понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Купих си Smash Up, а сега какво?
Купих си Smash Up, а сега какво?

Купих си Smash Up, а сега какво?

Преди около 2 години, Деян ви представи Smash Up на този сайт, а преди около 2 месеца аз ви споделих моите топ 10 любими игри, като Smash Up е една от тях. Това, което мисля да ви представя днес е един обзор на различните разширения, които са излезли за играта до момента и да споделя мнението си за тях, за да можете да прецените кои биха ви допаднали или с кои да започнете.

  1. Awesome Level 9000pic1497102_mdпървото разширение за играта включва четири фракции – Стиймпънковете, Духовете, Растенията убийци и Мечата кавалерия. Стиймпънковете имат доста карти, които закачат за бази като им дават допълнителни умения. Духовете стават по-силни, когато останете с малко карти в ръка. Растенията убийци трябва да се разчистват бързо, защото имат силни умения ако бъдат оставени на мира. Мечата кавалерия гони чужди миниъни от базите, които искате. Първото разширение е доста добро и четирите фракции са доста различни, както една от друга, така и от базовите такива. Духовете са малко особена фракция и не са много добри за начинаещи играчи, но иначе това е доста солиден старт за разширяване на колекцията.
  2. The Obligatory Cthulhu Setpic1673124_mdзадължителният Ктулху експанжън е може би най-малко задължителният от всичките. Това разширение включва едно ново тесте, в допълнение към 4те фракции. Това са тъй наречените карти „Лудост“, които могат да бъдат теглени чрез различни ефекти и са нормални екшън карти, които обаче накрая на играта дават отрицателни точки на хората, в чиито декове се намират. Фракциите, които ще намерите Култистите на Ктулху, Инсмутияните, Древните неща и Университета Мискатоник. Култистите на Ктулху са единствената фракция, която има повече екшъни отколкото миниъни. Те теглят Лудост, за да изпълняват силни ефекти на собствените си карти. Инсмутияните имат само един тип миниъни и те са със сила 2. Те имат всякакви начини да правят най-слабите миниъни по-силни. Древните неща раздават на другите карти Лудост. Мискатоник пък могат и да теглят, и да се оттървават от карти лудост за различни ефекти. Заради специфичната тема и картите Лудост, които са специфични само за това разширение то е от по-малко наложителните и бих препоръчал (освен ако не сте диви фенове на Ктулху) да вземете другите разширения преди това и чак като решите, че ви трябва повече разнообразие да се обърнете към това.
  3. Science Fiction Double Feature pic1857661_mdоще едно класическо разширение, което не вкарва нови механики в играта, но добавя 4 доста различни фракции – Пътешествениците във времето, Маймуните киборги, Супер шпионите и Шейпшифтърите. Пътешествениците във времето могат да използват картите си по няколко пъти. Маймуните киборги имат много карти, които играят върху миниъните си и ги правят по-силни. Супер шпионите манипулират тестетата на всички играчи, а Шейпшифтърите могат да се превръщат от едни в други и да копират силата и уменията на други миниъни. В това разширение няма празно. Всяка една от фракциите е стабилна добавка към вселената на Smash Up и може да прави много интересни неща. Пътешествениците във времето са малко по-особените тук, но и те си имат готини комбота.
  4. Monster Smashpic2038798_mdтук пропускам хронологически следващото разширение, за да представя стандартните разширения първо. Фракциите, които ще намерите тук използват нова механика – картите им могат да поставят токъни за допълнителна сила върху единиците им (използват се токъните за точки). Фракциите са Вампирите, Лудите учени, Върколаците и Гигантските мравки. Вампирите могат да унищожават чуждите миниъни и така да трупат повече сила. Лудите учени могат да раздават токъни сила на миниъните си. Върколаците експлозивно стават по-силни за кратки периоди време. Гигантските мравки пък могат да си разпределят силата помежду си. Въпреки, че включва нова механика, това разширение е много по-лесно за интегриране от Ктулху. Тук новата механика много органично се вписва в играта като цяло и може да засегне карти от всички разширения. Когато решите да разгърнете колекцията си с нещо по-различно, това разширение следва да е първото, което загледате.
  5. Pretty Prettypic2302759_mdако имате малка дъщеря, това е разширението за вас. Четирите фракции в него са Котенцата, Принцесите, Феите и Митичните коне (общо взето еднорози). Котенцата са толкова сладки, че временно превземат чужди миниъни. Принцесите имат само 6 миниъна в дека, но и 6-те са 5-ци (различните принцеси – Снежанка, Рапунцел и т.н.). Феите винаги имат имат избор какъв ефект искат да използват на картите си. Митичните коне, точно в стил Малкото пони, са по-силни когато са заедно. Ако не ви пречи темата, която е доооооста различна от всички останали и нямате против да играете с Принцеси еднорози, това разширение ще ви допадне. На механично ниво то всъщност е доста интересно и отваря много иновативни комбинации с предните такива. Не бих го препоръчал като първо или второ нещо, което да добавите към базовaта игра, но като си вземете 2 или 3 от по-ценните разширения можете да обърнете поглед и към това (ако имате малка дъщеря, с която искате да играете това не е вярно – просто вземете това разширение).
  6. The Big Geeky Box – ето го и изпуснатото разширение. Това не са стандартните 4 нови фракции. Всъщност тук има само 1 нова фракция – Гийковете, които могат да правят всякакви шантави работи и са базирани на реални хора от YouTube канала Geek and Sundry. Въпреки, че има само 1 нова фракция, а цената му е като на другите разширения, ако имате 2-3 от тях ще забележите, че вече не можете да ги събирате в началната кутия. Това е и най-полезната част от този експанжън – кутията. Кутията е наистина голяма и наистина стабилна. В нея ще можете да съберете всички карти (с протектори ако искате) от всичко излязло до сега, както и в следващите 3-4 години сигурно. Освен всичко друго, вътре има разделители за различните фракции, които правят организирането им песен. Аз лично, освен Smash Up си държа и LCG-то, което играя в тази кутия и я препоръчвам с 2 ръце ако имате повече от 2 разширения на играта или ако просто имате други игри с карти, които се чудите къде да държите.pic1987355
  7. Bonus! Munchkin Smash Up – получавате и бонус. Следващият експанжън (който ще е със статут на базова игра – ще има 8 фракции) е с любимата на много (и омразната на още повече) тема Мънчкин. Кога точно ще излезе и дали ще става не мога да кажа, но да си знаете какво иде.

Това е от мен за тази седмица. Smash Up е много готина игра, която става все по-яка с всеки следващ експанжън и всякакви притеснения, които може да е имало в началото за баланса на различните фракции вече е доста несъстоятелен просто заради огромното разнообразие и възможните комбинации, които могат да се постигнат към днешна дата (406 ако ви е интересно). Играта е чудесен начин да убиете около 30-40 минути в луда забава, така че ако си падате по хаоса и прецакването на другарчета – това е играта за вас!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers