вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Era of Tribes – Амбициозно бижу
Era of Tribes – Амбициозно бижу

Era of Tribes – Амбициозно бижу

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Цивилизационните игри не се срещат на всяка пряка, понеже този жанр е амбициозен и повечето опити се размазват с гръм и трясък на земята. Разбира се, има успешни заглавия, които малко или много почесват тази нужда. Сред най-известните (и мои фаворити) са Sid Meier’s Civilization и Clash of Cultures. Тази година успях да пробвам и една страхотна нова, все още неизлязла, игра – Monumental (въпреки че от трите – тук най-слабо се усеща цивилизационната тема).

Era of Tribes се захваща с нелеката задача да смеси вълнуващата и динамична тема за изграждане на цивилизации с евро механики, с които най-често се идентифицират сухи икономически игри с малко тема и повече сметки.

В Era of Tribes мин-максването не е кът, но играта успява да намести тематичност, която трудно се открива в иначе стандартните „европейски“ стил игри.

Не ме разбирайте погрешно. Щом отворите кутията ще започнете да плувате в десетки кубчета, пулчета и дървени мийпъли. Отново ще движите тракове и ще събирате точки. Но! Нетипично за този тип игри – битките се определят със зарове, а в играта има сериозно количество дипломация, изискваща социални умения.

Era of Tribes е успешен кикстартър проект от стартиращата компания Black Beacon Games и Arne Lorenz, който за пръв път стъпва на настолната сцена.

За съжаление, в тази игра се наблюдават типичните проблеми на новите компании – от визуалния дизайн има какво да се желае, иконографията е далеч от интуитивна, а книжката с правила не е на нивото, с което ние, разглезените геймъри, сме свикнали.

Лично аз открих огромната дъска (карта на Европа) с отличен арт, но някои от компанията съвсем не я одобриха. Виждате какво представлява от снимките, вие сами можете да прецените.

И понеже присъстват гореспоменатите проблеми, първата ни игра беше пълен ад – постоянно ровене на правила, бъркане на хиляди неща и неясноти в геймплея.

Добре, че бях настоятелен и играх играта след това още няколко пъти с различна бройка играчи, за да осъзная всъщност колко елегантна може да бъде Era of Tribes като за тежка и дълга стратегическа игра.

Тук всеки играч влиза в обувките на една от десет различни класически исторически цивилизации, развиващи се в древна Европа – от Рим и Германия до Викинги и Славяни. Всяка цивилизация има различни умения и тук-там промени в общите правила, важащи специално за тях. Досега не сме открили небалансирани цивилизации, въпреки че някои умения могат да бъдат доста ситуационни, зависещи от разположението на другите играчи.

Подреждането на играта отнема време, но това е част от самия геймплей. Без да навлизам в подробности, със стратегически избор, всеки играч си хваща определена фракция и определени цели, а след това на мястото на всички останали фракции, които не са в игра се слагат токъни с варвари, които носят бонуси, ако ги победите.

Има два основни начина на игра – можете да играете на напълно открита карта, което ще ви даде доста свобода, но малко взаимодействие и възможности за дипломация, което е неотменна част от играта. Другият вариант е да отрежете картата по специфичен начин, който е описан в книжката. Лично аз предпочитам по-стегнатия вариант с отрязаната карта. Дори си поръчах разширението с модулната карта, което напълно променя принципа на игра и Era of Tribes се превръща в 4х игра. Все още не мога да говоря за това, защото разширението не е тук.

Може би най-силният белег на смесения характер между американски и европейски стил е печеленето с точки, но стигането до края на играта с типичен американски модел (наподобяващ игри като Inis).

В Era of Tribes има шест различни начина, по които може играта да свърши.

 • Стигане до определен брой точки

 • Достигане на трака с точки с трака за битка (който се движи в обратен ред). Тази система сме я виждали в Raja of the Ganges.

 • Контролиране на определен брой територии

 • Изобретяването на определен брой технологии

 • Достигане до последната епоха

 • Изнасянето на един играч от играта

При нормалната игра, един играч трябва да постигне само едно от тези шест неща, за да приключи играта и да се броят точки. При ЕПИЧНАТА игра, един играч трябва да постигне 4 от тези неща едновременно, което е СКАНДАЛНО! Геймплеят би се проточил до към 6 часа…. и въпреки това аз бих се хвърлил на подобно нещо, ако има навити.

В играта има тонове правила, което е типично за подобен тип игри. И за да не навлизам в подробности, мога да направя следната аналогия. Era of Tribes е Through the Ages, ако в TTA имаше постоявяне на работници и движение по карта.

Тук всеки играч има собствено табло с различни действия, които може да активира, ако си поставя работниците върху тях. Можете да се сдобивата с още работници, а също така можете да давате модификатори на самите действия чрез технологиите, които ще развивате по време на игра. Освен това, от картата в средата на масата ще събирате „луксозни стоки“, които се ползват за бууст на почти всички важни действия в играта.

Иконографията по бордовете ви не е особено ясна, но най-големият й проблем е, че не е пълна. Оказа се, че има още купища неща, които можете да правите и тези неща са описани само в книжката.

Приликата с TTA идва от това, че трябва да менажирате отлично най-важния ресурс в играта – морала. Моралът тук ви дава точки и пари, но… което ще е по-често… ще ви ограничава в действията и ще ви взема от точките, ако не се справяте с него. Тази механика наподобява управлението на корупцията и щастието в ТТА.

Основните действия обаче ще се развиват на огромната карта на Европа. Там ще наемате войски, кораби, ще завземате територии, ще събирате ресурси, бонуси, коне, оръжия, ще се биете един с друг, ще се съюзявате и като цяло ще си правите куп неприятни неща, които не са подходящи за коледните празници.

Един от елементите, който ми направи силно впечатление е, че можете да бъдете агресивни с дипломацията. Можете изобщо да не се биете, но действате като един типичен политик – да бъдете неприятен, само защото имате пари и защото се занимавате с дипломатични схеми. Ако имате нужните ресурси, можете да откупувате териториите на другите играчи и дори насила да влизате в съюз с тях.

Ако обаче сте фенове на битките, Era of Tribes предлага нова система, която е изчистена, дава вълнение, заради случайността си, но все пак набляга на контрола и ако инвестирате във военните си действия, все пак не е лесно да изгубите.

В играта има само два зара. Всеки зар има шест страни.

 • Нападение (единият зар има две такива страни)

 • Защита (другият зар има две такива страни)

 • Сила

 • Механика

 • Морал

Всеки играч брои единиците в битката. Който има повече (+разни бонуси) печели страната „Сила“. Който е по-напред в технологията „Механика“, печели страната „Механика“. Който има повече морал, печели страната „Морал“.

Двата зара се хвърлят и се гледат страните. За всяка спечелена страна от единия играч се нанасят толкова щети на другата страна. След това битката продължава, докато остане само един на в територията.

Когато печелите битки се движите по специален трак, който на всичкото отгоре ви дава и бонуси.

За съжаление, ако превземате територия на друг играч, местните няма да са доволни и ще загубите морал. Ако създадете колония (ако е отцепена от останалите ви) ще загубите морал. Ако пък завземете град, ще загубите три морал. Ако биете варвари, не губите морал, защото „освобождавате“ местните от лошото влияние. 

Градовете в играта са изключително важни, защото ви дават редица бонуси, най-вече свързани с пари от такси. Но… както вече се досещате – и от таксите ви пада морала.

Още една оригинална и типична евро част от играта е развиването на технологии. На картата ще видите шестоъгълен трак, като вие имате няколко пулчета, които се движат навътре към центъра. Колкото по-навътре отивате, толкова по-добри и счупени бонуси получавате… но и толкова по-скъпо става всичко. Ето и връткатавата евро мозъчна част. Ако развивате само един клон на технологиите, то всичко ще бъде доста скъпо. Ако обаче развивате съседни клонове (тук можете да прескачете и клон в клон по определени пътища), то и двата клона ще ви бъдат по евтини. ОСВЕН ТОВА! Ако сте първите, които развиват определена техонология – тя ще ви бъде по-скъпа, но пък това ще ви донесе бонус точки.

Има още редица механики и детайли, които ще ви завъртят главата в дребни правила, но нека това не ви плаши, защото всичко добива тематичен смисъл, а хомогенността между различните системи е повече от похвална за дизайнер без предишен опит.

Заключение

Era of Tribes е една от най-добрите игри за 2019, според мен. Ако книжката с правила и проблемите с иконографията и визуалния дизайн бяха изчистени, без проблеми играта щеше да се качи на челното място.

Това със сигурност е тежка и дълга геймърска игра, така че не ви препоръчвам да я вадите на игра с баба ви, освен ако баба ви не е закоравял военен играч, който обича да шока репи на историческа тематика.

Era of Tribes е класическо евро с редица кубчета, които символизират различни неща, пълно е с тракова, мин-максване и управление на ресурси и ако не си падате по тези неща, не мисля, че дори вкараните зарове и темата може да ви обърне към царете на икономиката в настолните игри – евро жанра.

От друга страна, тук темата е силно застъпена и не е трудно да влезете в историята, която всяка една игра ще развива пред вас.

Със сигурност, Black Beacon Games залагат повече на икономическата част пред цивилизационна и въпреки, че с всеки ход вие ще се развивате напред, ще се разпръсквате в Eвропа и ще трупате подобрения, Era of Tribes изостава леко в усещането за развиването на цивилизация пред конкурентите си.

Това, което играта създава обаче е уникална смес от напълно противоположни жанрове и мисля, че геймърите, които търсят нещо ново ще го оценят. Въпреки това, бъдете готови да отделите поне две-три игри в разучаване и псуване в небитието.

ПЛЮСОВЕ:

 • Хомогенна смес между различни жанрове
 • Всеки ход ви придвижва напред, което ви помага за създаването на „двигател“
 • Почти „sandbox” усещане, тъй като можете да правите тонове неща
 • Награждава се стратегическото мислене
 • Възможности за дипломатичен и военен начин на игра

МИНУСИ:

 • Проблеми с книжката с правила
 • Проблеми с визуалния дизайн и иконографията
 • Ефект на снежната топка – ако някой е твърде назад е трудно да се върне, а ако някой е твърде много напред, този ефект може да се превърне в „мънчкин ефект“
 • Играта за двама обезсмисля механиките с дипломация (които са основни в играта)
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers