неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Robit Riddle – странен хибрит, но?
Robit Riddle – странен хибрит, но?

Robit Riddle – странен хибрит, но?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Хората от моето поколение за израснали с книгите-игри. Мисля, че те най-много ще оценят Robit Riddle. Ще го оценят най-вече от гледна точка на това, че книгите-игри бяха фурор, именно защото бяхме деца и можехме да гледаме с розовите очила това, всъщност изпълнено с доста пробойни, хоби .

Robit Riddle е насочена към най-новото поколение геймъри, защото освен, че е книга-игра, тя използва тема, механики и арт, подходящи за 7-8 годишните. Разбира се, това е игра на английски и ако вашето дете не е усвоило добре английския (което вече е рядкост), вие бихте могли да помогнете с четенето.

Robit Riddle е смесица между книга-игра и игра за разказване на истории, като първото е основната механика за придвижване напред, а второто – за справяне с трудностите.

Историята е сладка. Играчите са роботи в свят на роботи, но не какъв да е свят. Това е вселена, в която всеки робот има домашен любимец робот, с който е тясно свързан душевно. Може да се каже, че домашните любимци на роботите са нещо като техните деца.

Затова разбирате колко е голям залога на играта щом историята започва с това, че изведнъж всички домашни любимци изчезват.

Играта пристига с три книжки с истории, като всяка книжка е свързана с мистерията на изчезването. Вие ще претърсвате целия свят, докато се сблъсквате със сърдити роботи, привличате добри роботи и ще ви се случват всякакви изненадващи приключения. Е, няма да ви се обърне всичко от невероятни обрати, но все пак това е детска игра.

Самата книга-игра е приятна и би ви отвела до най-различни интересни приключения, но… НО! Има едно голямо НО! Играта често ще ви завихри в цикъл. Ще обикаляте едни и същи места, ще правите едни и същи избори – и то в едно и също разиграване. Понякога така ще се овъртолите, че с болка ще търсите края.

С други думи – понякога играта ми е свършвала за 5 минути, а друг път за 1 час. Това зависи основно от изборите и от шанса.

Във всеки случай обаче, стилът на писане е приятен, простичък и действен – нещо, което ще се хареса на децата.

Механиките на играта се въртят около зарове и разказване на истории. Заровете решават сблъсъците, но ако не ви достигат нужните успехи по тях, можете да започнете да разказвате истории, което би ви помогнало.

Единственото условие е да ползвате уменията на персонажите си в историята. С други думи – ако персонажът ви е свръх интелигентен, вие трябва да разкажете как със своя акъл успява да се справи с пречката. След това обаче няма да можете да ползвате това умение, но ще сте се справили с предизвикателството.

Няма проблеми обаче. По пътя си ще вземате още умения, които да ви помагат в разказването на историите.

Каквото и да правите обаче, няма да загубите. Всичко в правилата е толкова през пръсти, че можете да си ги завъртите както искате. Това оне трябва да ви притеснява, особено за целите на играта.

Заключение

Robit Riddle е детско преживяване, което се сервира най-добре с родител. Децата обичат историите и дори само да им пресъздавате света на тези сладки роботи би било разкошно. Като вкарате обаче и възможност за развихряне на въображението, вие си имате страхотен образователен инструмент.

Ако си търсите нещо семейно, за вашите гейм вечери, не съм сигурен, че това би бил най-добрият избор. Аз бих използвал Robit Riddle предимно за удоволствие на децата си и за провокация на тяхната мисъл. Разбира се, моите са все още малки, за да схванат напълно идеята за целенасочен сторителинг, но гарантирам, че 7-8 годишните биха се справили прекрасно. С други думи – да, Robbit Riddle е странен хибрид, но за аудиторията си работи ултра.

ПЛЮСОВЕ:

  • Сладка тема
  • Сладък арт
  • Сладък геймплей

МИНУСИ:

  • Тясна аудитория
  • Понякога циклите в кръг

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers