вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Crusader Kings – кратко ревю
Crusader Kings – кратко ревю

Crusader Kings – кратко ревю

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Очевидно има мания покрай видео играта Crusader Kings. Не съм я играл, но доколкото разбирам е близка до класиката Knights of Honor. A онази – обожавах.

Огромната кутия на Crusader Kings пристига с тонове миниатюрки, което предполага военна игра и да… тук има битки, но далеч не са центъра на играта.

Всъщност, Crusader Kings се концентрира върху родословните възможности на различни кланове. С други думи – тук ще се занимавате кой какво и защо е родил и к’во да прави с него.

Crusader Kings е нещо като надута версия на Legacy: The Testament of Duke de Crezy с доста повече малки и неясни правила.

Първият сблъсък с играта на всеки новодошъл има шанс да е и последният. Честно казано, ако това не беше ревю копие и бях обикновен купувач, сигурно нямаше да се насиля изобщо да започна Crusader Kings и щяхте да я видите по групите за втора ръка игри на следващия ден.

Този сблъсък се дължи на ужасяващата книжка с правила. Тя не е просто неинтуитино написана, но няма нито една схема, картинка или дори пример, който би ви помогнал да преминете през чистилището наречено правила. Ако все пак се преборите с това чудо, ще осъзнаете, че играта е сравнително лека и съвсем не толкова сложна.

Геймплеят се развива в няколко рунда, като всеки рунд ще теглите карти от избрани от вас тестета, което може да задвижи стратегическите ви решения. Можете да теглите агресивни карти за битка, такива за интригантства или някакви, които биха ви помогнали на вашето семейство.

Системата с картите е колкото интригуваща, толкова и случайна, особено ако играете за пръв път. Всяка карта ви позволява да извършите определено действие, но едновременно с това помога на някой от съотборниците ви. Това е система, която може да сте срещали в Twilight Struggle, но там картите са по-балансирани. Тук обикновено афектирате играча от дясно, но този ефект може да е както хубав, така и понякога лош.

С други думи „Стратегическите ви решения“ не беше много точен избор от думи. Единствените по-тактически ходове, които изискват доза пресмятане са битките, които въпреки че също се опират често на случайността в картите, вие все пак имате как по някакъв начин да контролирате.

Само че… Crusader Kings не е точно военна игра, а по-скоро игра с изграждане на табло. Пред вас ще изобретявате технологии, ще се жените, ще развивате умения. Не мога да отрека, че уменията по картите и по личното ви табло са вълнуващи и се усещат силни, но това не променя факта, че всичко в Crusader Kings просто… се случва.

Не искам повече да навлизам в механиките, защото както разбирате – всичко се свежда до случайността. Crusader Kings обаче има едно единствено спасително качество, което за някои от вас може да означава нещо. И това е, че играта е изключително тематична. Всяко действие добива някакъв тематичен смисъл, а с всеки ход ще се усетите, че сте част от междупоколенческа сага, в която децата наследяват недостатъците на родителите си.

И точно тук идва приликата на Crusader Kings с Legacy: the Testament of Duke de Crezy. И двете игри разчитат на развитието на фамилното дърво на поколения. Разликата е, че Crusader Kings наслагва още поне 14 слоя механики, които в крайна сметка се свеждат до теглене на сляпо от торбичка и квото се падне.

Заключение

Crusader Kings се е заела с амбициозната задача да сътвори епична видео игра в настолна версия. Дебелата кутия заявява смело тази надежда, но в крайна сметка механиките не покриват никакви стратегически очаквания. Играта е напълно случайна и на всичкото отгоре дълга – а тези две неща по принцип би трябвало да се самоизключват.

И все пак тук има нещо хубаво и това е историята, която ще се развива пред вас. Ако обичате да влизате в роля, вероятно първите ви игри ще бъдат изпълнени със смях. Проблемът е, че след тези няколко игри, ще започнат да прозират проблемите в механиките и ще се усетите, че заявката за епос се превръща в джобна идея, разтегната до безбожност.

За завършек ще кажа така – Crusader Kings не е глупава игра в никакъв случай. Тя има своите качества, но за съжаление те не са достатъчни, че да й помогнат да изплува над всички подобни игри на пазара.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлично визуално присъствие на масата
  • Тематични действия и усещане за една обща и логична история

МИНУСИ:

  • Почти всяка механика в играта е свързана със случайност
  • Играта всъщност е по-малка, от това, за което се представя
  • Книжката с правила не е
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers