неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Как да организираме игрите си за пътуване?
Как да организираме игрите си за пътуване?

Как да организираме игрите си за пътуване?

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

На всеки от нас понякога му се е налагало да пътува и да вземе със себе си някоя настолна игра. Разбира се, ако отиваме просто на гости при някой в съседния квартал, клуб или просто някъде наблизо, то слагаме игрите в сак или торба и сме готови. Ако се пътува с кола пък, проблемът е решен (поне донякъде) – на задната седалка или в багажника. Разбира се, в повечето случаи се стига до това.
Както неведнъж съм писал из статиите ми, с Хриси сме от Казанлък и по време на ваканциите или някои weekend-и, пътуваме на гости при родителите. Освен всичките неща, които трябва да правим, когато сме в Казанлък, естествено трябва да се отдели време за настолни игри. Или иначе казано, „безсънно“ мятане на зарове и карти. В Казанлък съм се „запасил“ с някои игри, но почти винаги, когато се запътим натам с мен се взима някакво количество игри – играни и неиграни. Все пак, щом няма да се спи, поне да се изтестват новите игри, нали? Нямаме шофьорски книжки, а често се разминаваме с приятелите ни с коли, че да пътуваме с тях и поради тази принича – БДЖ е начина ни на транспорт. Вдъхновен от последните ми няколко пътувания, реших да ви споделя как подхождам към пренасянето на игри в „неприятелска“ обстановка.

Как пренасям аз

Аз съм един от онези геймъри, които обичат кутиите на игрите им да бъдат в „привидно“ състояние. Или с други думи, не обичам цялостта на кутията на дадена игра да бъде „нарушена“ – набити ръбове, скъсвания и т.н. Да, знам че това е неизбежно с времето, дори имам може би 4-5 игри с такива кутии, но все пак предпочитам да избягам ситуации, довеждащи до такова „нарушаване“.

Най-често с мен транспортирам около 4-5-6 игри, като успявам да ги побера в обикновена раница за лаптоп. Или – Canyon Backpack CNR-NB19L.

Пренасял съм Dungeon Lords, Black Fleet, Descent, DnD Castle Ravenloft, Dungeon Fighter и още. Почти всяка игра в колекцията ми е „преминала“ поне един транспорт. В последното пътуване взех с мен Dungeon Lords, Mysterium, Super Fantasy, Bang! The Dice Game, Once Upon a Time и още няколко „джобни“ игри. Bang-a и OUAT са наистина малки и не са проблем за раницата. Как обаче пренасям първите 3 игри? Преди да отговаря, трябва да ви спомена за

Какво бих транспортирал и какво не?

В повечето си пътувания избягвам да пренасям „огромни“ игри. Имам предвид игри като Castle Ravenloft и Descent. Тези игри имат огромно количество фигурки. Не съм успял да намеря още подходящ начин за тяхно транспортиране, освен този, който използват играчите на игрите с миниатюри (Malifaux, Warhammer и т.н.). Примери – линк. Да, пренасял съм точно по веднъж всяка една от гореспоменатите игри, но не съм повторил. Просто, защото трябва да взема само тази игра и нищо друго.

Поради причините по-горе се насочвам към игри, които се състоят от игрална дъска/дъски, карти, токъни и дървени компоненти (или с други думи, игри без фигурки или с минимално наличие на такива).

Как си „организирам“ игрите за път

Повечето кутии на настолни игри се правят по стандарти за големина. Което води до създаване на различни „пълнежи“, които да придържат компонентите в кутията. Обаче, ако извадите компонентите и ги, наредите по правилен начин, то те биха се събрали в по-малки кутии. С други думи – може да се поместят в останалите кутии от разширения на настолни игри. 🙂

Аз използвам 2 кутии от разширения на Каркасон и една от разширение на Dungeon Fighter. В последното ми пътуване, успях в едната кутия да държа компонентите на Dungeon Lords, в другата Mysterium и Bang!, а в кутията от разширението на Dungeon Fighter – Super Fantasy.

В повечето случаи, съдържанието от разширенията на игрите може да се побере и в оригиналната кутия на играта, което води до „проблема“ с излишните кутии от разширенията. Лично аз намерих употреба за тях, като ги използвам за транспорт.

Други подходи за съхранение, организация и транспорт

Кутии за принадлежности
Деян не веднъж е казвал как отива в Джъмбо за кутии. Кутиите, които ще намерите в Джъмбо са кутии за шивашки принадлежности или такива за инструменти. Тези кутии имат прегради, разделенията се регулират и са супер удобни за съхранение на токъни или други компоненти.

Лично аз съм си взимал такива кутии от Джъмбо и от рибарски магазини. При „рибарите“, просто кажете, че искате кутия за рибарски принадлежности. Не им обяснявайте за какво са ви! Ще ви гледат странно. 😀 Цената на такива кутии варира от лев-два до 10-12 лева. Разбира се, цената зависи от големина, качество и т.н.

Имам няколко игри, чиито компоненти са организирани по този начин с такива кутии. Пренасянето им не изисква преместване на компонентите по торбички и после в кутии от разширения. Просто се взима кутията и се „мушка“ в раницата. Разбира се, ако си разположите компонентите на игрите в такива кутии, ще спестите значително време от подреждане на някоя игра, тъй като компонентите вече са си сортирани и са по места. 🙂

Spacebags
Това са онези торбички, които си имат „зип“-чета и се използват за съхранение на различни неща. Аз успях да намеря такива торбички в Office 1 (в по-големите магазини). Има в различни размери и „разфасовки“. (допълнение от Деян – Отново, в Дъмбо също има такива торбички и са много евтини 🙂 )

Разбира се, идеални са за сортиране на различни компоненти на игрите. Не само при транспорт, но и по принцип.

Как подхождам към игралните табла

Освен компонентите, трябва да се пренесат и игралните табла и при нужда книжка с правилата. За тази цел използвам торбичките, които съм си взимал когато съм пазарувал от Фантасмагория. Да, имам предвид онези платнени мешки и торби с техният герб.

Подреждам бордовете по големина, както и книжките и ги разполагам в мешката. После ги увивам, доколкото ми позволява „оставащия материал“ от мешката/торбата и разполагам пакета в отделението за лаптопа в раницата. Досега не съм намерил алтернатива на мешката, но най-вероятно има и по-добър начин от това. От всичките ми пътувания, досега не съм успявал да нараня някое табло. Всички са оцелявали с никакви поражения.

Общата картина

След гореописаните стъпки и дейности, се стига до раница, която в отделението си за лаптоп се съхраняват в мешка игралните табла и книжките с правилата, а в останалата част от нея са разположени 2 кутии от разширения на Каркасон, една от разширение на Dungeon Fighter и още някоя друга малка игра като Bang!, OUAT и т.н. Предупреждавам ви, че раницата натежава и затова ви съветвам, ако и вие решите да пренасяте така игри, то си вземете удобна раница.

Последно

Разбира се, винаги остава варианта да се снабдите с някоя голяма чанта или торба и да пренасяте игрите, по този начин.

Аз потръпвам при тази гледка, защото така игрите в БДЖ надали биха „оцелели“, пък и не знам колко е удобно за носене от физическа гледна точка. От друга страна, при геймърите с миниатюрите вече има доста добри „решения“ за пътуване. В Boardgames.BG  са заредили такива кейсове, така че силно препоръчвам.

Kaiser 2 MulticaseMulticase N4 Box

За финал

Надявам се, че съм ви бил полезен с моите разсъждения и ще се радвам, ако съм ви помогнал с някои от моите съвети описани по-горе. Извинявам се за това, че нямам снимков материал на раницата ми и как съм подредил компонентите в кутиите, но при следващо пътуване ще „документирам“ и ще споделя снимките.

Нито една игра не беше наранена по време на пренасянето й по маршрутите Казанлък-София и София-Казанлък. 🙂
Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers