четвъртък, септември 23, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Luxor – Снегът ни изненада
Luxor – Снегът ни изненада

Luxor – Снегът ни изненада

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Всяка година сред номинираните за семейна игра на годината стои срамежливо онази игра, за която никой никога не е чувал, защото още не е излязла на пазара или поне няма широко разпространение извън Германия. Тази година, Queen Games внесоха своето предложение за неизвестната игра, за която никой не е изненадан, че е изненадан от номинацията.

Общо взето, положението е „снегът ни изненада“. Всяка година е едно и също и винаги се правим на шокирани.

В никакъв случай, това стереотипизиране на най-престижния конкурс за настолни игри в света не означава, че Luxor е глупава игра. Просто… не виждам как се вписва в категорията за най-достъпна семейна игра, където гордо стои Azul.

Щом отворите играта, така популярният модерен филмов винтидж дух на 80-те ще ви лъхне от компонентите. Визията на играта е колкото чудесно функционална, толкова абстрактна и леко грозновата.

В никакъв случай не е чак грозна, но винтиджа тук е по-скоро нафталинен, отколкото стилен. За „готиността“ на компонентите все пак помага тяхната големина и дебелина. В кутията получавате огромна дъска и купища дебели и големи плочки.

Тук целта ви е да събирате точки, като точките идват от много ограничени места. Опитвате се да събирате плочки с точки и комплекти от съответните плочки. Има и няколко други токъни, които дават точки, но най-вече ще печелите от позицията, на която в края на играта се намират вашите археолози.

В Luxor вие управлявате група археолози, които се опитват колкото се може по-бързо да стигнат центъра на пирамида, където се крият най-големите съкровища, но не искате и твърде много да бързате, защото ще подминете готините артефакти и скрити благинки, които се чопват пътьом.

Въпреки всичко, това е доста абстрактна игра и колкото повече се опитвате да й придадете тематичност, толкова повече кученца ще спрат да бъдат гушкани в другия край на света. Не бъдете гадняри.

В началото на играта започвате с двама изледователя, като колкото по-дълбоко влизате в храма… пирамидата… каквото и да е, толкова повече хора ще добавяте към екипа си.

Целта ви е да спирате на определени места из храма с определена бройка от вашите хора в конкретно време, за да можете да измъквате нещо под краката си. Трябва да внимавате какво правят другите обаче, защото това може и да е приятелска семейна игра, но има доста отмъкване под носа и прецакване на ходовете на другите. Хубавото е, че хейтът тук не е преднамерен, а скофтянето на настроението на другите го правите само, защото вас нещо ви устройва, а не защото искате просто да им е гадно на останалите.

Тук движението е основния ресурс, който трябва да управлявате с прецизна точност. Всеки играч има ръка от пет карти, като по време на хода си играе една от картите, а в края на хода си запълва ръката до пет.

Аз използвам стендовете за карти от Ticket to Ride: Asia

Само че! Картите в ръката ви никога не се разместват. Вместо това, вие играете най-крайната лява или най-крайната дясна. Като допълвате, допълвате в средата. С други думи, вие ясно можете да видите следващите си няколко хода и е добре да ги планирате оптимизирано.

Ето и още една врътка. Щом някой вземе плочка по картата, това място може да се окаже изведнъж дупка и да не се брои, когато смятате движението си. А вие винаги трябва да се придвижите точно толкова, колкото ви показва картата.

Има още доста малки правила, които ако ви ги обясня, може играта да ви звучи по-сложна, отколкото е, затова нека я оставя в категорията номинация за Spiel de Jahres и да не ви плаша толкова, колкото вероятно книжката с правила ще ви уплаши. А тя ще го направи – написана е по-отвратителен начин и е подредена безобразно. Определено няма да направи първото ви изиграване приятелско.

Комплекти

Заключение

Аз харесвам Luxor и смятам да си я запазя за известно време. Основната причина се крие в това, че играта ми влезе под кожата. Всяко следващо изиграване се откриват нови тактически възможности, а случайното разпределение на плочките дава разнообразие, с което дори и Azul не може да се похвали.

Не мисля, че Luxor е подходяща за номинация за семейна игра на годината, най-вече заради малко по-дълбокия и изненадващо математически начин на игра, но с повечко убеждаване и кротки и обрани похвали за тяхната интелигентност, може и да се пробвате да играете с негеймъри. .

Трябва само да имате предвид, че играта има склонност да ви поставя в ситуация, в която да режете вашите приятели на светофарите. Да, гадно е, но не е незаконно… горе-долу.

ПЛЮСОВЕ:

  • Задоволяващо големи и функционални компоненти
  • Лесни правила
  • Тактически и стратегически решения
  • Огромно разнообразие

МИНУСИ:

  • Артът е осемдесетарски, в лошия смисъл
  • Продължава маалко по-дълго, отколкото би трябвало
  • Книжката с правила не ме харесва

Ако ви кефи как звучи, кливайте на бутона отдолу и действайте.

Купи: Luxor

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*