неделя, юни 23, 2024
Любимите ни сложни игри

Любимите ни сложни игри

Голям интерес имаше към „Сложни игри“. Ние, като себеуважаващи се геймъри, също играем тежки и сложни игри. Намираме игрите за сложни, ако имат много правила и изискват сложно и комплексно мислене. Това са игри, които рядко играем, защото не са просто игри, а цялостно и запаметяващо преживяване. Когато избираме с кого да ги играем, ние винаги предупреждаваме хората, че се захващат с нещо сериозно. Точно така, това са сериозни игри, които изискват вашата ангажираност. Не се плашете, де – все пак това са игри. Ще се забавлявате, ако ги опитате!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Virgin Queen

Да започнем така, най-сложната игра, която съм играл е Mage Knight, няма спор. Играл съм я няколко пъти и все още не знам какво правя. За разлика от Mage Knight обаче, аз обичам Virgin Queen на GMT Games. Това е страхотна, дълбока и тематична игра. Разликата в сложността от Mage Knight идва от там, че играта на GMT е изпълнена с малки изключенийца и детайлни правила, които няма как да пропуснеш. Преди да играем играта, четох правилата две седмици. Те са около 45 страници с тънък шрифт, в две колонки и почти без картинки. Трябваше да се подготвя здраво, защото играта трае 8 часа. Ако човек издържи тези неща и намери още 5 човека ще си изкара не просто страхотно, а ще запомни тези 8 часа не като игра, а като преживяване. Virgin Queen е… страхотна! За подробности можете да прочетете ревюто ми.

Ревю на Virgin Queen:Ревю


Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

A Game of Thrones: The Board Game 

A Game of Thrones: The Board Game е игра, в която сложните стратегии се преплитат много добре с човешките емоции (сърдене, караници и подобни) и точно това е причината много да харесвам играта. Много лесно можеш да разбереш до къде стига лимитът на търпимост на даден човек, колко агресивен и лаком може да бъде. Като добавим и стремежа за победа, за човек става още по-трудно да прикрие истинската си същност и да се покаже какво животно е. Няма да е никак лесно обаче да спечелите – стратегиите в играта са много и може да се каже, че няма грешна такава. Бойни карти с умения, тайни действия и залози, много бързо сформиращи се и разрушаващи се съюзи. Aко имате търпение и здрави нерви, Game of Thrones ще ви омае със своята мистериозност и богатство на възможности. Колкото до сложността, просто вземете правилата и ги прочетете. Ще видите за какво говоря – много малко хора (за съжаление) успяват да обикнат играта поради агресивния й характер и най-вече сложността. GOT е доста богата на правила, да не говорим какви комбинации можете да правите с тях – нещо от сорта на „Нападам тук, после опожарявам там, после нападам ей там с помощта на тези войски и ползвам ефекта на героя, с когото нападам, за да нападна пак.“ Това е страхотна военна игра, но само ако се осмелите да я играете!

Ревю на A Game of Thrones: The Board Game:Ревю


Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва: 

Heroes of Might and Magic

Heroes of Might and Magic е тематична игра направена по известната поредица PC игри, която добре пресъздава механиките и атмосферата на вдъхновителката си. Това е и причината за сложността на играта. В нея играчът ще трябва да планира няколко неща едновременно – какво да построи в замъка си, какво да вземе по картата и кога, дали въобще да събира ресурси, кога да си купи допълнително войска и така нататък. Като това са само базисни решения, които се срещат във всяка игра. Понякога ще трябва да планирате защитата на фланговете си и в същото време да планирате евентуална атака срещу друг играч.

Ако случайно прочетеното до сега вместо да ви изплаши ви е развълнувало, то може да научите повече за играта от ревюто ми:Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Kanban: Automotive Revolution

Kanban: Automotive Revolution е сложна. Само като погледнеш игралната дъска може да те заболи главата. Отне ми 3 дни, за да се ориентирам в правилата (правилата са описани тематично, но и не много интуитивно). По време на първата игра пак имаше доста въпроси и изяснявания. Обясняването на правилата отне към 1 час.
 Обикновено избягвам по-дълги от 2 часа игри по ред причини, но Канбан ми хареса толкова, че при всяка отдала се възможност (което е доста трудно и рядко) бих я играл. Едната част от играта е производство на автомобили, което включва разработване на дизайн за тях, набавяне на части, подобряване на различните части (шаси, двигател, спирачки, трансмисия) и изработване на коли. Едва ли са много хората, на които не би им било интересно това.
Kanban съчетава няколко интересни мини-игри в добре направена платформа. Основата на всички мини-игри е worker placement – поставяш само 1 работник, който работи няколко смени в съответния департамент. Интересно е, че въпреки многото правила, след като се осъзнаят (което обикновено става след средата на първата игра), играта върви доста плавно. Това е признак на отлична игра и я прави моя избор за препоръка за любима сложна игра.

Може да закупите играта от:BoardGames.bg


Николай Апостолов ‘BigBoxDicer’ препоръчва:

Star Craft: The Board Game

Star Craft: The Board Game е страхотен пример за това как трябва да се правят настолни игри по електронни такива. Играта е доста сложна, дори и самият сетъп отнема немалко минути, но пък наистина те пренася в света на Starcraft. Миниатюрите и артът сафантастични, което те стимулира да инвестираш нужното време за научаване на правилата. И все пак, ако си фен на компютърната игра, то няма да съжаляваш ни най-малко за няколкочасовото разучаване и играене на Star Craft: The Board Game!


Иван Иванов ‘BigBoxWolfyy’ препоръчва:

Terra Mystica

Приказни същества тераформират приказна страна, за да живеят в мирно съседство… Да, но само на пръв поглед. Terra Mystica ще ви хвърли в една безмислостна борба за територия.

Сложността започва още от избора на раса. Вариантите са много и всеки един от тях идва с множество специални умения и ограничения. По време на хода си играчите се редуват да изпълняват действия, докато не пасуват всички. Част от тези действия са споделени между тях и могат да се използват само веднъж, което води до много сериозно планиране. И за капак на всичко, в момента, в който пасуваш имаш избор да спечелиш допълнително умение за следващия ход. Това понякога ще ви кара да пасувате по-рано, понеже изборът на умения е ограничен. Въпреки, че правилата са много достъпни, това огромно разнообразие прави играта стратегическо предизвикателство. Terra Mystica определено може да докара до състояние на analysis paralysis.
Друго бижу в механиките на играта е иновативната Power ресурна система. Тук нещата не се свеждат до простото: „Давам X злато и си купувам нещото Y“, a всеки играч изгражда различен по „скорост“ ресурсен енджин (двигател), който допада на стила и стратегията му.
Ако търсите игра на конфронтация с огромна преиграваемост и трудни (но наистина важни) решения, Terra Mystica е прекрасен избор.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Това бяха нашите предложения за любими сложни игри, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Камен Цветанов

Казвам се Камен, програмист съм по професия и геймър по душа. През свободното си време се занимавам с най-различни занимания, преобладаващо играя футбол и свиря на китара, но напоследък настолните игри изместват всичко останало лека-полека. От една година те са ми най-силното хоби, като от известно време организирам хора за игри в Студентски град и си прекарваме весело заедно. Обичам да играя както с близки приятели и познати, така и с непознати, важното е да е весело и все пак… нека най-добрият победи!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers