четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Feudum – Всички разширения
Feudum – Всички разширения

Feudum – Всички разширения

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Всеки, който притежава Big Box версията на играта ще получи всички разширения, но ако имате нормалното издание… можете да си ги поръчате от нашия партньор – Pikko Games.

Ще ги разгледам поотделно и тъй като няма много смисъл да се правят заключения в подобен тип статия, нека го кажем от сега – Да, някои от разширенията са страхотни, но си мисля, че цената е твърде висока за количеството, което получавате. Качеството… това вече вашата солидарна душа ще реши колко си заслужава.

Вятърни мелници и катапулти

Това разширение добавя… вятърни мелници и катапулти. Това са плочки, които заменят някои от тези в епохите, като вкарват две основни механики. Катапултите помагат в битките, като шляпат от далеч, ако ги сложите като пейзаж, а мелниците дърпат ресурси от картата – тоест от фермите по борда, което може да е доста брутално в някои случаи. Честно казано, нищо не ви пречи да използвате винаги тези плочки, тъй като не добавят нещо особено. Това, което би могло да ви привлече в това разширение е супер луксозната фигурка на вятърна мелница, която служи единствено за красота, но е изработена толкова добре, че дори перките се въртят. Нейните. Не вашите. 

Другото нещо, което вкарва това разширение е компоненти за шести играч, но предпочитам да си вадя ноктите един по един с лъжица и да си изкопая тъпанчетата на ушите преди да играя Feudum с 6 човека.

Тюлени и русалки

Това разширение има за цел да мотивира играчите да се движат повече в западната част на картата, където е трудно да се движиш, ако нямаш кораб, подводница или дирижабъл. Забелязвам, че там обикновено някой се усамотява и си фарми точки. Това разширение акцентира върху този район като добавя ново чудовище – Русалка. Тя работи по същия начин като Бехемота и Морския дракон, но нея не можете да я спечелите с влияние. Из морето са пръснати различни токъни с лицето надолу и ако изтеглите правилния токън можете да спечелите Русалката, но ако не – ще ви се случат гадости.

И… това е разширението. Е, разбира се, както всички други разширения, то пристига с няколко карти мисии, но няма смисъл да говорим за тях.

Аз не съм безумно впечатлен от това разширение, защото вкарва случайност в една тежка стратегическа игра и това може да доведе до кофти фрустрация и обръщане на масата. Добре, че моята е тежка.

Катерици и иглолистни растения

Освен с най-оригиналното име на разширение, което някога съм срещал, експанжънът ме удиви с нещо, което не съм срещал никъде другаде. Това разширение има само една цел – да направи играта поносима за далтонистите.

Ако решите да използвате разширението, вие сменяте иначе жълтата храна (кубчета) с розова. Розовата храна всъщност са… катерици. Да. Усещам, че Борисовата градина във Feudum ще е дори по-посещавана.

Освен катеричките, разширението пристига с иглолистни дървета – в малък и голям размер и в няколко цвята. Тези дървета обозначават местата, където се появява ресурса дърво (кафявите кубчета). По този начин се избягват проблемите с кафявия и жълтия цвят.

Честно казано, дори и да нямате проблем с цветовете, иглолистните дървета създават страхотен пейзаж. Не знам дали си струват парите, но все пак са яки.

Алтер Его

Това е любимото ми разширение. Цялото разширение са всъщност комплект от 11 карти за всеки играч, които имат за цел да дадат алтернативен вариант за всяка карта от стартовото ви тесте. В началото на играта вие можете да си изберете които искате карти от двата варианта, като разликата се състои не в базовото действие, а в бонуса, който дават картите. Играл съм вече с различни карти и наистина се усещат по различен начин и дават друга насока, макар и да не изглеждат небалансирани. С други думи, ако можете да си купите само едно разширение, сто процента ви препоръчвам това.

Ако някое от тези разширения ви кефи, мене ще ме кефи да изкефите и сайта на нашите партньори от Pikko Games и да си поръчате от тях разширенийце или две.

Поръчай: Разширения на Feudum

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers