понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Root: The Riverfolk Expansion – Танцуващите с бобри
Root: The Riverfolk Expansion – Танцуващите с бобри

Root: The Riverfolk Expansion – Танцуващите с бобри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тук няма да говоря за базовата игра, тъй като вече съм го правил. Ако все пак не сте прочели какво мисля за Root, предпочитам ви да започнете от там.

Riverfolk добавя две неща. Нови фракции и… холдъри за карти. Да. Холдъри за карти. И то от солидно дърво. За пръв път виждам някой да добавя холдъри за карти в игра, в която държите само няколко карти в ръка. Според мен нямаше нужда от такива. Но хей – Luxor определено имаше нужда, така че знам къде ще отидат. Stretch Goals, предполагам.

Понеже вече има нови роли, можете да разцъкате Root със седем геймъри мазохисти и ако си го причинявате, вече дори има и втори борд за вагабонтин. Дъската е идентична с оригиналната, като геймплеят е същия, но в бонус към нея има още 3 карти с вагабонти, които, както знаете, определят начина ви на игра.

В кутията ще откриете и вариант за соло игра. Лично аз никога не съм бил фен на сложните соло игри, така че не съм го пробвал и няма да коментирам. Просто знайте, че имате такъв.

И тъй като сме започнали с модовете – можете дори да цъкате коооперативно срещу котките, което напълно променя стила ви на игра.

Всички тези добавки са готини, но това, за което бихте искали да си вземете разширението са двете нови фракции – религиозните фанатици – The Lizard Cult и търговците на черно – The Riverfolk Company.

The Lizard Cult е може би най-трудната фракция за игра. И под най-трудна, имам предвид – най-зависима от играта на останалите. Всичките функции на гущерите се определят от картите, които се изиграват всеки ход, защото вида карта, която се играе най-често задава възможностите на фракцията за хода.

Не казвам, че е невъзможно да се печели. Напротив, има механики, които й позволяват да трупат безумни точки. И няма значение дали сте нов в играта или хардкор геймър. Ако на масата някой не знае къде се намира (а в Root това често се случва), то гущерите може да страдат или твърде много да печелят от това.

Тематиката на тази фракция е дълбока, както при всички останали – гущерите искат да промиват мозъци и да обръщар животни към тяхната секта. Колкото повече последователи имат, толкова по-силни стават.

Най-доброто нещо в разширението обаче не случайно се използва като име за разширението – The Riverfolk.

Тази фракция изглежда изключително естествено добавена в играта и ако тя е в игра, вече ще можете да използвате реките на картата, които до този момент бяха само илюстрации.

Riverfolk Company също, както гущерите, зависят от другите играчи, но по съвсем друг начин.

Тази фракция представлява съвкупност от огромно количество малки сладки бобри търговци, които вероятно всички ще мразят на масата до края на играта. И ще ги мразят не защото правят тайни мръсни сделки, а просто защото ще имат нужда от тях.

Бобрите (или видри, така и не разбрах…) имат способността да предлагат всякакви благинки на играчите – карти, пропуск по реката и дори войници. Те сами определят цената на всичко, а тя се плаща в единици. В повечето случаи останалите ще имат излишни единици за плащане, та защо да не ги дадат, особено, когато тези единици ще се върнат обратно след ход-два.

Ще кажете – може просто никой да не търгува с тях. Да, в този случай бобрите ще потънат назад. Което означава, че тази роля трябва да се дава на най-дипломатичните от вас. Тези, които обичат гласа си най-много. Причината е, че бобрите трябва да следят какво се случва и да предлагат перфектните неща в перфектния момент.

НО! Дори само един играч да започне да търгува с тях, става трудно другите да не го последват. Просто защото сделките са толквоа изгодни, че търгуващите с бобри (Това звучи като добро заглавие на екзистенциален европейски филм) ще са по-напред от останалите.

И понеже Бобрите са чисти търговци, те рядко ще влизат в сблъсъци. Но не трябва да ги подценявате, защото те бавно-бавно издигат своята империя не просто от горски молове, но и от единици. Бобрите разполагат с огромна армия, която може да бъде наемана. Но ако ги не се занимавате с иначе миролюбивите бобърчета, в един момент те могат да се обърнат срещу вас и да изнесат всички за един-два хода. При тях всичко е тайминг и опортюнизъм.

Играта с тях леко напомня усещането на играта с вагабонта и може да се каже, че двете фракции са врагове, защото бобрите не могат да търгуват с тях ефективно. НО! Вагабонтът може да се съюзи с тях и да им дава карти, които бобрите да продават на трета страна. И така малко по малко да се изгради система от врътки на черния пазар, които са твърде неустоими за всички околко масата.

Заключение

The Riverfolk Expansion не е нещо, за което да се замисляте, ако харесвате Root. Това си е задължително разширение. Имате ли нужда от него? Не. Бихте ли се изкефили да го имате? О, да!

Двете нови фракции влизат „абсолютно натурално“ в геймплея и можете да ги използвате с всякакви комбинации.

Можете да играете соло, че дори и кооперативно вече. Има нови вагабонти и даже холдъри за карти.

Ако обаче не сте играли Root и се чудите дали да не вземете и двете неща наведнъж ви препоръчвам все пак първо да пробвате базовата игра. Тя е достатъчно специфична, че или да се влюбите в нея или да я намразите.

Можете да откриете това разширение на стандартното място – в магазина нашите партньори от Time2Play.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers