неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Age of Empires 3 – Да заселим Новия свят!
Age of Empires 3 – Да заселим Новия свят!

Age of Empires 3 – Да заселим Новия свят!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Age of Empires 3

Age of empires 3 the board game е играта, която ме запали по манията с настолните игри. За това смятам, че е много подходящо първото ревю на The Big Box да бъде именно на тази игра.

 

Big Box Gamers общ рейтинг – 8.5/10

Тема
BBG рейтинг 8/10

Темата на играта е на пръв поглед очевидна за тези, които са запознати с видео играта Age of empires 3. Игра, която се развива в различни епохи и в която играчите се опитват да вземат превес един над друг основно с армия. Всъщност, името на играта, а и самата кутия са подвеждащи. Може да се каже, че играта няма почти нищо общо с компютърната игра.

Предполагам за това и настолната игра има допълнително заглавие – Age of discovery. Според мен, това трябваше да бъде заглавието – Age of discovery. Защото можеш наистина да усетиш как откриваш нови територии, правиш колонии и събираш ресурси, които пък ти носят жълтици и победни точки. В интерес на истината, играта набляга много слабо на военна тактика между играчите. Въпреки това, усещането за атмосфера е точно на място.

Кутия
BBG рейтинг10/10IMAG0090

Няма как да не дам 10 на кутия, която е излишно голяма, само за да бъде голяма! Кутията можеше да е два пъти по-малка, но се радвам, че са я направили такава каквато е! ГОЛЯМА! Така има място и за допълнително малки кутии или разделители за 400-те фигурки, сгради, ресурси и кораби. Все пак, можеше да сложат раздели, защото в кутията дори няма и пликчета. Така че ако ще купувате играта, бъдете готови за хаос и много търсене на определената фигура всеки ход. Пак казвам – компанията ме е спечелила само с големината на кутията!!!

Дъска
BBG рейтинг9/10

IMAG0103Игралната дъска помага изключително много на темата. Картата е изрисувана и оцветена много добре, а под всяко поле за действие има ясно обяснения, които да напомнят на играча за правилата. Така няма нужда постоянно да гледаш книжката с правила. Дъската се събира на почти всяка маса и можеш да поставиш резервните си фигури върху нея без да пречиш на самата игра.

 

Правила
BBG рейтинг9/10

Давам 9 само заради една причина. Опита за превод на български. Съвет – не разчитайте на българските правила. Прочете английските. Предполагам няма да имате проблем, тъй като ако сте фен на настолните игри, вече знаете, че на игрите на български са доста ограничени. В комплекта на играта се включва малка притурка към книжката с правила – „български правила”. Смешното обаче е, че правилата са преведени само до средата на оригиналната книжка…Защо? До там е стигнал бюджета или се очаква от нас да налучкаме останалото. Или може би пък само аз да съм получил такъв вариант, а някъде другаде в България някой е получил втората част на моите правила…Иначе книжката на английски е добра и почти ясна. Повече от два пъти едва ли има нужда да се чете.

Компоненти
BBG рейтинг 8IMAG0120

В играта съществуват около 400 фигурки. Заселници, капитани, войници, мисионери и търговци от 5 различни цвята за 5 различни играча. Фигурките са достатъчно детайлни, въпреки че понякога се бъркат заселниците с търговците. Както в повечето игри, можете да си боядисате фигурките. Аз не съм го направил, защото нямам времето и уменията, но ако вие имате – препоръчвам!

Колкото за останалите – сградите можеше да бъдат по-добре нарисувани, защото сякаш се обръща повече внимание на текста под тях, отколко на самите сгради. И ако ме питате как изглеждаше определена сграда или дори как се казва…едва ли бих могъл да ви кажа.

Ресурсите обаче са друго нещо. Оцветени и много ясни. Няма как да сбъркаш кафе с какао.
Монетите са от пластмаса, но изключително детайлни.

Корабите…това може би са най-добрите компоненти. Дори всеки път когато играем с приятелката ми, тя се старае да се сдобие с колко се може повече, не заради стойността и функцията им, а само заради тях самите. Разкошни са.

Геймплей
BBG рейтинг 7/10

IMAG0106Най-голямото предимство на играта е, че е изключително лесна за разбиране. Можете да научите всеки за не повече от 15 минути. И гарантирам – това че сте играли десетки пъти повече от другите почти няма да ви даде предимство пред новите играчи. Ходовете са бързи, но стратегически и няма непоправими грешки. Фактът, че играчите се движат по рамките на дъската с победните точки само в края на всяка епоха допринася за сигурност в играчите. Никога не знаеш дали си първи или последен в момента, така че винаги се бориш до край.
Играта е добра както с двама, така и с пет играча.
Когато играете с двама обаче липсва интерактивност между двамата, защото почти е сигурно, че битки за територии няма да има.

Когато сте с пет пък няма да има място за петия играч в полетата със задачи. А това вкарва нов слой стратегия!
Има няколко неща, които правят впечатление и накланят оценката надолу.

Първо – битките и войните са почти излишна част от играта. Това допринася по-скоро за настроение и усещане в темата, от колкото до ефективност. Винаги е по-добре да използваш войниците си за разкриване на нови територии, от колкото за войни. Освен това съществуват сгради, с които да местиш войниците си на съседни територии. От както имам играта, тази сграда сме я купили единствено веднъж и то от човек, който играеше за пръв път играта.

Второ – ресурсите. Играта някак те задължава всеки ход да се бориш за ресурс. Уж имаш избор, но не е точно така. Защото ресурсите са най-важната част от играта. С тях печелиш жълтици, с тях печелиш победни точки.

Трето – жълтиците. Има много случаи, в които може да имаш жълтици в излишък. Имаш много повече от всички. И смятам, че след целия труд, с който си ги сдобил все пак трябва да има някаква награда в края играта. Уви не. А сградата, която ти дава 1 точка на всеки пет жълтици не си заслужава. Виж ако бяха по 2 или 3 точки…

Разнообразие
BBG рейтинг – 8/10

Случайността в тегленето на сгради ресурси може да изглежда малка, но това дава IMAG0123изключително разнообразие всеки път когато трябва да оформяме стратегията си.

Освен това –рискът всеки път когато нападаш нова земя също дава своя отпечатък върху развитието на играта. Тук най-силно се проявява разликата в стила на игра на играчите. Дали ще нападнеш с максималния брой войници и заселници, с които разполагаш и да не рискуваш. Или ще се пробваш с минималния…А може и изобщо да не нападаш нови територии, а само да крадеш…Различни играчи, различни тактики.

ФИНАЛНИ ДУМИ
Победата в Age of empires 3 носи задоволство, което малко игри носят. Наистина усещаш, че светът е твой. Особено когато си победил с малка разлика. Перфектно балансирана и сякаш винаги играчите се движат плътно един до друг…до самият край.
Според мен играта е подценена, може би защото не е произведена от големите компании. Смятам, че Age of empires е добър избор за българските играчи на настолни игри, защото това е едно от най-добрите борд предложения, които можете да намерите на българския пазар.

Продължения:

Builder expansion
В това удължение на играта се вкарва нова единица – строител. Когато изпратиш строителя в Новата земя, той директно носи 1 победна точка на играча.
Освен това се вкарват и компоненти за шести играч. На самата дъска може да се види, че това удължение е предвидено, защото има място за шести играч. Но това е редовна маркетинг стратегия на компаниите, което мен лично не ме дразни.
Най-голямото допълнение към играта обаче е специалните умения. Точно така, вече няма да играем само с цветове, а с раси и специални умения. Нямам търпение да се сдобия с това удължение, защото със сигурност това ще влее свежест в така или иначе страхотната игра.

Съвети и стратегия
Вече споменах, че войните са почти излишни, но ако все пак решите да рискувате или просто искате да пробвате нещо различно със стратегия на битки ви препоръчвам да започнете от самото начало. Сгради за войници(ако имате късмет) и сгради за мисионери. Мисионерите ще ви трябват повече от заселниците, защото заемат по-малко място от няколко заселника на таблото с пренасяне в новия свят. Каквото и да правите обаче с тази тактика – препоръчвам ви да НЕ завземате нови територии, а само да изпращате войници в новия свят. Минусът на тази тактика обаче е, че войната ще е очевидна от първия път, в който пратите войник в новата територия.

Винаги пръв!
Това е монополна тактика, която е изпробвана веднъж в моята компания, но преработи перфектно. Тя е проста и ясна. Гледаш винаги да си пръв в таблото с класиране и винаги вземаш пръв това, което ти трябва. Проблемът в тази тактика е късметът. Разчиташ изцяло на правилните сгради и правилните ресурси. Друг проблем е, че не можеш да разчиташ на кораби. Защото както се знае, при битката за кораби, последният почти винаги печели. Разбира се, тази тактика върви най-добре при 4+ играчи, защото ако играчите са по-малко изборът при сгради и ресурси ще бъде така или иначе голям. Тогава монополът няма да работи.

Това са две отличителни тактики. Разбира се има още десетки. Ако имате някоя особено добра и интересна тактика, можете да споделите.

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Не се подлъгвайте по заглавието. Тази игра няма почти нищо общо с компютърната игра. Въпреки това, не е за изпускане.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. Лошото е, че играта е неоткриваема в БГ 🙁

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers