети и стратегии.

1. Играйте минимум трима.
2. Винаги следете опонента колко влакчета са му останали към края на играта и приключете по- важните маршрути за да не останете изненадани.
3. Не се страхувайте да теглите още билети за изпълнение, но следете дали ще ви стигнат влакчетата. Колкото точки дава един изпълнен маршрут, поне толкова влакчета ще са ви нужни за да го изпълните(плюс минут едно две).

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За BigBoxZ

Помага с преводите и пише статии. Приятел, с който сме във връзка от разстояние от дълги години. Завършили сме гимназия заедно и от тогава любовта ни само нараства…и сметките за телефон. Стига толкова инфантилен хумор, ние сме големи хора. Големи хора, които играят игри. Както казва Том Васъл – Истинските мъже играят истински игри(Това може би прозвуча като слоугън на Стриптийзклуб) Със Z се виждаме средно веднъж и половина в годината, може би заради това се разбираме толкова добре. Все пак както се казва – Ако планината не отиде при Мохамед, какво толкова й харесва на тая Варна.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers