понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Smallworld – военната игра за начинаещи
Smallworld – военната игра за начинаещи

Smallworld – военната игра за начинаещи

sw_home_picture1BBG рейтинг – 9/10

 

Вече BBG Ви срещна с Days of Wonder и разкри техния пъклен план да дълбаят в портфейлите ни с хубави игри и техните безброй неустоими експанжънчета. Tъй като вече имахте възможността да се запознаете с един от големите им удари Ticket to Ride(а ако не сте – скачайте тук), следва да представим и едно друго попадение, а именно Small World. 

 

Тема – 9/10

На пръв поглед нищо ново – играчите(между 2 и 5) имат за цел да си изберат раса и да заселят един нов свят, който няма друга работа освен да бъде заселван. Играчът печели точки от броя на заселените райони в края на хода му. Този с най-много точки след 8-9-10 ход(броя на ходовете зависи от броя на играчите) печели играта(каква изненада). Разликата идва от това, че тук не следва да получиш или да си избереш някоя раса, която да развиеш и да доведеш до нейния Златен век и с нея да стигнеш до победата. В Small World играча влиза в ролята на водач, целта на който е да поведе своето племе(раса), да го изтиска и да спечели колкото е възможно повече точки с него, след това да го изостави в упадък и да премине към следващият народец, който има нужда от нов вожд.

Кутия – 9/10

Перфектна. Е почти, но все пак перфектна. Здрава кутия с всичките необходими подразделенийца. Дори си има кутия в кутията. В голямата кутия ще намерите мястото на друга кутия, със свои собствени подразделенийца и капак, в която да поставите токените на IMAG0613.jpgотделните раси. Всичко стои прибрано с почти никакъв шанс да бъде разбъркано. Дотук добре. НО, щом трябва да се извадят токените на някоя раса от малката кутия започва мъчението, особенно ако сте с по кебапчести пръстчета. Но дори и да не сте и да сте си оставили нокътя на кутрето(да, уви, има още такива хора) пак няма да извадите последния токен. За случая използвам клечка за зъби(неизползвана по възможност). Ако нямате възможност когато играете да извадите всички токени и да ги наредите на масата, или пък не ви се занимава само заради една игра на Small World, изключително препоръчвам да държите подръка нещо подходящо за случая.(пояснение от BigBoxGamer: едно от удълженията на Smallworld идва в кутийка, в която има място за всички мини експанжънчета и тази кутия е с обло дъно, което значи, че проблема с кебабчестите пръсти ще отпадне…поне за тази кутия)

Дъска – 10/10

Големият плюс за мен на тази игра. Има два двулицеви борда, т.е. 4 карти, които използвате в зависимост дали сте 2,3,4 или 5 играча. Здрави, изключително добре нарисувани и измислени, пасват перфектно обратно в кутията. Кратко-точно-ясно=десетка.

Компоненти – 9/10

Компонентите идват на няколко големи листа, от които ще трябва най-просто казано да си ги отчупите и да ги поставите в отделенията им в кутията. Ще получите: 14 банера за раса; 20 банера за специално умение; 109 монети(точки на победата); 168 токена общо за всички раси; IMAG06111 зар; 1 маркер за хода; 18 маркера за изгубеното племе. Е, естествено има и книжка с правила и по един лист за всеки играч, на който са изписани всички раси и умения от едната страна, а от другата кратко описание на правилата. Сега. За игра, която съм купил от българския пазар не върви само един от листите с правилата да е на български език, можеше и малко по така да е.

Всичко е изключително пъстро и добре направено и изрисувано, функционално и изработено с мисъл. Компонентите са издръжливи и на пръв поглед не се виждат никакви следи от износване. Особено много ми допада начина, по който банерите за раса и умение се напасват един към друг. Има дори и празен банер за раса и един за специално умение – дали ще го използвате да замените някой от оригиналните който сте изгубили или повредили или пък за да добавите измислени от вас раса и умение – решението е ваше.(в интернет могат да се намерят много фен удължения) Както вече казах, като изключим трудния начин за вадене на токените от кутията всичко си е на шест, в нашия случай 9.

Геймплей – 8/10

Играта се сетъпва изключително бързо – броите колко играча сте, вадите съответния борд, разбърквате расите и поставяте 5 раси(под петия банер за раса остават всички останали без да се виждат), разбърквате специалните умения и поставяте по едно умение срещу всяка раса, играча(вожда) с най-острите уши започва играта пръв и си избира с коя раса ще започне да завладява(не се шегувам проверете си правилата). В зависимост от цифричките на расата и специалното умение, които сте си избрали, получавате определен брой токенчета от тази раса и с тези токенчета завладявате райони.

Основното правило на играта може да се синтезира така: За да завземеш празен район ти трябват два токена за раса, а ако не е празен, всеки токен вътре в района означава, че трябва да дадеш още един допълнителен токен от твоите. В края на хода всеки район ти дава една точка за победата. Всички умения на расите и специални умения реално могат да бъдат посочени като отклонения от това правило. Май стана малко объркано, но още след първата си игра всичко ще ви бъде ясно като бял ден!

Играта е походова и за добро или за лошо никой не може да се меси в твоя ход. За добро, защото така играта е изключително привлекателна за нови и по-неопитни играчи в света на борд игрите. За лошо, защото в някои случаи може да ви трябват около 30-60 секунди за да си изиграете хода и около 5-10 минути докато дойде следващият ви такъв, а през това време освен да гледате как другите играчи се самопарализират анализирайки, нищо друго кой знае колко забавно свързано с играта не може да правите. Но това естествено зависи от групата, с която играете. Една игра приключва за 30-60 минути в зависимост от това колко играча сте и по колко време цикли някой от групичката.

Според правилата на играта всеки от играчите крие точките/монетите, които получава така че освен ако не броите наум кой колко е получил всеки ход до края на играта, победителят не е ясен. Но ако започнеш да си утежняваш играта с излишна математика, къде отива IMAG0617.jpgудоволствието от играта и от изненадата на победителя.

Що се отнася до победителя, играта може да бъде едностранна, особено ако играят само двама, но това се случва доста рядко и е в следствие или на грешка при отиграването на даден играч или при изключително силна комбинация раса+специално умение, която не може да бъде спряна веднага. При повече от двама играча нещата стоят по друг начин. Тогава винаги има възможност другите играчи да се съюзят за ход-два. да дръпнат назад и приземят този който е започнал да доминира. Това и е чара на играта – в един малък свят няма място за няколко силни вожда, особено ако делят една граница.

Разнообразие – 9/10

Механиката на комбиниране на раса със специално умение гарантира голямо разнообразие и много рядко игрите, които изигравате ще си приличат една с друга, а дори мога да твърдя че изобщо няма да може да намерите нещо общо между тях. Както посочих, основната игра идва с 14 раси и 20 специални умения, което ви гарантира значителен брой уникални комбинации. И щом тези вземат, че започнат да омръзват, се намесват добрите хорица от Days of Wonder с техните експанжънчета. До момента има 7 експанжъна, добавящи раси и специални умения, а единият от тях позволява да използвате и да свържете Small World и Small World Underground(другия вариант на основна самостоятелна игра). Както се вижда са се погрижили да ни бъде предоставено още по-голямо разнообразие, естествено, на съответната цена.

Заключение

Small World е „друга” игра, която е перфектна за начинаещи играчи. Последователна и лесна за обяснение. За мен това си е една добра игра от където и да го погледна, а ако още имате съмнения дали би ви харесала или не може да изгледате как нашия приятел Родни Смит я играе с децата си и да се уверите сами, че това определено е игра, която няма да ви разочарова.

Съвети и стратегии:

1. Не се стремете винаги да максимизирате собствените си точки. Понякога е по-добре да спреш възхода на противника(особено ако набира скорост с любимите ми скелети).

2. Не се набивай на очи за да не ти скочат другите играчи вкупом.

3. ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ. Хайде поиграйте и си изградете и малко свои стратегии.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За BigBoxZ

Помага с преводите и пише статии. Приятел, с който сме във връзка от разстояние от дълги години. Завършили сме гимназия заедно и от тогава любовта ни само нараства…и сметките за телефон. Стига толкова инфантилен хумор, ние сме големи хора. Големи хора, които играят игри. Както казва Том Васъл – Истинските мъже играят истински игри(Това може би прозвуча като слоугън на Стриптийзклуб) Със Z се виждаме средно веднъж и половина в годината, може би заради това се разбираме толкова добре. Все пак както се казва – Ако планината не отиде при Мохамед, какво толкова й харесва на тая Варна.

4 коментари

  1. Някой пробвал ли е експанжъна Small World: Tales and Legends? Изглежда доста интересен. http://boardgamegeek.com/boardgameexpansion/71818/small-world-tales-and-legends

    • Да, аз го имам. За мен това е задължителен експанжън, защото вкарва голямо разнообразие и история в играта. Но за съжаление много хора не го харесват, защото играта може ида стане случайна. Разбира се, това е семейна игра, не дълбока стратегическа, така че за мен е ок. Ако не си го пробвал, дълбоко препоръчвам!

      • Супер, благодаря! В събота си го взех, но по стечение на обстоятелствата още не съм имал възможността да го пробвам. Само разгледах картите и останах още по-зарибен 🙂

  2. Антон Кирилов

    Кой е експанжъна, който свързва Small World и Small World Underground?

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers