неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Класически съвременни игри
Класически съвременни игри

Класически съвременни игри

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

В нашият сайт говорим за съвременни настолни игри. Не за игри като Монополи, Не се сърди човече или шах. През последните години, всяка година излизат над 1000 съвременни настолни игри, но много малко от тях се задържат в интереса на хората няколко години след излизането им. В днешната статия искаме да поговорим точно за онези игри, които въпреки изминалите години, те продължават да стоят свежи в колекцията ни. Онези игри, които всички в нашето хоби познават. Онези игри, които когато кажеш на някого, че играеш настолни игри, той ти казва – „О, като Ticket to Ride? Онези игри, които в повечето случаи са причината ние да се затвърдим в нашето хоби. Онези игри, които са толкова тествани, балансирани, полирани и гениални, че днес ние ги наричаме класически!


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Ticket to Ride или „Влакчетата“

Играта излиза през 2004-та година и само за няколко години тя се превръща в световен феномен сред настолните игри. Няма самоуважаващ се геймър, който да не я e играл или поне чувал за нея. За толкова години, играта продължава да държи високо място в класациите на BGG, а Days of Wonder все още не са направили по-голям хит (въпреки, че имат някои силни заглавия, също близки до позиционирането им в тази статия). Определям я като класическа, защото носи такава лекота, че геймър или не, след само 10 минути обяснение, можеш да започнeш първата си игра на нея… че и дори да биеш. Разбира се, причината не са само лесните правила. Почти не познавам човек, който да не харесва „влакчетата“. В нея има игра както за негеймърите, така и за нас – състезателните играчи. Играта е толкова популярна, че има десетки разширения, колекционерско издание и дори световно първенство. Дали харесвате „влакчетата“ или не е въпрос на личен вкус, но играта е толкова гениално замислена, че и да искаме, не можем да й намерим кусур. С други думи – класика!

 

Прочетете нашето подробно ревю:Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgPaladium GamesTime2Play


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Love Letter

Сигурно се учудвате на препоръката ми, но се надявам, че със следващите редове ще успея да ви убедя защо можем да причислим Love Letter към „Класически съвременни игри“.

Играта излиза през 2012, което я прави една от „най-младите“ класически съвременни игри и е дело на дизайнера Сейджи Канай (дано не бъркам с превода на името му :D). Love Letter е малка, бърза и пристрастяваща игра, изградена от няколко малки, лесни правила и 16 карти. Играта протича в ходове, като по време на своя ход, играчът ще си тегли нова карта и ще трябва да изиграе 1 от наличните вече в ръката му 2 карти. Изиграването на карта довежда до изпълняване на правилото описано на нея. Играта тече в такъв ход, докато остане само един неелиминиран играч. Целта на всеки играч е да победи в 3 рунда. Играта е невероятна комбинация от дедукция и блъфиране… плюс, води до пристрастяване!

Какво прави Love Letter, че тя приспада към „съвременни класически игри“? За 3 години, откакто е на пазара, играта е един от виновниците за полагането на основата на огромната вълна от „мини игри“. Това са такива игри, които се побират в джоба ви, адски достъпни, лесни и се играят за минимално време. AEG имат категория „5 minute fun“, като тук влиза Love Letter, Lost Legacy, Empire Engine и т.н. Отделно, играта има много различни „re-theme“ варианти (официални и не официални) – The Hobbit, Batman и т.н, както и различни gameplay варианти – Lost Legacy серията. Лично аз разнасям в себе си един такъв неофициален вариант на Love Letter, който е „видял“ много разигравки на най-различни места. Отделно в колекцията си имам Munchkin варианта и една игра от Lost Legacy серията. С радост казвам, че и трите комплекта се радват на внимание и съм сигурен, че в близко бъдеще повечето хора, вместо тесте карти в джоба или раницата, ще носят вариант на Love Letter.

Прочетете нашето подробно ревю:Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Carcassonne

Като се говори за класически настолни игри, няма как да подмина Carcassonne. Това е една много изчистена като дизайн игра, много функционална и с впечатляващо разнообразие и преиграваемост, гениално замислена и неочаквано проста за научаване. Кое обаче я прави класическа? Определено това е механиката на игра, а не външният вид и нейната леснота.

Carcassonne е една от най-утвърдените игри в сферата на настолни игри с поставяне на плочки, даже може да се нарече един от основоположниците на съвременните настолни игри с поставяне на плочки. Още след създаването си, играта има огромен успех на световния пазар, различни разпространители я издават и я разпродават като топъл хляб. Причината за това е повече от ясна – играта е добра, много добра. Има кооперация при желание от играчите, има късмет, има стратегия, има много взаимодействие между играчите, има рискове и доста размишление. Проста игра с много добре подбрани и организирани елементи или просто оригинална идея, реализирана по оригинален начин, Carcassonne е една от игрите които не се забравят. И не би трябвало.

Прочетете нашето подробно ревю:Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Димитър Симидчиев ‘BigBoxExplorer’ препоръчва:

7 Wonders

pic860217_mdЕх, съвременните класики. За всеки това може би значи нещо различно, но аз мисля да го интерпретирам като „игри от последните около 5 години, които мисля, че ще присъстват в домовете на много хора и занапред.“ 7 Wonders е такава игра.

Честно казано аз не се скъсвам да играя 7 Wonders и с право бихте ме попитали „Е защо тогава го препоръчваш?“ Отговорът е, че аз съм по-хардкор геймър и „класиките“ не са ми първи избор за игра, просто защото си падам по по-тежки игри. Имам обаче 7 Wonders в колекцията си и не мисля, че ще я разкарвам скоро. Причината е, че се случва да играя с нови хора и тогава по-тежките игри не са опция, а 7 Wonders е точно на място.

Това, което смятам, че прави тази игра „съвременна класика“ са няколко неща. Първо, темата е доста приятна и млади, и стари могат да се вживеят в нея. Второ, нивото на сложност на играта е чудесно – достатъчно е лесна, за да могат нови играчи да я схванат, а в същото време е достатъчно сложна и интересна, за да служи като мост между Монополи и по-сериозните игри. Тези първите две неща водят и до третото, а именно, че играта е много добра за семейства, които искат да играят заедно – мама, татко и децата могат да си прекарват много добре с нея. На последно място, нивото на взаимодействие в играта е такова, че хем го има, хем не е деструктивно и няма опасност някой да тръгне да се сърди, че бива нападан отвсякъде.

Ако се чудите кои са игрите, които и след 10 години ще се играят от семейства по целия свят, мисля, че 7 Wonders е сериозен кандидат за списъка и няма да сбъркате ако се сдобиете с нея.

Прочетете нашето подробно ревю:Ревю

Може да закупите играта от:BoardGames.bgPikko-GamesPaladium Games


Това бяха нашите предложения за класически съвременни игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers